Pasaulyje daržovių milteliai neretai tampa sintetinių priedų pakaitalu maisto gaminiuose, ir, nors Lietuvoje šie „augaliniai priedai“ dar nėra plačiai naudojami, mitybos specialistai teigia, jog daržovių milteliai gali papildyti ir kasdienę mitybą.
Naudingas daržovių apdorojimo būdas
„Liofilizacijos metu daržovės yra užšaldomos, taip jose esantis vanduo virsta ledu. Po to daržovės išdžiovinamos šalčiu, vandeniui iš kietos būsenos pereinant į dujinę, - apie naująjį daržovių apdorojimo metodą pasakoja gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė. - Taip iš produkto pašalinus vandenį, išsaugoma didžioji dalis jo maistinių medžiagų, išvengiama mikrobiologinio užterštumo.
Liofilizuotos daržovės yra natūralios, jų tinkamumo vartoti terminas ilgas. Tiesa, toks ruošimo būdas reikalauja gana didelių laiko ir finansinių sąnaudų, todėl nėra labai žinomas, o produktai, esantys rinkoje, sąlyginai brangūs.“
Išlieka maistinė vertė
Pasak dietologės, liofilizacijos būdu džiovinant daržoves, mažėja jose esantis vitaminų A, C, tam tikrų B grupės vitaminų kiekis, tačiau mineralinių ir skaidulinių medžiagų, kitų vitaminų kiekis išlieka panašus kaip ir šviežiose.
Sveikesnė alternatyva
„Milteliai yra daržovių koncentratas, todėl jais tinka pagardinti sriubas, troškinius, padažus. Tam tikrų daržovių (pavyzdžiui, morkų, burokėlių) milteliai kitam gaminiui gali suteikti spalvą – taip išvengiama dirbtinių maisto dažiklių naudojimo. Šie milteliai gali būti sveika alternatyva sintetiniams prieskoniams, druskai“, - pataria dietologė ir pabrėžia, jog daržovių milteliai negali pakeisti įprastų šviežių daržovių, tačiau yra tinkami naudoti kaip natūralus ir sveikas maisto priedas.
Verta žinoti
Pasaulyje yra nemažai mėsos gaminių su daržovių priedais. Daržovių priedas gerina mėsos emulsavimo savybes, didina vandens rišlumo gebą, mažina terminio proceso metu atsiskyrusių riebalų ir drėgmės kiekį, padeda suformuoti standesnę ir palankesnę pjaustymui gaminio tekstūrą, taip pat tai leidžia padidinti maistinių skaidulų kiekį mėsos produktuose ir sumažinti mėsos gaminių kainą.
Pavyzdžiui, Prancūzijos mokslininkai nustatė, kad į mėsą pridėjus žaliųjų žirnelių miltų, nustatyta, kad daržovių priedas reikšmingai padidino drėgmės bei sumažino riebalų ir baltymų kiekius mėsos gaminiuose.