aA
Dažniausiai naudojamu ir nepamainomu virtuvės prietaisu, turbūt, galima tituluoti šaldytuvą. Šiandieninio šaldytuvo galimybės tikrai didelės, bet, deja, dažnai neišnaudojamos – žmonės pamiršta ar nežino pagrindinių maisto produktų laikymo šaldytuve taisyklių.
© Shutterstock nuotr.

Šaldytuvo higieninis valymas per metus turėtų būti atliekamas bent keletą kartų tinkamai suplanavus maisto saugojimą, kol vyksta įrenginio atitirpinimo ir valymo procesas.

Svarbu sandari produktų pakuotė

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Maisto skyriaus vedėja Jurgita Bakasėnienė teigia, jog šaldytuvo viduje bakterijos gali nesunkiai daugintis, todėl jame laikomi maisto produktai turi būti sudėti į sandarius indus arba būti pridengti maistine plėvele, folija ar indu.

„Tai yra svarbu tam, kad išvengtume kryžminės taršos – šviežios mėsos, žuvies ir jūros gėrybių skysčių nutekėjimo ant jau paruoštų maisto produktų, taip pat kvapų, skonio pakitimų“, – sako specialistė ir priduria, jog kiaušinius, pieno produktus reikėtų laikyti originalioje pakuotėje.

Apie šaldytuvo prastą higieninę būklę byloja neįprastas kvapas, pelėsis, gendantys produktai, todėl VMVT Maisto skyriaus vedėja pataria laikytis tam tikrų principų: „Reikėtų neperkrauti šaldytuvo, kad šaltas oras jame laisvai cirkuliuotų. Sūrį laikykite sviestiniame popieriuje, folijoje ar plastiko plėvelėje. Vaisiai ir daržovės turėtų būti laikomi atskirai vieni nuo kitų, plaunami prieš pat jų vartojimą. Maisto likučiai saugomi sandariai supakavus.

Parsinešus greitai gendančius produktus, į šaldytuvą juos reikėtų įdėti ne vėliau kaip po 2 valandų.“ Specialistė patikina, jog žmonės ne retai sviestą arba jau pagamintus ir termiškai apdorotus produktus laiko kambario temperatūroje: „Laikant produktus ilgiau nei 2 val. ne šaldytuve, sunku išvengti bakterijų dauginimosi.“

Gali plisti infekcijos

Pasak J. Bakasėnienės, produktų laikymas šaldytuve jų galiojimo laiko nepratęsia. Ilgai saugomas maistas praranda dalį maistinių medžiagų, gali tapti nesaugiu valgyti. Dėl nešvaros ir netinkamų maisto laikymo sąlygų gali pradėti plisti infekcijos.

„Jersiniozė dar vadinama šaldytuvų liga, kadangi infekcija plinta ir žemoje temperatūroje. Ja užsikrečiama nuo žalių daržovių, vaisių, todėl prieš vartojimą, juos reikėtų nuplauti po tekančiu karštu vandeniu, – aiškina specialistė. – Šaldytuve dauginasi ir listeriozės bakterijos, liga užsikrečiama valgant neapdorotas daržoves ir mėsą, pieną.“

Šaldytuve gali daugintis ir pelėsinių grybų rūšys, toksiškos žmonių sveikatai ir pažeidžiančios maisto produktus. Tačiau specialistė pabrėžia, jog infekcinės bakterijos žūva virimo temperatūroje, yra neatsparios dezinfekcinėms medžiagoms.

„Šaldytuvo higieninis valymas per metus turėtų būti atliekamas bent keletą kartų tinkamai suplanavus maisto saugojimą, kol vyksta įrenginio atitirpinimo ir valymo procesas, – pataria specialistė. – Šį darbą atlikite esant vėsiam orui, žemai kambario temperatūrai. Šaldytuvą galima valyti su specialiomis valymo priemonėmis arba įrenginį išplaunant šiltu vandeniu, pašalinių kvapų naikinimui naudojant actą arba citrinos rūgštį.“

Kiek laiko laikyti maistą šaldytuve?

Mėsa, žuvį, jūros gėrybes iki 2 dienų. Užšaldžius iki 1 metų.
Salotas, prieskonines žoleles, pomidorus iki 5 dienų.
Grybus, brokolius, kalafiorus apie savaitę.
Natūralius pieno produktus iki savaitės.
Šaldytas uogas ir daržoves iki 6 mėnesių.

Kaip išlaikyti šaldytuvo higieną?

Neperkrauti maisto produktais.
Sudėlioti produktus tvarkingai, kad būtų patogiai pasiekiami.
Nuolat peržiūrėti produktų galiojimo terminus.
Produktus laikyti sandariose pakuotėse.
Nepalikti maisto atidarytose skardinėse ar induose su metaliniais įrankiais.
Atskirti paruoštą tiesioginiam vartojimui maistą nuo kitų produktų.
Palaikyti pastovią šaldytuvo (iki 5 °C) ir šaldiklio (-18°C) temperatūrą.

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Top naujienos

Seimo viešbučio istorijos: Pranckiečio ten laukia 4 kambarių butas, bet jis jame retas svečias (63)

Priešais Seimą, Gedimino prospekte stūksantis Seimo viešbutis paskutiniu metu kelia vis daugiau...

Profesorius papasakojo, kodėl smegenys ima vis mažiau atlikti savo darbą: pateikia 6 žingsnius, kaip to išvengti (60)

Žmogaus smegenys, kaip ir raumenys, negaudamos pakankamai darbo ir nespręsdamos užduočių praranda...

Įvardijo prasčiausias Vilniaus mokyklas: vadovai nesupranta vertinimo ir peikia reitingų sistemą (135)

Nors pirmajame geriausių Lietuvos gimnazijų penketuke – net kelios Vilniaus ugdymo įstaigos,...

JAV netrukus turės nepaskandinamą lėktuvnešį? (364)

Nedidelė maždaug 8,2 kvadratinio kilometro ploto vulkaninės kilmės sala Rytų Kinijos jūros...

Kalašnikovą iš policininkų pagrobęs Molotkovas nerimsta ir už grotų: laimėjo bylą prieš pataisos namus (60)

Teismas pripažino, kad Igoris Molotkovas , nuteistas už iš policininkų pagrobtą automatą,...

Petro Gražulio poelgis įsiutino jo dukrelės motiną: pasiunčiau jį po velnių (105)

Seimo narys Petras Gražulis ir jo dukrelės mama Birutė Navickaitė taikoje ilgai gyventi...

Kaune su BMW susidūręs „Opel“ atsidūrė ant šaligatvio (4)

Kaune, Kovo 11-osios gatvėje, prie pat perėjos susidūrė BMW ir „Opel“. Pastarasis nuo smūgio...

Prognozuoja, kokia laukia likusi žiema Lietuvoje: visoje Europoje pastebėjo ryškią anomaliją (79)

Naujausios orų prognozės rodo, kad sezoninė to paties centro prognozavimo sistema rodo, kad visa...

Šiauliuose iškils didžiausias Europoje orlaivių techninės priežiūros ir remonto centras planuoja sukurti 1000 darbo vietų (109)

2020 m. pradžioje Tarptautiniame Šiaulių oro uoste bus pradėtas statyti didžiausias Europoje...

Atidarė Suvalkuose naują prekybos centrą lietuviams: pamiršta tai, kas „svarbiausia“ (310)

Suvalkų miesto šiauriniame pakraštyje, prie išvažiavimo į Lietuvos pusę, atidarytas naujas...