aA
Atėjo moliūgų dorojimo metas, todėl skubame priminti, kad neišmestumėte vertingos moliūgo dalies - sėklų.
Moliūgų sėklos
Moliūgų sėklos
© Shutterstock nuotr.

Įvairios sėklos nuo senų laikų vartojamos kaip vaistai nuo daugelio negalavimų. Jose yra daug biologiškai aktyvių medžiagų, vitaminų bei mineralų. Tai puikus energijos šaltinis, kuris valo mūsų organizmą nuo toksinų ir šlakų.

Sėklas valgyti būtina, nes jose yra gausu polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių pats organizmas negamina. Būtent šios rūgštys skatina ląstelių atsinaujinimą, saugo nuo vėžio ir yra reikalingos visiems medžiagų apykaitos procesams.

Sėklose esantis lecitinas stiprina nervų sistemą, saugo nuo aterosklerozės, gerina kepenų veiklą. Kepenyse lecitinas skaido ir šalina „blogąjį“ organizmo cholesterolį bei didina „gerojo“ cholesterolio kiekį. Taip yra apsaugojama širdies bei kraujagyslių sistema nuo aterosklerotinių plokštelių susidarymo.

Ypač vertingos yra moliūgų sėklos. Jos pasižymi proteino ir cinko gausa. Jose yra net 45 proc. polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų C, E, B, PP, A ir B2. Šios sėklos ypatingai tinka valgyti užkietėjus viduriams, nes jose gausu organinių rūgščių ir žarnyno veiklą gerinančios ląstelienos.

Šios sėklos stiprina kraujagysles ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Dėmesio, moterys, - moliūgų sėklos ypač sveika vyrams, nes didina lytinį pajėgumą, reguliuoja vyriškųjų lytinių hormonų pusiausvyrą ir saugo nuo prostatos ligų.

Beje, prancūzų mokslininkai yra nustatę, kad vyrams, kurių kraujyje yra pakankamai magnio, 40 proc. mažesnė tikimybė numirti jauname amžiuje, palyginti su tais, kurių magnio kiekis yra mažesnis. O moliūgų sėklose yra ypač didelis magnio kiekis.

Kaip paruošti?

Moliūgų sėklos yra energetinis produktas, todėl stenkitės panaudoti kiek įmanoma daugiau šių sėklų. Pateiksime jums keletą receptų, kaip panaudoti šias sėklas.

Pakepintos sėklos. Jomis galima užkandžiauti, o taip pat galima įkepti į įvairius kepinius ar užbarstyti salotas. Įkaitinkite orkaitę iki 150 laipsnių. Nuvalytas sėklas išdėliokite, kad jos sudarytų vieną sluoksnį. Apšlakstykite alyvuogių arba saulėgrąžų aliejumi, taip pat sojų padažu. Kepti reikia maždaug 35 minutes, kol lukštas taps traškus.

Pakepintos sėklos su druska. Atskirkite moliūgo minkštimą nuo sėklų. Ištirpinkite puode 1 šaukštą aliejaus, šį aliejų užpilkite ant sėklų. Pasūdykite. Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių, pašaukite sėklų padėklą. Karts nuo karto pamaišykite. Kai lukštas pagels ir pajusite malonų aromatą - išimkite. Jokiais būdais neleiskite pridegti - taip moliūgų sėklos praras ne tik skonį, bet ir naudingas savybes.

Pakepintos sėklos pagal indėnus. Būtent taip kepindavo sėklas amerikiečių indėnai. Nuplaukite sėklas kruopščiai ir supilkite jas į dubenėlį. Užpilkite šaltu vandeniu ir įpilkite lygiai tiek druskos, kad ją dengtų vanduo. Palikite nakčiai. Ryte nupilkite sėklas ir kepkite orkaitėje 120 laipsnių karštyje, kol jos taps auksinės - rudos spalvos.

|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Po Estijos nusikalstamo pasaulio „krikštatėvio“ nužudymo – chaosas: nieko panašaus dar nebuvo (65)

Kodėl po Estijos nusikalstamo pasaulio „krikštatėviu“ vadinamo Nikolajaus Tarankovo mirties...

Tokios krizės automobilių prekeiviai dar nematė: pirkėjų nė kvapo (71)

Dėl koronaviruso paskelbtas karantinas paralyžiavo visą Lietuvos verslą, bet automobilių prekyba...

Orai: per Lietuvą keliaus audros debesys (4)

Sekmadienį virš Rytų Žemaitija nusidrieks kontrastingas atmosferos frontas. Vakariniuose rajonuose...

Priversta saviizoliuotis iš Norvegijos grįžusi lietuvė: man aiškiai parodė, kad esu emigrantė ir antrarūšė budulė (691)

Karantinas Lietuvoje šiuo metu yra labai sušvelnintas, o nuo birželio 1 d. buvo ir išplėstas...

COVID-19 sirgęs vyras apibūdino ligos pradžią: net nejuto, kad smarkiai karščiuoja (135)

„Įprastai, kai turi temperatūros, jauti šaltkrėtį, nuovargį, o šįkart to nebuvo“, –...

Statė namą sau, bet neliko nepastebėtas didelio koncerno: lietuvio būsto idėja sulaukė pasisekimo (197)

Tomui Petrauskui – 26-eri, tačiau jis šiandien savomis rankomis stato modulinius ekologiškus...

Tragedija, pakeitusi fechtavimosi sportą: olimpinis čempionas mirė nuo lūžusios rapyros dūrio į akį (45)

Šiuolaikiniame fechtavimosi sporte traumos – didelė retenybė: kostiumai ir kaukės patikimai...

Bedarbio statusas: kaip mokėti PSD ir kokių naujų išmokų tikėtis jau netrukus (96)

Vienuoliktą karantino savaitę Užimtumo tarnyba „suskaičiavo viščiukus“. Karantininės...

Kruvinas vakaras Kroatijoje: Golubickui lūžo žandikaulis – reikalinga operacija (1)

Atnaujintas Kroatijos futbolo čempionatas itin prastai prasidėjo 20-mečiui saugui iš Lietuvos...

Paulius Jurkevičius. Kava su sviestu ir kiti klausimai daktarui (112)

Vieni jį dievina. Kiti keiksnoja. Vieni giria jo profesijos išmanymą. Kiti be gailesčio...

|Maža didelių žinių kaina