Tokių žvaigždžių kaip Oprah Winfrey ir Janet Jackson propaguojamos dietos tampa vis madingesniu svorio metimo būdu. Tačiau dažnai tokių dietų pasekėjos nesusimąsto, kad jos gerokai labiau rizikuoja savo sveikata ir net gyvybe, nei pastovų svorį išlaikančios dailiosios lyties atstovės. Pavyzdžiui, jos susiduria su 66 procentais didesne koronarinės širdies ligos rizika.

Mokslininkai neteigia, kad „jo jo“ dietos sukelia tas mirtis, tačiau pastebi, kad egzistuoja ryšys tarp jų. Vis dėlto, mirtingumas neviršija normos tarp moterų, kurios teigia priaugusios svorio ar tų, kurios atsikratė antsvorio ir jo nebesusigrąžino.

Tyrimui vadovavęs dr. Somwailas Rasla teigia, kad svyravimas nuo didelio svorio prie mažo ir atgal sveikatos srities mokslininkams kelia vis didesnį susirūpinimą.

Koronarinė širdies liga yra pagrindinė širdies smūgių ir mirčių priežastis Jungtinėje Karalystėje, kasmet nusinešanti daugiau kaip 73 tūkstančius gyvybių. Maždaug kas šeštas vyras ir kas dešimta moteris miršta nuo koronarinės širdies ligos.

S. Rasla iš Brauno universiteto Alperto medicinos mokyklos pažymėjo, kad stebimasis tyrimas tik parodo ryšį, tačiau ne priežastį ar efektą. Ir nors staigi kardialinė mirtis pasitaiko santykinai nedažnai, pasitaikę atvejai galėjo būti atsitiktiniai.

Tyrimo autorius daro išvadą: „Svorio svyravimas suaugusiame amžiuje menopauzę išgyvenančių moterų grupėje gali padidinti staigios kardialinės mirties riziką bei mirtingumą nuo koronarinės širdies ligos. Šis ryšys stipriausias tarp normalaus kūno masės indekso moterų“.

Pasak specialisto, norint padaryti rimtesnes išvadas ir pateikti rekomendacijas, reikia detalesnių tyrimų. Šiame dalyvavo 158 063 moterys po menopauzės, kurios buvo normalaus svorio tyrimo pradžioje ir buvo stebimos 11,4 metų. Jos buvo padalintos į keturias kategorijas: stabilaus svorio, nuolatinio svorio augimo, nuolatinio svorio kritimo ir svorio svyravimo.

Tyrimas perša išvadą, kad antsvoris vidutiniame amžiuje didina mirties nuo dviejų tipų širdies ligų – koronarinės širdies ligos ir staigios kardialinės mirties – riziką. Koronarinės širdies ligos atveju užblokuojamos į širdį einančios kraujagyslės, dėl ko sumažėja širdies aprūpinimas krauju. Staigios kardialinės mirties atveju nustoja funkcionavusi širdies sistema, dėl ko ištinka mirtis.

Tyrimas pristatytas 2016 metų Amerikos širdies asociacijos Mokslinėse sesijose.

Su minėtu tyrimu nesusijęs medžiagų apykaitos medicinos profesorius Naveedas Sattaras iš Glazgo universiteto teigia, kad vistiek verta mėginti numesti svorį.

„Jeigu nesureikšminsime šio tyrimo ir žvelgsime į įrodymų visumą, ji rodo, kad jeigu moteris ar vyras bando sąmoningai numesti svorį, nėra jokių įrodymų, kad tai duos neigiamus padarinius, net jeigu svoris sugrįš“.

Pasak jo, šis tyrimas yra ribotas. Pavyzdžiui, mažiau tikėtina, kad normalaus svorio moterys sąmoningai mes svorį nei antsvorio turinčios dailiosios lyties atstovės. „Taigi, normalaus svorio moterų svorio svyravimas gali slėpti kokias nors ligas, o šios ligos savo ruožtu gali didinti širdies ligų riziką. Iš šio tyrimo negalime daryti išvados, kad svorio svyravimas veda prie širdies ligų sukeltų mirčių normalaus svorio moterų grupėje – būtų klaidinga taip manyti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją