Raudonieji ryžiai – ypač populiarūs Azijos virtuvėje pamažu išsikovoja vietą ant mūsų stalų. Ir ne veltui. Šioje ryžių rūšyje išsaugotos visos naudingosios savybės, kuriomis ryžius apdovanojo gamta.
© Shutterstock nuotr.

Raudonuosiuose ryžiuose išsaugota visa ląsteliena ir gemalas. O raudonasis pigmentas yra stiprus antioksidantas, mažinantis aterosklerozės formavimąsi.

Šie ryžiai – B grupės vitaminų, vitamino E bei mikroelementų, tarp kurių geležis ir kalcis, šaltinis.

Mokslininkai teigia, kad mūsų mityboje labai trūksta ląstelienos, todėl raudonieji ryžiai – tikrai puikus pasirinkimas. Ląsteliena reguliuoja virškinamojo trakto veiklą, padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas, tarp jų ir cholesterolį.

Žmonės, kurie turi kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, geriau vartoti nešlifuotus ryžius, įskaitant ir raudonuosius, nes jų glikemijos indeksas dėl ląstelienos gausos mažesnis.

Jei laikotės dietos, taip pat derėtų rinktis raudonuosius ryžius, nes juose gausu maistinių skaidulų, sudėtinių angliavandenių, o riebalų labai mažai. Šios rūšies ryžiai yra ir mažiau kaloringi – vienoje jų porcijoje apie 220 kcal.

Minkšta raudonųjų ryžių luobelė lengvai pasisavinama ir išvirtiems ryžiams suteikia ruginės duonos aromatą. Tiesa, verda šie ryžiai ilgiau nei įprastiniai – apie 35-40 min. Tačiau jie nesuverda ir visada išlieka birūs, todėl ypač tinkami gaminant salotas ir garnyrus.

Verdant raudonuosius ryžius vanduo šiek tiek nusidažo, tačiau nereikėtų to baimintis, paruošto patiekalo spalvos jie nekeičia. Su raudonaisiais ryžiais verdamos sriubos, jų dedama į mėsos troškinius, salotas ir t.t.

Tai įdomu

Senovės Kinijoje apie raudonuosius ryžius sklandė legendos. Ši ryžių rūšis vadinta „uždraustąja – valgyti juos galėjo tik imperatorius ir jo šeimos nariai. Per karą už Kinijos suvienijimą raudonaisiais ryžiais buvo maitinami elitinių būrių kariai, kad šie taptų tvirtesni ir greitesni

Žmonės, kurie turi kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, geriau vartoti nešlifuotus ryžius, įskaitant ir raudonuosius, nes jų glikemijos indeksas dėl ląstelienos gausos mažesnis.

Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Slaptą planą pervilioti lenkus kūrė visai ne valstiečiai: pasikeitė tik viena esminė detalė (110)

Vilniaus kraštu Lietuvos politikai susidomėjo visai neseniai. Ilgą laiką niekam, išskyrus šiame...

Dėl lopinėlio žemės buvo paverstas žemgrobiu: 7 metus tampė po teismus (147)

Vilnietis Tomas Nenartavičius, pasakodamas savo istoriją, vis dar negali atsistebėti: 7-erius metus...

Viskas pasikeitė per naktį: oro uoste – „turistai“ su automatais, gatvėse pasirodė tankai (443)

„Sugedus lėktuvui“ nusileidę „turistai“ ir „ Aeroflot darbuotojai“ atstato automatų...

Vėl atversta „MG Baltic“ byla: užsiminta apie neteisėtai suvaržytą Masiulio laisvę papildyta 9.33 (81)

Po daugiau nei dviejų mėnesių pertraukos Vilniaus apygardos teisme vėl nagrinėjama politinės...

Į avariją Vilniaus pakraštyje pateko NATO kariai (11)

Antradienio rytą, apie 8 val., Vilniaus pakraštyje, Molėtų pl. ir Skersinės g. sankryžoje,...

Du pamėgti Adomaičio ginklai: išbandė rinktinėje, pasitelks ir klube (3)

Eimantas Bendžius ir Evaldas Kairys gimė pajūryje, bet krepšinio lopšiu jiems buvo sostinė....

„DELFI Šiandien“ – naujiena mobiliojo DELFI vartotojams (2)

Pagrindinis naujienų portalas DELFI atnaujino savo mobiliąją svetainę ir vartotojams siūlys ne...

Grupės „Mango“ lyderė Rima Petrauskytė-Paulauskienė laukiasi kūdikio: tai vėl naujas stebuklas (7)

„Prie to jausmo neįmanoma priprasti. Tai vėl naujas stebuklas“, – žurnalui „Stilius“...

Rusijoje pabranginta degtinė

Minimali degtinės (nepriklausomai nuo stiprumo) rinkos kaina Rusijoje rugpjūčio 20 dieną...

Nenoras valgyti – santykio su tėvais atspindys (1)

Turime problemą: mūsų penkerių metų dukrelė dažnai stokoja apetito, tiesiog atsisako valgyti....