Tarp įvairių sporto teikiamų pranašumų galima paminėti spartesnį atsigavimą po ligų, mažėjančią lėtinių susirgimų riziką ir efektyvesnį dėl sveikatos problemų, kaip antai osteoartritas, besireiškiančių simptomų slopinimą.

Toliau pateikta keletas patarimų iš portalo „Better Health Channel“, į kuriuos privalo atsižvelgti sportuoti nutarę senyvo amžiaus žmonės.

  • Rinkitės tokią veiklą, kuri atrodo įdomi ir pakeliama. Įprasti mankštintis bus daug lengviau, jei pratimai ne tik pareikalaus jėgų, bet ir teiks malonumą.
  • Prieš imdamiesi naujo tipo treniruočių, pasitarkite su gydytoju. Jei ilgokai nesportavote, turite antsvorio arba sergate kokia nors lėtine liga, kai kurie pratimai gali jums netikti.
  • Progreso siekite pamažu, nepersistenkite. Pasiteiraukite gydytojo, kokia treniruočių trukmė ir dažnis jums tinkamiausi. Motyvaciją užsitikrinkite vesdami treniruočių dienoraštį: jame galite fiksuoti, kokią pažangą pavyko padaryti.
  • Pasistenkite, kad treniruotė taptų socialiai įtraukiančia veikla. Pamėginkite įkalbėti draugus palaikyti jums kompaniją arba užsirašykite į grupinius užsiėmimus, kad atėję sportuoti turėtumėte progą pabendrauti su žmonėmis.
  • Gerinkite lankstumą. Tarp rekomenduotinų treniruočių minėtinos joga, tempimo pratimai, rutulių sportas arba šokiai.
  • Stiprinkite raumenis – rinkitės jėgos pratimus. Tam puikiai tiks pratimai su svarmenimis arba atitinkamai modifikuotas kalistenikos kursas.
  • Rūpinkitės kaulais. Veikla, kuria užsiimant didžiausia apkrova tenka kojoms, gali sulėtinti kaulų nykimo procesą ir sumažinti su amžiumi didėjančią osteoporozės riziką.
  • Gerinkite širdies ir plaučių būklę. Norėdami užsitikrinti maksimalią naudą, rinkitės vidutinio intensyvumo pratimus. Bus geriausia, jei vadovausitės viena paprasta taisykle: kvėpuoti turite intensyviai tačiau nepristigdami oro.
  • Mažinkite riziką pargriūti. Į savaitės treniruočių grafiką įtraukite gebėjimą išlaikyti balansą ir koordinaciją gerinančių pratimų. Rekomenduojama rinktis Tai Či, taip pat pratimus, kuriuos atliekant reikia išlaikyti pusiausvyrą. Pravartu pasimankštinti ir stiebiantis ant pirštų, o tada vėl nusileidžiant ant kulnų.
  • Tegul aktyvi veikla tampa neatsiejama nuo jūsų dienotvarkės. Į parduotuvę eikite pėsčiomis, daugiau laiko praleiskite sodininkaudami. Galite net pasisiūlyti pavedžioti kaimyno šunį augintinį.


Pastaba. Jei sportuojant ima skaudėti krūtinę, ypač pasunkėja kvėpavimas arba ima suktis galva, tuojau pat nutraukite treniruotę ir apsilankykite pas gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją