Nemaža dalis gydytojų nepaaiškina nėščiosioms apie svorio priaugimą nėštumo metu. Dėl baimės sustorėti netgi nėštumo metu taip pat galima kaltinti visuomenės požiūrį.

Ar skaitančiosios naktimis sapnuoja košmarus apie nukarusias krūtis, nudribusias šlaunis, išsiplėtusius liemenis ir kūną, kuris jau niekada nebebus toks pat, koks buvo?

Pažvelkime į tai, ko reikia, kad išliktume sveikos nėštumo metu.

Pirmiausia, nesvarbu, koks buvo jūsų svoris prieš nėštumą, jūs privalote priaugti svorio. Nutukusioms moterims reikia priaugti mažiausiai 5 kilogramus, nepakankamo svorio - apie 15 kg. Šie skaičiai - sveikoms moterims, nešiojančioms vieną kūdikį. Jei laukiatės dvynukų ar trynukų, jums reikės priaugti daugiau svorio.

Kodėl reikia priaugti svorio?

To reikia jums ir kūdikiui. Pirmiausia prisiminkite, kad jūsų viduje auga naujas žmogus. Mes žinome, kad moterys, kurios nėštumo metu neleidžia sau valgyti pakankamai, susilaukia mažesnių kūdikių, kuriems reikia likti ilgiau ligoninėje ir kuriems gresia daugiau sveikatos problemų.

Kiek svorio reikia priaugti?

Prisiminkite, kad valgymas už du nereiškia, kad reikia valgyti dukart tiek. Apskritai nereikia pridėti daugiau nei 200-300 kalorijų per dieną. Tačiau svarbu tai, ką valgote.

Jūsų mityba turi būti visavertė, joje turi būti gausu gerų dalykų jums ir jūsų kūdikiui, o ne greito maisto, cukraus ir riebalų. Užkandžiams rinkitės vaisius, o ne šokoladą.

Dauguma moterų pastebi, kad priaugo šiek tiek svorio nėštumo pradžioje, paprastai apie 5 kg pirmojo trimestro metu. Dalis jo yra vanduo, dalis - medžiagos, reikalingos kūdikiui augti. Jūsų kūdikis vis dar labai mažytis. Kartais būna moterų, kurios priauga iki 5 kg pirmojo trimestro metu dėl sumažėjusio aktyvumo ir vandens kaupimosi. Jei turite antsvorio, jums reikėtų priaugti apie 1,5 kg, jei sveriate per mažai - apie 2,5.

Likusio svorio priaugama per kitus du trimestrus, maždaug po 400 g per savaitę ir šiek tiek daugiau pabaigoje. Vėlgi, jei sveriate per mažai, reiktų svorį padidinti maždaug 25% (arba ketvirtadaliu) per savaitę, o jei sveriate per daug - tiek pat sumažinti nurodytą skaičių. Gan įprasta, kad svoris nėštumo pabaigoje nustoja augti arba net sumažėja.

Jei pastebite, kad per vieną savaitę priaugote daugiau nei nurodyta, peržvelkite savo mitybą. Ar pakeitėte savo mitybos įpročius? Jūsų gydytojas panaudos jūsų svorio priaugimą kaip kūdikio vystymosi indikatorių.

KMI iki nėštumo Kai laukiamasi vieno vaikelio Kai laukiamasi dvynukų
KMI < 18.5 (per mažas svoris) 12.5-18 kg nėra mokslinių duomenų
KMI 18.5 - 24.9 (normalus svoris) 11.5-16 kg 17-25 kg
KMI 25.0 - 29.9 (viršsvoris) 7-11.5 kg 14-23 kg
KMI ≥ 30 (nutukimas) 5-9 kg 11-19 kg

Atminkite: laimima lėtai ir užtikrintai!

Jei prieš nėštumą svoris buvo normalus, nėštumo metu priaugamas svoris pasiskirsto maždaug taip:

Kūdikis - 3-3,5 kg
Placenta - 0.5-1 kg
Vaisiaus vandenys - 1 kg
Kraujo tūrio padidėjimas - 1,4-1,8 kg
Kūno skysčių padidėjimas - 1,4-1,8 kg
Pieno liaukų padidėjimas - 0,5-1,5 kg
Gimdos padidėjimas - 1 kg
Riebalų atsargos - 2,5-4,5 kg

Kodėl negalima numesti svorio?

Numesti svorio nėštumo metu nerekomenduojama, kadangi svorio netekimas siejamas su riebalų atsargų deginimu, kuriose gali būti kenksmingų medžiagų kūdikiui. Tačiau galite priaugti raumenų - pasikalbėkite su gydytoju apie galimą sportą.

O jei turiu antsvorio?

Jei esate apkūni, tai nereiškia, kad jūsų nėštumas negali būti sveikas. Nors nutukusios moterys labiau linkusios turėti problemų nėštumo metu, tarp kurių - aukštas kraujospūdis, diabetas, persileidimas. Prisiminkite, kad jums reikia priaugti svorio kūdikiui.

O jei sveriu per mažai?

Moterys, sveriančios per mažai, kartais gali turėti vaisingumo problemų dėl žemesnio riebalų kiekio organizme. Jei sugebėjote pastoti, jums reikia prisiminti, kad reikėtų suvartoti daugiau kalorijų kasdien. Jei maitinsitės sveikai, nereikės baimintis, kad pagimdžiusi turėsite antsvorio. Nėštumo metu turite priaugti mažiausiai 14 kg.

O pagimdžius?

Priaugtas svoris turės įtakos tam, kaip seksis pagimdžius sugrįžti prie ankstesnių formų. Jei laikėtės čia nurodytų rekomendacijų, turėtumėte būti geros formos dirbti su savo kūnu. Prisiminkite, kad maitinant krūtimi labai greitai naudosis riebalų atsargos, sukauptos nėštumo metu, kadangi pasigaminti pienui prireikia 1000-1500 kalorijų per dieną.

Jei priaugote daugiau nei jums reikia, jums reikės padirbėti, bet ne viskas beviltiška. Sportas pagimdžius labai sveika dėl įvairių priežasčių, įskaitant: svorio mažėjimą, raumenų auginimą, lankstumą, pagalbą nuo depresijos. Galiausiai sportas padidina pasitikėjimą savimi.

Prisiminkite, kad nėštumas - tai ne antsvoris, tai jūsų kūdikis. Rūpinkitės savo mityba ir džiaugsitės sveiku kūdikiu!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)