Turbūt niekam ne paslaptis, kad vien vitaminu C peršalimo neišsigydysite, tačiau, kaip teigia mitybos specialistė Liz Weinandy iš Ohajo valstybinio universiteto, „tai yra viena svarbiausių maistinių medžiagų mūsų organizme“, rašo womenshealthmag.com.

Vitamino C privalumų netrūksta: jis gerina imuninę sistemą, mažina kenksmingų laisvųjų radikalų kiekį organizme, dėl ko šis antioksidantas tampa labai svarbus ligų prevencijai.

Pasak L. Weinandy, kasdien su maistu (nėra idealu, bet gerai ir papildai) turite gauti 75 miligramus vitamino C. Taigi, galite tiesiog suvalgyti apelsiną, mat viename vidutinio dydžio vaisiuje yra net 70 miligramų vitamino C. Kai apelsinai atsibosta, galite valgyti bet kurį iš žemiau išvardintų produktų.

1. Raudonosios paprikos

Ši spalvinga, traški ir neįtikėtinai mažai kalorijų turinti daržovė gali pasigirti ir vitaminu C. Pusėje stiklinės pjaustytų paprikų yra net 95 miligramai vitamino C.

Pusėje stiklinės smulkintų raudonųjų paprikų yra: 19 kalorijų, 0 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 3 mg natrio, 4 g angliavandenių, 3 g cukraus, 2 g ląstelienos, 1 g baltymų.

2. Papaja

Vienoje stiklinėje papajų yra net 88 miligramai vitamino C. Ne gana to, šis vaisius yra puikus vitamino A ir ląstelienos šaltinis.
Vienoje stiklinėje papajų yra: 62 kalorijos, 0,4 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 12 mg natrio, 16 g angliavandenių, 11 g cukraus, 3 g ląstelienos, 0,7 g baltymų.

3. Gvajava

Niekas nesuteiks daugiau vasaros skonio nei atogrąžų vaisiai, o šiame vitamino C tiesiog neįtikėtinai daug – 377 miligramai vienoje stiklinėje. Tai penkis kartus daugiau nei rekomenduojama paros norma!

Vienoje stiklinėje gvajavų yra: 112 kalorijų, 2 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 3 mg natrio, 24 g angliavandenių, 15 g cukraus, 9 g ląstelienos, 4 g baltymų.

4. Brokoliai

Šią daržovę rinkitės ne vien dėl joje esančio vitamino C kiekio (81 miligramas stiklinėje smulkintų brokolių), bet ir dėl to, kad tai puikus baltymų šaltinis (beveik trys gramai!).
Vienoje stiklinėje smulkintų brokolių yra: 31 kalorija, 0 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 30 mg natrio, 6 g angliavandenių, 2 g cukraus, 2 g ląstelienos, 3 g baltymų.

5. Braškės

Viena stiklinė pjaustytų braškių turi 98 miligramus vitamino C, tad sluoksniuotas pyragas su braškėmis padeda pagerinti imunitetą, tiesa?

Vienoje stiklinėje pjaustytų braškių yra: 53 kalorijos, 0,5 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 2 mg natrio, 13 g angliavandenių, 8 g cukraus, 3 g ląstelienos, 1 g baltymų.

6. Geltonieji kiviai

Kai tik pamatote geltonuosius kivius parduotuvėje, čiupkite juos. Viename vaisiuje yra net 130 miligramų vitamino C – tai du kartus daugiau nei tradiciniuose (ir populiaresniuose) žaliuose kiviuose.
Viename geltonajame kivyje yra: 51 kalorija, 0 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 2 mg natrio, 13 g angliavandenių, 10 g cukraus, 1 g ląstelienos, 1 g baltymų.

7. Aitriosios žaliosios paprikos

Vos vienoje aitriojoje žaliojoje paprikoje yra 109 miligramai vitamino C. Be to, moksliniais tyrimais įrodyta, kad pagardinus maistą prieskoniais pagreitėja medžiagų apykaita.
Vienoje aitriojoje žalioje paprikoje yra: 18 kalorijų, 0 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 3 mg natrio, 4 g angliavandenių, 2 g cukraus, 1 g ląstelienos, 1 g baltymų.

8. Ropinis kopūstas

Nepažįstate tokios daržovės? Tai kopūstas, pasižymintis traškia tekstūra kaip meksikietiška ropė. Supjaustykite žalią ropinį kopūstą, pabarstykite druska ir valgykite. Vienoje stiklinėje šios daržovės yra 84 miligramai vitamino C.

Vienoje stiklinėje ropinių kopūstų yra: 36 kalorijos, 0 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 27 mg natrio, 8 g angliavandenių, 4 g cukraus, 5 g ląstelienos, 2 g baltymų.

9. Lapinės garstyčios

Kad gautumėte įvairiausias maistines medžiagas, dietologai nuolat ragina valgyti pačius įvairiausius maisto produktus. Tad pats metas paeksperimentuoti su pikantiškos skonio lapinėmis garstyčiomis. Dviejose stiklinėse lapinių garstyčių (o kepinamas toks kiekis labai greitai virs nedidele porcija) yra 78 miligramai vitamino C.

Dviejose stiklinėse smulkintų lapinių garstyčių yra: 30 kalorijų, 0 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 22 mg natrio, 5 g angliavandenių, 1 g cukraus, 4 g ląstelienos, 3 g baltymų.

10. Ananasas

Ir vėl laimi atogrąžų vaisius. Vienoje stiklinėje pjaustytų ananasų yra 79 miligramai vitamino C. Be to, tai yra puikus mangano šaltinis, o šis mineralas padeda formuoti kaulus ir skatina sveiką medžiagų apykaitą.

Vienoje stiklinėje pjaustytų ananasų: 82 kalorijos, 0 g riebalų (0 g sočiųjų riebalų), 2 mg natrio, 22 g angliavandenių, 16 g cukraus, 2 g ląstelienos, 1 g baltymų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)