Kaip kyla alkis?

Skrandžio maudimas ir tuštumos jausmas, silpnumas, galvos skausmas ir kiti alkio požymiai gamtos suvokiami kaip signalas, kad laikas keltis ir pavalgyti. Jie atsiranda pagal užsakymą iš smegenų maisto centro.

Tuščias skrandis pradeda susitraukinėti kas 15–20 minučių. Jei skrandis užpildytas – nesvarbu, su kaloringu sumuštiniu, nekaloringomis skaidulomis, vandeniu, alkis turėtų praeiti. Bet... tai neveikia. Net žmonės, kurių skrandis visiškai pašalintas, tai jaučia.

Nuo praėjusio amžiaus buvo žinoma, kad smegenų maisto centras turi alkio ir sotumo centrą. Pirmąjį palikę ramybėje, mokslininkai sutelkė dėmesį į antrąjį. Ir jie padarė išvadą, kad tam įtakos turi pats valgymo faktas: kramtymas, rijimas, virškinimas. Be to, sočiai pavalgius, sotumo jausmas išlieka ilgiau nei po tokio pat kaloringumo greito maisto užkandžio. Jei pavalgius kraujo sudėtis pasikeičia iki optimalios, smegenys nusprendžia: taip, aš sotus ir ilgam, rašoma zdr.ru.

Yra keletas pasisotinimo teorijų.

Viena naujausių – maisto centre nuolat nuskaitomi kraujo ir nugaros smegenų skysčio rodikliai. Šių skysčių sudėtis visiškai skirtinga pas sočius ir alkanus. Be to, eksperimentai parodė, kad jei, pavyzdžiui, alkanam žiurkėnui perpilamas gerai pamaitinto žiurkėno kraujas, jis nustoja ieškoti maisto.

Žinoma, stresas, įpročiai, aplinka vaidina tam tikrą vaidmenį žmogaus sotumo jausmui. Bet jei ignoruosime psichologiją ir gilinsimės tik į grynąją biochemiją, paaiškėja, kad apetitas priklauso nuo šių parametrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją