Dietologų teigimu, mūsų protėviai žiemą valgydavo daugiau mėsos, mažindavo vaisių kiekį (prieš 100 metų kaimuose jų tiesiog nebuvo). Šiuolaikinės merginos, besirūpinančios figūra, prikrauna į šaldytuvą salotų, stato ant stalų vazas su egzotiniais bananais, viską daro pagal taisykles. Ir stebisi – nereikalingi kilogramai netirpsta, atvirkščiai – jų daugėja. Ir nuotaika ne itin gera...

Iš tiesų kelios mažos gudrybės, kurios padės mums pažaboti žiemos apetitą ir būti geros nuotaikos.

1. Nepamirškite vandens.

Dažnai žiemą sumažiname skysčių, kurių daug gerdavome vasarą. Tačiau baterijos kaista, kondicionieriai veiki, vadinasi, su prakaitu vis tiek netenkame skysčių. Labai dažnai troškulys pasireiškia alkio priepuoliais. Pamėginkite per dieną išgerti 4 – 6 stiklines vandens.

2. Papildykite baltymų atsargas.

Maistas, kuriame gausu statybinės medžiagos baltymui – amino rūgšties triptofano, padės įveikti alkio priepuolius. Triptofanas skatina hormono serotonino gamybą, kurį vadina laimės hormonu. Kuo daugiau mūsų racione produktų su triptofanu, tuo geresnė mūsų nuotaika. Triptofano yra raudonoje mėsoje, vištienoje, antienoje, žuvyje, kiaušiniuose, sūryje, riešutuose.

3. Neatsisakykite angliavandenių.

Angliavandeniai mums irgi reikalingi tam, kad palaikytų reikiamą serotonino lygį. Ar pastebėjote, kad apie 16 – 17 val. norisi ko nors saldaus? Būtent šiuo metu, kaip pastebėjo amerikiečių mokslininkai, organizme sumažėja serotonino lygis ir organizmas reikalauja jį padidinti. Paprasčiausias būdas – suvalgyti pyragaitį. Bet jei rūpinatės figūra, geriau suvalgyti sumuštinį iš neskaldytų grūdų duonos ir sūrio, bananą ar kriaušę, netgi keptų bulvių. Na ar plytelę juodojo šokolado.

4. Valgykite žalių daržovių ir oranžinių vaisių.

Taip, žiemą iš vaisių mažoka naudos, bet vis tik vertėtų paklausyti brazilų mokslininkų, kurie ištyrė, kad oranžiniai vaisiai ir tamsiai žalios daržovės žiemą mažina svorį.

Brokoliai, kopūstai, žalios ir oranžinės paprikos, obuoliai, kiviai ir avokadai, apelsinai, morkos moliūgai – žodžiu, viskas, kas oranžinės ir žalios spalvos, padės kontroliuoti svorį žiemą. Na ir paįvairins racioną. Be to, dauguma oranžinių vaisių turi mažai kalorijų.

5. Teisingai pietaukite.

Pietus pradėkite nuo sriubos. Pensilvanijos universiteto tyrėjai pastebėjo, kad pietums sriubos valgančios moterys per dieną suvartoja 100 kalorijų mažiau, o kitą dieną nesistengia „nuostolio“ kompensuoti. Karšta sriuba sušildo, o joje esantis vanduo ilgiau padeda išlikti sotumo jausmui. Naudingiausios nekaloringos sriubos be džiūvėsėlių ir riebios grietinės – daržovių, grybų sriubos, barščiai, žuvienė.

6. Išmeskite reklaminius picerijų lapelius.

Ar pastebėjote, kad žiemą pašto dėžutėje pagausėja picerijų reklaminių lapelių? Todėl, kad picerijų ir greitojo maisto restoranų savininkai žino – kai tingisi eiti į parduotuvę ir gaminti, paprasčiau užsisakyti maisto iš katalogo.

Susikaupė nemažai reklaminių lapelių? Jau dairotės skanios vakarienės? Išmeskite visas reklamas ir keliaukite į parduotuvę. Pirma, vaikštant po parduotuvę per pusvalandį sudeginsite 100 kalorijų, antra, pamėginkite patys pasigaminti patiekalą, kurį ketinote užsisakyti. Taip užimsite galvą, rankas, neliks laiko liūdėti. Ir dar vienas pliusas – kol gaminate, pjaustote, plaunate indus, galima sudeginti dar 150 – 200 kalorijų. Argi ne puiku?

7. Mažiau kavos.

Kaip malonu sušilti, išgėrus puodelį kavos. Ryte dar nieko tokio, bet jei pastebėjote, kad dieną ėmėte gerti daugiau kavos ir net vakare susigundote, negerai. Juk kavos puodelyje su pienu – 250 kalorijų. O jei mėgstate karštą šokoladą su plakta grietinėle, pagalvokite, kiek kalorijų suvartojate – apie 400.

O blogiausia, kad kofeinas sužadina alkio jausmą, o dėl jo pertekliaus organizme kaupiasi riebalai. Verčiau šildykitės žolelių ar vaisine arbata – jose nėra nei kalorijų, nei kofeino.

8. Mažinkite riebalų.

Išmokite skaičiuoti riebalus. Į patiekalus dėkite ne majonezo, o lengvo nesaldaus jogurto ar liesos grietinės. Patikėkite – skonis beveik nepasikeis, o figūrai žalos bus mažiau. Ir kuo mažiau valgykite baltos duonos, picų ir baltų miltų gaminių. Valgykite ruginę, neskaldytų grūdų duoną.

9. Daugiau pipirų.

Aštrus maistas, ypač su ciberžole, raudonosiomis aitriosiomis paprikomis ne tik ilgiau išlaiko sotumo jausmą, bet ir sušildo. O meksikiečių mokslininkų tyrimai parodė, kad aitriosios paprikos 50 proc. paspartina širdies ritmą ir medžiagų apykaitą tris valandas po valgio. Be to, aštraus maisto daug nesuvalgysi. Tik atsargiau su kitais prieskoniais – beveik visi didina apetitą.

10. Sudominkite vyrą.

Pasirodo, vyrai labiau mėgsta bulvių košę, makaronus ir sriubas, o moterys – saldainius ir šokoladą. O vyrai rečiau serga žiemos depresija ir kenčia nuo emocinio alkio. Gal esmė – maistas?
Susėskite vakare su mylimu žmogumi ir surašykite, kokie produktai abiem patinka. Sulyginkite punktus ir sudarykite idealų šeimos meniu. Juk vyrai irgi nori būti liekni, jūsų sutuoktiniui bus malonu, kad galvojate ne tik apie save, bet ir apie jį. Štai jums ir teigiamos emocijos žiemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)