Bėgimo batelius patartina pirkti specializuotoje bėgimo prekių parduotuvėje. Ten ne tik paklaus Jūsų kojos dydžio, bet ir ją tiksliai pamatuos pėdų ilgį ir plotį, kartu patikrins, ar nesate pilnapadis, bei ant bėgimo takelio pažiūrės, kaip bėgdami statote kojas. Nuo to ir nuo pėdos formos priklauso, ar Jums reikia specialių stabilių batelių su prilaikymu.

Beje, batelius verta pirkti maždaug pusę dydžiu didesnius, nei įprasta. Juk bėgant ilgesnius atstumus, koja pradeda brinkti ir batai gali pradėti spausti o vėliau ir trinti. Dažniausiai pritrinami pirštai ir tarppirščiai, rečiau – užkulniai. Labai retai pritrynimų ir pasitaiko šonuose ties skliautu ar kulno vidinėje bei išorinėje pusėje. Ar batų dydis tinka, geriausia išbandyti pritūpus su matuojamais batais: tuomet pirštai maksimaliai pasislenka į batelių priekį ir jei jų vis dar nespaudžia ir netrina – puiku, batus galima pirkti!

Savo pirmuosius bėgimo batelius taip pat pirkau specializuotoje bėgimo prekių parduotuvėje kartu su profesionaliu bėgiku ir puikiu patarėju bėgimo klausimais Aidu Ardzijausku.

Jau prieš atvažiuojant nusprendėme, kad man reikia vadinamųjų Trail tipo batelių (skirtų bekelei), nes planuoju bėgioti miškais bei gruntu. Kaip jau minėjau ankščiau, būtent tokiais maršrutais rekomenduojama bėgioti pradedantiesiems. Bet čia tikrai ne taisyklė. Jei planuojate daugiausiai bėgioti asfaltu – rinkitės jiems pritaikytus bėgimo batelius.

Nelabai mėgstu spalvotos avalynės, todėl į akis iškart vieni gana agresyviai atrodantys tamsūs batai su kukliais oranžiniais akcentais ir visai nekukliu ta pačia spalva papuoštu grubiu padu. Batelių šonai apsiūti tvirta apsaugine medžiaga bei specialia „Gore Tex“ membrana, kuri efektyviai išgarina drėgmę iš vidaus, tačiau nepraleidžia jos iš išorės. Puikūs bateliai bėgioti bekele bet kokiu oru! Užsidėjau, truputį pabėgėjau ant bėgimo takelio ir nusprendžiau pasirinkti būtent šiuos.

Prie batelių Aidas rekomendavo įsigyti ir specialias bėgimo kojines, kurios priglunda prie kojos lyg antra oda, aptempia pėdą ir ją saugo nuo išorės pažeidimų. Be to, daugelis bėgikams skirtų kojinių modelių yra skirtingos kairei ir dešinei kojai. Kadangi kojinėse dar nenusimanau, paprašiau, kad Aidas pats jas parinktų. Bėgimo bateliai ir kojinės iš viso man kainavo 86 eurus. Visu kitu (aprangą, kepurę ir t.t.) kol kas pasirūpinau iš to, ką turėjau, kad nereikėtų iškart daug išlaidauti. Dabar jau manęs niekas nesustabdys!

Kitame dienoraščio straipsnyje planuoju papasakoti, kaip pradedančiajam bėgikui pasirinkti tinkamą treniruočių trukmę, laiką ir dažnumą. Bei žinoma, kaip man pačiam sekėsi pradėti bėgioti. Iki!