1. Latė su grybais

Keliais tyrimais įrodyta, kad vertingi grybai aktyvina imuniteto ląsteles ir malšina uždegimus, todėl organizmui lengviau įveikti infekciją. Vos vienas tokios latės puodelis per dienos duos naudos. Gerkite kavos su maltais beržo juodgrybiais (inonotus obliquus) ar reishi grybais (Ling Zhi, liaudiškai dar vadinamas tikriniu blizgučiu) arba valgykite šitakių (valgomasis dantenis).

2. Įtraukite į racioną nevalytų grūdų

Du – tris kartus per savaitę rytais valgykite neskaldytų avižų košės arba virkite sriubą ar troškinį su miežiais. Šiuose grūduose esantis beta gliukanas ir ląsteliena skatina baltųjų kraujo kūnelių aktyvumą, taigi didėja organizmo atsparumas virusams. Be to, avižos yra prebiotikai – jos naudingos gerosioms žarnyno bakterijoms, be kurių neįsivaizduojama stipri imuninė sistema.

3. Dainuokite ir klausykitės muzikos

Galbūt vieni automobilyje dainuojantys žmonės jums atrodo keistuoliai, bet tie, kurie taip daro, veikiausiai yra sveikesni. Tiek dainavimas, tiek muzikos klausymasis mažina kortizolio lygį (esant dideliam streso hormono kortizolio lygiui, gali nusilpti imuninė sistema). Klausantis muzikos, grojant didėja antikūnio imunoglobulino A kiekis, kuris yra sudedamoji imuninės sistemos dalis ir saugo nuo bakterijų bei virusinių infekcijų, taip pat daugėja baltųjų kraujo kūnelių, kurie naikina bakterijų paveiktas ląsteles, kol jos nepradėjo daugintis.

4. Apsiliekite šaltu vandeniu

Nusiprausę po dušu apsiliekite šaltu vandeniu. Dalis sveikatos apsaugos specialistų skeptiškai vertina šaltą dušą, bet vienas tyrimas parodė – pusę minutės stovinčių po šaltu dušu (prieš tai nusiprausus po karštu dušu) žmonių grupė patyrė švelnesnius peršalimo ir gripo simptomus nei tie, kurie prausdavosi tik po šiltu vandeniu.

5. Valgykite sušių

Valgykite sušių su lašiša ir su tunu – juose daug omega trys riebalų rūgščių, kurios stabdo uždegiminius procesus. Lašišoje daug karotenoidų, kurie, medikų teigimu, yra lyg svarmenys imunitetui. Suvalgykite ir marinuoto imbiero (imbieras irgi turi antiuždegiminių ypatybių), vasabių (iš japoninių pipirkrienių) – šie aštrūs pagardai išvalys kvėpavimo takus ir padės atsikratyti sinusus bei kvėpavimo sistemą atakuojančias bakterijas.

6. Bendraukite su sergančiais žmonėmis

Nenustebkite. Vieno tyrimo duomenimis, kai žmonės žiūrėdavo sergančių (čiaudinčių, kosėjančių ir pan.) žmonių nuotraukas, jų imuninė sistema suaktyvėdavo. Būkime dėkingi evoliucijai – tyrėjų nuomone, mūsų kūnai išmoko automatiškai reaguoti, susidūrę su mikrobų grėsme, o susitinkant su ligoniu gyvai, poveikis toks pat ar net stipresnis. Taigi nešnairuokite į sergantį kolegą ir nebijokite jo kaip maro.

7. Domėkite meditacija, energetine mankšta

Įtraukite į gyvenimą meditacijos. Kalifornijos universiteto tyrėjų duomenimis, Tai Či – vis populiarėjantis kinų kovos menas, pasižymintis švelniais judesiais – stiprina jį praktikuojančiųjų imunitetą. Susiraskite grupę ir lankykite tris kartus per savaitę arba pradėkite lankyti jogą. Joga irgi ramina, o tam tikrų asanų metu suspaudžiami, masažuojami vidaus organai, taip pat ir tie, kurie gerina imunitetą – pavyzdžiui atliekant asanas „šuo žemyn galva“, „kupranugaris“ iš plaučių valosi gleivės.

8. Daugiau laiko praleiskite lauke

Vos 15 minučių gamtoje padeda atsikratyti streso. Šaltokas oras pasivaikščiojimui? Įsigykite kambarinių augalų, pasikeiskite kompiuterio ekrano paveikslėlį į žalumos vaizdą. Tyrimai rodo –gamtos fotografijų žiūrėjimas turi panašų poveikį sveikatai, kaip buvimas gamtoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)