Ką jau kalbėti apie paprasčiausiai per didelį kaloringo maisto kiekį. Specialistai tvirtina, jog maistas neretai tampa ir meilės pakaitalu.

Būtent dėl šios priežasties tik mažumai žmonių, turinčių antsvorio, pavyksta efektyviai atsikratyti papildomų kilogramų naštos ir išvengti jų grįžimo su kaupu – pergalę prieš papildomus kilogramus švenčia tik tie, kurie kartu su antsvoriu sugeba atsikratyti ir psichologinių problemų, paskatinusių jų atsiradimą.

Antsvoris ir santykiai su mylimuoju

Priežastis Nr. 1 – maistas kaip meilės poreikio slopinimo priemonė

Jeigu santykiai su mylimu žmogumi nesiklosto taip, kaip jums norėtųsi, ir jūs tyliai verkite į pagalvę iš beviltiškumo ir tylite, tikėdamosi, jog partneris perskaitys jūsų mintis ir supras, ko jums trūksta, tuomet priežastis, kodėl nevalingai vis varstote šaldytuvo duris, daugiau nei akivaizdi. Kur kas saugiau prieglobsčio ir supratimo ieškoti šaldytuve, ypač naktį, kai niekas nemato, nei rasti savyje drąsos ir jėgų rizikuoti ir pabandyti ką nors pakeisti santykiuose. Tai padaryti moterims trukdo baimė būti atstumtai, išnaudotai, išjuoktai, įvairiausios senos nuoskaudos, įpročiai ir morališkai pasenusios pažiūros.

Priežastis Nr.2 – maistas kaip poreikio būti įvertintai ir pripažintai slopinimo priemonė

Galima atsisakyti savo troškimų ir ambicijų ir klausyti tik savo vyro, paisyti tik jo poreikių ir nuolankiai taikytis prie jo gyvenimo ritmo: vėlyva vakarienė mylimajam, seksas tik tuomet, kai suartėti nori jis.

„Viskas tau, mielasis, ir visai nesvarbu, kad manęs net nepastebi!“, - yra tokiu gyvenimo principu besivadovaujančių moterų. Tačiau toks elgesys neabejotinai turi labai skaudžių pasekmių: jūs visomis išgalėmis bandote nuryti kartėlio ašaras, stengiatės „pamiršti“ save – blokuojate dėmesio, artumo poreikį arba griebiatės kito kraštutinumo: nuolatiniai barniai, isterijos, skandalai be jokių konstruktyvių sprendimų – rezultatas labai panašus: jausmą, jog esate niekam nereikalingos ir neįvertintos, bandote arba „suvalgyti“, arba „prigirdyti“.

Priežastis Nr. 3 - Seksualinė disharmonija

Viena iš priežasčių, kodėl užauga papildomi kilogramai, yra ir seksas. Jei jums seksas – pareiga, didelė tikimybė, jog pamažėle pradėsite storėti – kasmet vidutiniškai ant savęs užsikrausite po 2-3 papildomus kilogramus. Galiausiai pavirsite į moterį, kurios nebegeis ir nuosavas vyras – būtent to nesąmoningai ir trokštate. Jeigu seksas su mylimu žmogumi jus jaudina, tačiau neteikia malonumo, antsvorio tikimybė taip pat išauga. Susijaudinęs vyras tokiu atveju greičiausiai ieškos kitų pasitenkinimo būdų, o nusivylusi moteris – ras paguodą pyragaičio draugijoje.

Ką daryti?

1. Pirmiausia pabandykite su savo antrąja puse atvirai pasikalbėti apie savo jausmus – tokiu atveju nieko neprarasite, tik išlošite. Visų pirma savo jausmus garsiai išsakykite sau pačiai. „Tai mane piktina, aš labai nerimauju“. Pripažinkite tai, ką jaučiate, „legalizuokite“. Aišku, tai sunkiau nei nuraminti save dar vienu šokoladuku, tačiau bent jau nekenkia talijai.

2. Įsiklausykite ne tik į savo norus, bet ir į jausmus. Netylėkite, kalbėkitės su mylimu žmogumi, dalinkitės jausmais, net ir intymioje aplinkoje.

3. Išmokite lygiateisiškai rūpintis vienas kitu.

4. Įsidėmėkite, jog jūsų minčių niekas neperskaitys. Tyla santykiuose tik sukelia pyktį ir gimdo nuoskaudas, kurių labai lengvai galima išvengti.

5. Permąstykite savo požiūrį į seksą – iš būtinybės ir pareigos jis turi virti malonumu ir pasitenkinimu.

Draudimai ir papildomi kilogramai

Jeigu mūsų gyvenime daug draudimų ir baimių, jeigu nuolat save kontroliuojame, baimindamiesi neatitikti kitų žmonių lūkesčių, maistas tampa bene vienintele priemone, padedančia bent trumpam išsilaisvinti iš tokios disciplinos, kontrolės ir įsipareigojimų gniaužtų.

Ką gyvenime galime daryti tiesiog šiaip, be jokių pastangų? Ogi valgyti. Valgydami suteikiate sau „saugų“ būdą gauti malonumą – nekontroliuojamą ir „nekaltą“. Vaikiškoji sielos pusė puikiai supranta – galima rodyti kaprizus ir bent kartą elgtis taip, kaip norime. Santykiuose sau taip elgtis neleidžiame.

Kai žmogus bet kokia kaina stengiasi būti idealus, būti puikiu itin aukštų reikalavimų atitikimo pavyzdžiu, maistas tampa kone vienintele atgaiva, ramybės uostu, galimybe atsipalaiduoti.

Išeitis labai paprasta ir tuo pačiu – labai sudėtinga: suteikite sau galimybę būti tuo idealu, siekiamybe. Pasikalbėkite su savo kūnu ir pažadėkite jam atidžiau ir nuoširdžiau juo rūpintis.

Trys naudingi patarimai

Malonumą teikiančių dalykų sąrašas

Pagalvokite ir sudarykite sąrašą visų dalykų, kurie jums ir jūsų kūnui teikia malonumą (aišku, išskyrus maistą). Kai jau turėsite tokį sąrašėlį, galite pradėti jį įgyvendinti praktikoje. Gali paaiškėti, jog jums labai patinka masažas, vonia su aromatiniais aliejaus, veido kaukės ir įvyniojimai, kontrastinis dušas ar net pilvo šokis.

Suvalgysiu tai po 7 minučių

Kai tik suprasite, jog kojos pačios neša virtuvės link, nors artimiausiu metu visai neplanavote valgyti, išbandykite šį psichologinį pratimą. Prieš atidarydamos šaldytuvo duris, pasakykite sau „Suvalgysiu tai po 7 minučių“ ir tą pačią akimirką sugalvokite sąrašėlį reikalų, kuriuos turite atlikti per tą trumpą laiką. Mąstant apie kitus reikalus, noras valgyti gali labai greitai dingti.

Sunaikinkite valgyti skatinantį mechanizmą

Išsiaiškinkite, kokie įvykiai ir aplinkybės skatina nesveiką santykį su maistu: PMS, miego trūkumas, nuoskaudos ir taip toliau. Pasistenkite jų išvengti. Jeigu paaiškės, juk valgyti skatinantis mechanizmas susijęs su jūsų antrąja puse, nesigėdykite tai išsakyti garsiai. Tik nepulkite kaltinti ir smerkti. Geriau pabandykite save įsivaizduoti partnerio vietoje ir suprasti jo elgesio priežastis. Tai padės sumažinti įtampą ir blaiviai pažvelgti į situaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)