aA
Dažnas žinome, kad daržovės virškinamos trumpiau nei mėsa, kad reikia daryti tarpus tarp valgymų, kad skrandis spėtų išsituštinti ir pasiruoštų priimti naują maisto porciją. Tačiau ar tikrai virškinimas priklauso tik nuo maisto rūšies, ar verta vienu metu valgyti ilgai ir trumpai virškinamus produktus?
Dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova

Prieš atskleisdama, kiek laiko virškinami skirtingi maisto produktai, gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova pabrėžia, kad toliau bus kalbama tik apie virškinimą skrandyje.

„Įprastai visas virškinimo procesas yra gerokai ilgesnis: jis prasideda vos maistas patenka į burną, suvilgomas seilėmis, pradedamas kramtyti ir tęsiasi iki kol nesuskaidytos dalys patenka į tiesiąją žarną, išangę, per kurią pasišalina. Tai – ganėtinai ilgas ir sudėtingas procesas, kurio pradžioje vyksta virškinimas, vėliau – maistinių medžiagų pasisavinimas. Maisto virškinimą, judėjimą virškinamuoju kanalu reguliuoja hormonai, nervai, žarnų raumenys“, – sako gydytoja dietologė.

Anot gydytojos dietologės, vanduo iš skrandžio pasišalina kone akimirksniu, o štai vaisių ar daržovių sultys suvirškinamos per 15–20 minučių.

Maistas virškinamas nuo 20 minučių iki 5 valandų

  • Daug vandens turintys vaisiai bei uogos virškinami apie 20 min.
  • Citrusiniai vaisiai (apelsinas, greipfrutas, citrina) turi nemažai skaidulų, tad virškinami apie 30 min.
  • Šviežios daržovės (agurkai, salotų lapai, ridikėliai, paprikos), turinčios daug vandens, virškinamos apie 30–40 min.
  • Obuolys, kriaušė, persikas ir termiškai apdorotos daržovės yra virškinamos apie 40 min.
  • Virtas kiaušinis – apie 45 min.
  • Kopūstai, cukinijos, kukurūzai, morkos, pastarnokai yra virškinami apie 50 min.
  • Daržovių salotos su aliejumi (ar bet kokiu kitu riebalu) bus virškinamos ilgiau, iki 60 min. Lygiai taip pat virškinimo procesas pailgėja tuomet, kai patiekale atsiranda daugiau skaidulų.
  • Krakmolingos daržovės (pavyzdžiui, bulvės) virškinamos apie 1,5–2 val.
  • Grūdų košės (grikiai, ryžiai ir kt.) – apie 2 val.
  • Ankštinės daržovės (pupos, pupelės, žirniai, avinžirniai) – apie 2 val.
  • Pieno produktai – apie 2 val.
  • Paukštiena – nuo 2,5 iki 3 val.
  • Įvairios sėklos bei riešutai – apie 3 val.
  • Ilgiausiai virškinama mėsa: jautiena – apie 4 val., kiauliena, aviena – net 5 val.
Dietologė: kiek iš tiesų skrandyje virškinamas skirtingas maistas
© Shutterstock
  • Svarbu ne tik maistas

„Virškinimo greitis priklauso ne tik nuo maisto rūšies, bet ir – nuo maisto kiekio, – sako E.Kliukaitė-Sidorova. – Jeigu persivalgysime, tai yra pilnai užkimšime skrandį, natūralu, kad maistas bus virškinamas ilgiau. Ir, priešingai, jeigu suvalgysime protingą kiekį – galbūt suvirškins ir greičiau nei nurodytas vieno ar kito produkto virškinimo laikas.“

„Pastebėta, kad virškinimo greitis priklauso ir nuo lyties. Manoma, kad moterų organizme virškinimo procesas vyksta ilgiau nei vyrų. Dar vienas veiksnys – medžiagų apykaita. Virškinimo sutrikimai (virškinimo trakto ligos, skrandžio uždegimas ir pan.) vėlgi gali būti tas veiksnys, dėl kurio maistas apdorojamas ilgiau“, – teigia gydytoja dietologė.

Anot jos, nors didžioji dalis virškinimo proceso vyksta skrandyje, ne mažiau svarbu ir tai, kiek apdorotas maistas į jį patenka, t. y. ar jį pakankamai ilgai kramtome, ar tik paskubomis praryjame.

„Virškinimo gerinimui labai padeda daug skaidulų turintis maistas: vaisiai, daržovės, grūdinės kultūros. Tai padeda išlaikyti ir sotumo jausmą. Ir, priešingai, stipriai apdorotas maistas (keptas, perdirbtas, riebus) kaip tik lėtina virškinimo procesą. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad vienu metu turime valgyti tik vienos rūšies produktus. Juk ir, pavyzdžiui, mėsa turi ir riebalų, ir baltymų“, – pastebi pašnekovė.

