Jei naktį gerai neišsimiegame, miego stoka daro neigiamą įtaką mūsų smegenų veiklai. Jos nespėja apdoroti informacijos, apsivalyti nuo neurodegeneracinių ląstelių bei toksinų ir surūšiuoti mūsų prisiminimus.

Nepaisant to, kad miegas yra būtinybė ir didžiulis malonumas, mes negalime sau leisti miegoti bet kur ir bet kada. Dienos metu žmonės dirba, mokosi ir bendrauja su šeima bei draugais.

Tie žmonės, kurie neišsimiega, jaučia diskomfortą, būna blogos nuotaikos, jiems trūksta energijos. Dėl šios priežasties žmogaus organizmas kartais bando pradėti naują miego ciklą, ir kai kurie žmonės gali užmigti tiesiog autobuse ar darbo vietoje. Miego trūkumas yra linkęs kauptis.

Gilaus miego fazė ir seilėtekis

Mūsų miegą sudaro kelios daugiau ar mažiau panašios trukmės fazės. Pagrindinė miego fazė vadinama greito akių judėjimo (REM) faze. Jos metu žmogus panyra į gilaus miego būseną, kuri turi didžiulės reikšmės organizmui.

Šioje fazėje blokuojami kai kurie neuromediatoriai, kad jie nesukeltų raumenų judesių, galinčių mus pažadinti košmarų metu. Todėl būtent šioje fazėje gali prasidėti seilėtekis.

Pasak gydytojo Jorge Abelio Salinaso, „smegenų funkcijos išjungiamos, kad organizmas galėtų tinkamai pailsėti ir atsigauti. Kurį laiką žmogus net nustoja ryti seiles, todėl vėliau seilės pasišalina garsiojo seilėtekio būdu“.

Be to, kai gerai ir kokybiškai ilsitės, jūsų kūnas visiškai atsipalaiduoja, todėl jūsų burna prasiveria ir iš jos pradeda tekėti seilės. Tai reiškia, kad visi jūsų miego procesai vyksta normaliai.

O jei seilėtekio nėra?

Tai gali būti ženklas, kad jūsų miegas nebūna gilus ir jūs tinkamai nepailsite. Tai reiškia, kad jūsų neuronai visiškai neatsinaujina.

Kiti geri ženklai

Taigi, jei užmiegate ir jums prasideda seilėtekis, jūs pasiekiate kokybiško miego būseną, kuri yra būtina jūsų organizmui ir sveikatai.

„Nereikėtų gėdytis seilių, nes tai yra visiškai natūralus procesas. Mes tiesiog turime žinoti, kad teisingai kvėpuojame ir kad miego metu mūsų neištinka apnėjos (trumpi kvėpavimo pertrūkiai)“, - sakė J. A. Salinasas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)