Ar žinojote, kad paprastą juodą duoną sudaro daugiausia cukrus? Nušlifuoti grūdai, salyklas - visa tai yra cukrus, tik kitame pavidale. Sunku patikėti, tačiau, anot tyrimų, 20 proc. lietuvių mitybos raciono sudaro cukrus, nes jo yra visuose produktuose - netgi parduotuvėje pirktose salotose, koldūnuose ir mėsoje.
© DELFI / Domantas Pipas

Trečiadienio rytą į sveikus pusryčius ir diskusiją apie sveiką mitybą pakvietė knygos „Balansas“ autoriai - mitybos specialistė, studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė, restorano „Stebuklai“ virtuvės šefas Martynas Praškevičius ir sportininkė mėgėja Aistė Šeibokaitė.

Į renginį gausiai susirinkę žinomi žmonės dalijosi savo patirtimi ir apipylė klausimais sveikos gyvensenos propaguotojus.

Knygą apie sveiką mitybą pristatę autoriai pakeitusiems įpročius žada didelių atradimų
© DELFI / Domantas Pipas

Pusryčių metu buvo galima įsitikinti, kad sveikas maistas gali būti ir skanus, ir patrauklus akiai. M. Praškevičius prisipažino, kad dalyvavimas knygos rengime jam buvo didelis iššūkis, nes atrodė, kad jau viską žinai, o pasirodė, kad tikrai ne viską. Ir nors virtuvės šefas neketina virsti nei vegetaru, nei žaliavalgiu, bet restorano lankytojams žada pasiūlyti ir tokių patiekalų.

Knygą apie sveiką mitybą pristatę autoriai pakeitusiems įpročius žada didelių atradimų
© DELFI / Domantas Pipas

Anot Aistės Šeibokaitės, su mitybos iššūkiu ji susidūrė prieš 5 metus, kai pradėjo aktyviai sportuoti ir pajuto, kad trūksta energijos, o saldumynai jos nesuteikia. Tad ėmė ieškoti išeities. „Kol mūsų niekas nestumiam, mes nelinkę judėti į priekį. Bet aš dabar žinau, kad manęs niekas nesustabdys daryti dalykus, kurie man patinka“,- sakė energinga mergina.

Tinkama mityba ir judėjimas labai svarbu mūsų kokybiškam gyvenimui. Vaidos Kurpienės teigimu, diena turi prasidėti pirmiausia nuo teisingų pusryčių, kurie pakrautų energija visai dienai. Specialistė tam rekomenduoja būtent košes, o ne vaisius ar kiaušinienę. Savo argumentus mitybos ekspertė neatremiamai pagrindžia knygoje, kurioje yra ir kiekvienam valgymui tinkamiausi receptai.

Tačiau ką daryti, jei mirtinai norisi saldumynų?

Su saldumynais gaunama gliukozė, anot Vaidos Kurpienės, labai greitai patenka į kraują, duoda staigų ir trumpą efektą, bet ne tik nenumalšina apetito, bet ir jį sužadina Taigi po 1,5–2 valandų ir vėl norisi valgyti. Taip žmogus ima dažnai užkandžiauti. O sudėtingi angliavandeniai – mažai apdoroti grūdai bei šviežios daržovės – duoda daug ilgesnį sotumo jausmą.

Tad jeigu vakare vos pajėgiate nueiti iki lovos, turėtumėte peržiūrėti ir pamažu keisti savo mitybą. Sveikos ir subalansuotos mitybos elementorių jau turime. O kai išmoksite gyventi kitaip, po darbo galėsite dar kalnus nuversti - tiek turėsite jėgų - žada pati energija trykštanti Vaida Kurpienė.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Orai: atkeliauja lietus, griaustinis ir vėsa (7)

Antroje savaitės pusėje pagaliau sulauksime lietaus. Ketvirtadienį šalį dar spės užlieti 30...

Planą „B“ be Jasikevičiaus turintis Motiejūnas įvertino išvykstančius: važiuoja, kur uždirbs daugiau (19)

Kauno „Žalgirio“ generalinis direktorius Paulius Motiejūnas tik iš žiniasklaidos sužinojo,...

Psichologė įvardijo, kas lemia jūsų mitybą: kodėl sunku keisti įpročius ir juos išlaikyti? (28)

Ar kada nors susimąstėte, kas lemia mūsų maisto pasirinkimus? Psichologai teigia, jog kiekvieną...

Pergalė prieš kazino: lošimų bendrovė privalės grąžinti vyrui 6,5 tūkst. praloštų eurų (62)

Teisminis ginčas Klaipėdos miesto teisme išnagrinėtas priklausomybę įrodžiusio vyro naudai....

Vėlų vakarą sostinėje, prie policijos būstinės, į stovintį pareigūno automobilį rėžėsi motociklas (5)

Vėlų trečiadienio vakarą, apie 23.15 val., Vilniaus pakraštyje esančioje Visorių g....

Veryga brandina planą: palies pamėgusius privačias ligonines (369)

Sveikatos apsaugos ministerija sukūrė planą, kaip valstybės finansus ligoninėms susieti su...

Ironiška Kurtinaičio „padėka“ klubo vadovybei: tikrai padarėte viską, kad būtų lengviau (20)

Rimas Kurtinaitis LKL sezono apdovanojimų vakare nestoko geros nuotaikos, spėjo prasilenkdamas...

Islandijoje svajonių darbą susiradęs lietuvis negali atsidžiaugti (53)

Antrus metus iš eilės gidu pietryčių Islandijoje dirbantis Žilvinas Žebrauskas negali...

Užkalnis. Vilnius nebetinka būti sostine. Perkelkime ją į Kauną (598)

Daug metų didžiavausi ir gyriausi, kad, gimęs Kaune, esu vilnietis. Džiaugiausi, kad po 16 metų...

Pirkėjas „Maximoje“ užfiksavo koktų vaizdą – dar labiau papiktino darbuotojos reakcija (158)

Esu nuolatinis parduotuvių tinklo „Maxima“ pirkėjas, tačiau tai, ką pamačiau ir teko patirti...