„Paprasta taisyklė – sėkmė lydi tuos, kurie pasirenka būti sveikais ir laimingais. Laimė ir sveikata – tai pasirinkimas, tik reikia vieno dalyko apsispręsti būti tokiais. Tik tiek“,- dalinasi šeimos sveikatos stiprinimo savaitgalio iniciatorė, augalinės kilmės mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė, kuri žino ir tiki, kad sveika šeima, tai laiminga šeima, tvari visuomenė ir valstybė.

Sveikas žmogus - tai ne tik stiprus jo fizinis kūnas, bet ramus protas, vidinis sąmoningumas, stabilus emocinis pasaulis, turtingas dvasinis požiūris, sveikos mintys. O nuo jų viskas ir prasideda.

„Sąmoningas valgymo įpročių skiepijimas šeimoje ypatingai svarbus. Sąmoninga mityba reiškia, jog svarbu valgyti maistą, kuris subalansuoja jūsų poreikius ir yra parenkamas vadovaujantis vidiniu balsu, o ne įpročiais ar užgaidomis. Neapdorotas, šviežias, suderintas augalinės kilmės maistas - vaisiai, daržovės, javai, sėklos, riešutai ir iš jų gaminami patiekalai yra puikus pasirinkimas, teikiantis organizmui daugiausia gyvybinės energijos. Šie įpročiai ugdo įpročius valgyti saikingai, tada, kada iš tiesų esi alkanas, koncentruojantis į maistą, kuris yra lėkštėje ar stiklinėje, ramiai ir mieloje aplinkoje, neskubant“,- dalinasi Gintarė Jonaitytė.

Rytis Lukoševičius, emocijų paleidimo instruktorius pritaria, kad tiek mityboje, tiek šeimos santykiuose ir šiaip gyvenime svarbu išmokti „paleisti“ emocijas, įsitikinimus, baimes. Juk dažnai užduodame klausimus: Ką daryti su jausmais, kurie kyla keičiant mitybą ir gyvenimo būdą? Ką daryti, jeigu norisi valgyti "kaip visada"? Kodėl valgom daugiau nei reikia, net jei žinom, kad nesveika? Praktikuojant emocijų paleidimą, eidami per visas emocijas, viduje susikaupusius blokus, prisiminimus, įsitikinimus „aš esu tas ar anas“, suvoksime, kas iš tikrųjų esame, ir pažinsime save. Mūsų kentėjimai – tai neišjaustos emocijos. Jie kyla iš prisirišimų, noro prisitraukti tai, kas malonu, ir atstumti tai, kas nemalonu.

„Augalinės kilmės mityboje dėl susiformavusių nepagrįstų „ekspertų“ spėliojimų, neva ji neaprūpina pilnavertiškomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais, tampi izoliuotas dėl tokios mitybos krypties pasirinkimo ar tampi mados auka, šių „baimių“ atsisakymas tampa itin reikšmingu šeimos gyvenime“,- sako Gintarė Jonaitytė, kuri yra ir akredituota mokslininko T.C.Campbell studijų centro augalinės kilmės mitybos specialistė.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto sporto instruktoriaus Tomo Bardausko teigimu, šeimos narius geriausiai suartina bendra veikla, o sportas – viena iš jų.

„Nereikia ypatingų įrengimų, aprangų, prabangaus inventoriaus, tik noro“,- sako pašnekovas. Jis prisimena dar prieš du su puse tūkstančio metų Senovės Graikijoje ant milžiniškos uolos iškaltus žodžius: “Jeigu nori būti stiprus – bėgiok, nori būti gražus – bėgiok, nori būti protingas – bėgiok”. Tačiau šalia šių žodžių nebuvo iškalta taisyklių, kaip reiktų bėgioti ir kada reikėtų sustoti, todėl svarbu atlikti specialią mankštą, išmokti bėgimo technikos, pratimų padėsiančių paruošti raumenis. O bėgioti gryname ore – tai dviguba dozė endorfinų: deguonis, vaizdai, gera nuotaika, ugdomas fizinis ir psichinis šeimos atsparumas ir žingeidumas.

„Kuomet gerai jautiesi tiek su kitais, tieks su savimi, tuomet esi laimingas“, - sako gongistas Vyrenijus Andrijauskas. Jeigu visa šeima gali klausytis vienos muzikos, tai puikus šeimos stiprybės ir draugiškumo pavyzdys. Muzika suartina, juk po to yra ką kalbėtis, aptarti, pasidalinti įspūdžiais, prisimena pašnekovas. Garsas yra vibracija, o tokie instrumentai, kaip varpai, gongai skleidžia darnias vibracijas, kurios per laiką, sukuria atitinkamą poveikį, darną mūsų kūnui (tarsi mikromasažas), taip pat su kitais kūnais (kai klausomės kartu), o, svarbiausia, psichikai arba mūsų dvasinei išraiškai.

„Negali šeima būti laiminga ir sveika, jei kiekvienas jos narių neseka savo minčių“,- perfrazuoja kažkada Markaus Aurelijaus išsakytą frazę gydytoja natūropatė homeopatė Diana Laurynaitienė. Kuriamoji minčių jėga ir vizualizacija išgydo šeimas nuo ligų, klaidų, santykių pašlijimo, jei žmogus tai daro visa širdimi, su atsidavimu ir tikėdamas!

Gydytoja pataria vengti labiausiai sveikatą ir šeimos gerovę griaunančių minčių ir jausmų, kaip: neapykanta, priešiškumas, pavydas, piktumas, negeranoriškumas. Tarp šeimos narių puoselėti meilę, dėkingumą, atlaidumą, nuoširdumą, draugiškumą.

Mūsų mintys, žodžiai, įsitikinimai suformuoja mūsų patyrimus ir mūsų gyvenimą. Jei norite, kad rytojaus diena būtų palanki, jau šiandien keiskite savo mąstyseną. Kada pasikeisime iš vidaus, tada ir aplinkiniai sureaguos į mūsų permainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)