Gydytoja dietologė rekomenduoja valgyti mažesnėmis porcijomis, nepersivalgyti, išlaikyti tarpus tarp valgymų. Pasak jos, svarbų vaidmenį čia vaidina ir režimas, t. y. kasdienis valgymas tuo panašiu laiku, nes tuomet skrandis įpranta tam tikru metu virškinti maistą. Be to, svarbu vartoti pakankamai vandens.

Ilgas virškinimas – nėra blogai

Dietologė: kiek iš tiesų skrandyje virškinamas skirtingas maistas
© Shutterstock


Ar blogai, kad valgome ilgai virškinamus produktus? „Tikrai ne, – sako E. Kliukaitė-Sidorova. – Nes svarbu jaustis sočiam, o ne nuolat peralkusiam. Skrandžio, kaip rezervuaro, užsipildymą ar ne, mes tapatiname su sotumo jausmu. Kai kalbame apie sotumo jausmą, suprantame, kad jeigu suvalgysime vieną vaisių, jį greitai suvirškins, ir vėl jausimės alkani. Pripažinkime, kasdienybėje tokio vieno produkto, maisto valgome nedaug. Pavyzdžiui, kruopų košė. Jos vidutinis virškinimo laikas – iki 2 val., tačiau dažnai šį patiekalą gardiname vaisiais, įdedame riebalų (pvz. sviesto), nes norime, kad būtų ir skanu, ir sotu“.

Ar vertėtų kartu valgyti tuos maisto produktus, kurių virškinimo laikas panašus? „Jeigu turime virškinimo problemų, skrandis dažnai apsunkęs, tikrai būtų protinga pasirinkti greičiau virškinamą maistą. Galite stebėti, kaip jaučiatės, kai padarote kelių valandų pertraukas suvalgę ilgai virškinamo maisto. Tiesą sakant, yra siūloma panašaus virškinimo laiko produktus valgyti drauge. Abejoju, ar tai darytų žymią įtaką svoriui, savijautai. Galbūt netgi priešingai, mat, pavyzdžiui, mėsoje esanti geležis geriau įsisavinama, kai vartojama kartu su daržovėmis, kurios turi vitamino C. Esu už tai, kad vartotume įvairesnį maistą“, – teigia gydytoja dietologė.

Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(32 žmonės įvertino)
4.4688
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Niekam nereikalingus būstus gali įsigyti bet kuris norintis: kainos – nuo 500 eurų (22)

Tie, kurie bent kartais atsidaro nekilnojamojo turto (NT) skelbimų pasiūlymus, gali pastebėti, jog...

Po teismo verdikto Kazėnienė triumfuoja: teisingumas egzistuoja, Lietuva keičiasi (43)

Rasa Kazėnienė triumfuoja – Kauno apylinkės teismas antradienį paskelbė, kad verslininkų...

Grįžusi iš pasivaikščiojimo moteris negalėjo patikėti savo akimis: nuo savo ir sūnaus kūno nurinko 118 erkių (3)

Neseniai pabudusios erkės po žiemos miego išties praalko – nenustebkite, jei apsilankę miške...

Rimantas Šadžius: Lietuvos priklausomybė nuo Europos pinigų gali sukelti rimtų problemų

Europos Sąjungos valstybių nacionalinių biudžetų palyginimas atskleidė, kad Lietuva yra viena...

Širinskienė rėžė, ką galvoja apie konservatorių iniciatyvas: apkaltino vogimu (83)

Konservatoriai vis garsiau kalba apie skiepijimosi reikalingumą Lietuvoje ir rengia dokumentus....

Kone 17 tūkst. eurų iš „IKI“ pagrobimas išaiškintas: įtariama kasininkė ir jos draugas pusę pinigų jau išleista, įtariamieji suimti (160)

Kovo pradžioje Vilniuje esančioje parduotuvėje „ IKI “ įvykdytas plėšimas iš pradžių...

Pavojus slypi visiems įprastame užkandyje: vos anapilin neiškeliavusio berniuko mama perspėja kitus tėvus (1)

Žiūrėti filmą su visa šeima ir valgyti spragėsius – skamba lyg idiliškas penktadienio vakaro...

Domantas Sabonis patvirtino ketinantis žaisti pasaulio čempionate (22)

Sugrįžęs į savo gimtąjį miestą, Domantas Sabonis po Portlando „Trail Blazers“ komandai...

Antstolių pajamos atpiginus skolų išieškojimą mažės 16–40 proc. (42)

Atpiginus skolų išieškojimą, antstolių pajamos mažės 16–40 proc., tačiau labiausiai...