Citrinose gausu vitamino C ir antioksidantų, kurie palaiko įvairius sveikatos aspektus. Pavyzdžiui, citrinų vanduo išpopuliarėjo, nes padeda sumažinti inkstų akmenų riziką, skatina vitamino C vartojimą ir palaiko sveiką virškinimą.

Tačiau tai dar ne visi jo privalumai, rašo „Health“. Yra nemažai patarimų, kaip įtraukti jį į savo mitybą.

1. Padeda išvengti inkstų akmenų susidarymo.

Silpnosios rūgšties, vadinamos šlapimo citratu, kiekio padidinimas ir šlapimo šarmingumo padidinimas gali padėti išvengti inkstų akmenų susidarymo.

Nacionalinio inkstų fondo duomenimis, kasdien geriant po keturias uncijas citrinų sulčių koncentrato, sumaišyto su vandeniu, galima išvengti inkstų akmenų.

2. Palaiko širdies sveikatą.

Citrinose gausu vitamino C ir kitų antioksidantų, kurie palaiko širdies sveikatą. Vartojant pakankamai vitamino C, ląstelės apsaugomos nuo laisvųjų radikalų žalos.

Tai gali padėti išvengti aterosklerozės (apnašų kaupimosi arterijose) – būklės, didinančios širdies priepuolio ir insulto riziką.

3. Gerina geležies įsisavinimą.

Vienoje citrinoje yra daugiau kaip 30 % vitamino C, kuris svarbus geležies įsisavinimui, taip pat mažina širdies ligų riziką, paros normos.

Maistinių geležies šaltinių derinimas su vitaminu C padeda efektyviau įsisavinti geležį. Tai gali užkirsti kelią geležies stokos anemijai – būklei, kuri pasireiškia, kai organizme nepakanka geležies hemoglobino gamybai.

4. Saugo ląsteles nuo pažeidimų.

Citrinose esantys antioksidantai apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, susijusių su tokiomis ligomis kaip širdies ir kraujagyslių ligos, lėtinės inkstų ligos, vėžys ir lėtinė obstrukcinė plaučių liga.

Patarimai, kaip vartoti citrinas

Per dieną valgydami nedidelį kiekį citrinos galite padidinti vitamino C ir antioksidantų kiekį, kad išsaugotumėte gerą sveikatą. Štai keletas patarimų, kaip valgyti daugiau citrinų:

  • į vandenį ar arbatą įpilkite citrinos sulčių arba citrinos griežinėlio;
  • marinuokite mėsą, žuvį ar tofu citrinos sultyse ir papuoškite citrinos griežinėliais;
  • pasigaminkite paprastas ankštinių daržovių (pvz., avinžirnių) salotas su citrinų padažu, kad pagerintumėte geležies įsisavinimą;
  • citrina arba citrinos žievele pagardinkite sriubas, kruopas ar kepinius.