Pasak birželio 9 d. paskelbto tyrimo, didelis kiekis baltymų gali turėti lygiai tokį patį poveikį.

„Yra labai svarbu suprasti sudėtingą ryšį tarp to, ką mes pasirenkame valgyti, mūsų aktyvumo lygio ir žarnyno mikrofloros gausumo", teigia gydytoja Georgina Hold.

- Kadangi žmonių gyvenimo trukmė ir toliau ilgėja, būtina suprasti, kokie būdai yra geriausi, norint išlaikyti gerą sveikatą. Žarnyno mikrofloros atžvilgiu, tai yra kaip niekad svarbu,“ - priduria ji.

Atliekant tyrimą, tyrėjai ištyrė kraujo ir išmatų mėginius, paimtus iš 40 profesionalių regbio žaidėjų, tuo metu užsiiminėjusių intensyviomis treniruotėmis. Tyrimui buvo pasirinkti būtent sportininkai, nes intensyvus treniruočių režimas dažnai asocijuojasi su griežtų dietų laikymusi. Šie mėginiai buvo surinkti norint nustatyti bakterijų įvairovę, randamą žaidėjų virškinimo trakte.

Galiausiai regbio žaidėjų mėginiai buvo palyginti su kitais 46 mėginiais, paimtais iš gera sveikata pasižyminčių, tačiau ne sportininkų, vyrų. Pusė iš jų turėjo normalų kūno masės indeksą (KMI), kuris, palyginant žmogaus svorį su ūgiu, nurodo, ar jo svoris yra normalus. Likusieji tyrimo dalyviai turėjo aukštesnį nei normalus KMI.

Visi vyrai turėjo atsakyti į klausimus apie 187 maisto rūšis, įskaitant ir kiek iš tų rūšių jie valgė per pastarąsias keturias savaites ir kaip dažnai. Jie taip pat turėjo apibūdinti savo įprasto fizinio aktyvumo lygį.

Tyrimas atskleidė, kad sportininkų organizme buvo aptiktas didesnis kiekis specifinio fermento, rodančio raumenų ar audinių pažeidimus, mažesnis kiekis uždegiminių rodiklių bei nustatyta greitesnė medžiagų apykaita nei, kad pas vyrus, kurie nesportuoja, tačiau turi aukštesnį nei normalus KMI.

Vis dėlto tyrimas neįrodo, kad treniruočių ir valgymo įpročių dėka sportininkai yra sveikesni nei likusieji tyrime dalyvavę vyrai.

Tyrėjai taip pat teigia, kad lyginant su kitais vyrais, ypač su tais, kurių KMI yra aukštesnis, sportininkų virškinimo trakte aptinkamų bakterijų įvairovė yra didesnė.

Ne tik daugiau bakterijų rūšių, tačiau ir didesnis jų skaičius buvo rastas sportininkų virškinimo trakte. Be to, tyrėjai aptiko didelį kiekį tam tikrų rūšių bakterijų, kurios yra siejamos su mažesniu nutukimo laipsniu ir ne tokiu dideliu sutrikimų skaičiumi, kuriuos sukelia nutukimas.

Tyrėjai nustatė, kad sportininkai valgo daugiau produktų iš įvairių maisto grupių. Baltymai (daugiausiai mėsa) sudarė 22 proc. gaunamos energijos, lyginant su 15 proc. ir 16 proc. energijos, kuriuos gavo ne sportininkai.

Regbio žaidėjai taip pat vartojo baltymų papildus ir valgė daugiau vaisių bei daržovių. Sportu neužsiimantys vyrai, priešingai, leisdavo sau dažniau pasilepinti nesveiku maistu.

„Mūsų tyrimo rezultatai rodo, kad mankšta yra dar vienas svarbus veiksnys, turintis teigiamos įtakos žarnyno mikroflorai, imunitetui ir medžiagų apykaitai. Be to, nereikėtų pamiršti ir dietos, kuri atlieka svarbų vaidmenį,“ - teigia tyrimo autoriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)