Neplanuotai, paskutiniuose žemės ūkio inžinerijos studijų kursuose susidomėjęs vyno gamyba ir dėl to „karves išmainęs į vynuogynus“ Maxas Weinlaubas dabar yra vyriausiasis vyninės „Vina Maipo“ vyndarys ir savo šalyje garsėja kaip itin aukštos kokybės čilietiškų vynų gamintojas.

Būtent darbo reikalais kelias dienas Lietuvoje viešėjęs svečias netruko pastebėti, kad lietuvių skonis labai panašus į čiliečių: lietuviai, kaip ir Čilės gyventojai, vasarą negali gyventi be ant grotelių keptos mėsos.

„Aš laimingiausias jaučiuosi prie grilio, kai kepu kepsnius, kiaulieną ir dešreles savo šeimai ir draugams. Mėgaujuosi jų besišypsančiais veidais“, – prasitaria M. Weinlaubas.

Vynas ir Čilės kultūra

Šalies viduryje esantis nedidelis Maipo miestelis garsėja sena tradicija: kasmet gruodžio 8-ąją visi miestelėnai susirenka prie bažnyčios ir dėkoja Mergelei Marijai už jos globą, taip pat meldžiasi, kad kitais metais būtų palankus oras vynuogėms augti, o jų derlius – gausus ir kokybiškas.

Anot M. Weinlaubo, vyndarystė – meno forma, o jo kūrybos medžiaga – Čilės slėniuose ir kalnuose auginama Syrah vynuogės rūšis, kuriai pagerbti net buvo asmeniškai inicijavęs Syrah dieną. Vyndarys pasakojo, kad iš Syrah gaminami tamsiai raudonos, beveik purpurinės spalvos vynai dera prie mėsos.

„Kepant mėsą ant grotelių, prie svogūnų, česnakų reikia pikantiško, vaisinio, vidutinio intensyvumo skonio jauno vyno. Aš asmeniškai renkuosi jauną čilietišką Syrah vyną, atšaldytą iki 12–14 laipsnių“, – sako M. Weinlaubas.

Maistas ir vynas: derinant svarbiausia yra harmonija

Menas ne tik vyną pagaminti, bet ir priderinti prie maisto. Lietuvoje degustacijas rengęs vyndarys pataria: „Derinant maistą ir vyną svarbiausia yra pasiekti skonių balansą: kad nei vynas, nei maistas neužgožtų vienas kito ir jų skonio intensyvumas išliktų panašus.“

Norint neprašauti pro šalį, reikėtų vyno skonį derinti su intensyviausia patiekalo dalimi.

„Pavyzdžiui, Syrah vynas tinka prie keptos mėsos, sūrių ir makaronų patiekalų. Čilietiškų vynuogių Cabernet Sauvignon vynai dažniausiai derinami prie raudonos mėsos, lengvos fermentacijos sūrių“, – sako jis.

Kalbant apie maisto ir vyno derinimą, paprastai akcentuojama, kad raudonas vynas tinka prie mėsos, o baltas – tik prie žuvies, baltos mėsos ir vaisių. Tai nėra visai tiesa. Pavyzdžiui, iš Merlot vynuogių gaminami „Vitral“ ir„Varietal“ linijų raudonieji vynai puikai dera prie paukštienos.

Prie riebių patiekalų patartina rinktis rūgštų vyną, nes rūgštumo skonis mažina riebumo pojūtį. Stiprus vyno arotamas suintensyvins patiekalo aromatus. Patiekiant desertą, svarbu atkreipti dėmesį, kad vynas būtų saldesnis už desertą. Daugiau alkoholio turinčio vyno skonis visada išryškins patiekalo prieskonius. Į tai reiktų atsižvelgti, nes tokio derinio rezultatas atskirais atvejais gali patikti ne visiems.

Padažas prie mėsos

Pastebėjęs, kad lietuviai valgo į jų mėsos vėrinukus „Anticucho” panašius šašlykus, vyndarys siūlo išmėginti ir savo receptų, prasitaręs, kad maisto gaminimas – viena iš jo aistrų. Anot jo, lietuviams galėtų patikti Čilėje prie šašlykų patiekiamas tradicinis padažas „Pebre“.

„Padažui reikės: 3–4 prinokusių pomidorų, česnako, didelio svogūno, 1 žaliojo čili pipiro ir ryšulėlio petražolių. Viską tereikia smulkiai supjaustyti ir pagardinti alyvuogių aliejumi bei šiek tiek druskos,“ – diktuoja M. Weinlaubas.

Jeigu patiks padažas, čilietis dalijasi ir kitu firminiu receptu.

Čilietiška troškinta kiauliena (6 porcijos)

2 kg kiaulienos filė be kaulo;
2 š. aliejaus;
1 vidutinio svogūno;
2 pomidorų;
2 skiltelių česnako;
1 puodelio balto vyno;
200 g kumpio;
2 puodelių lęšių;
1 morkos;
1 nedidelės cukinijos;
druskos, pipirų.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, po truputį iš visų pusių apkepkite kiaulieną, kai ji paruduos, išimkite. Įpilkite dar aliejaus ir sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, pomidorus, morką bei kumpį ir viską paskrudinkite 3 min.

Tuomet įpilkite stiklinę baltojo vyno ir patroškinkite dar minutę. Tada sudėkite atgal mėsą, įpilkite vandens, kad apsemtų, paskaninkite prieskoniais ir ant mažos ugnies troškinkite apie valandą.

Po to sudėkite į puodą lęšius, jei trūksta, įpilkite vandens, ir virkite dar apie 30–40 min. Kai lęšiai suminkštės, sudėkite susmulkintą cukiniją ir maišydami pavirkite 3 min. Išėmę kiaulieną ją supjaustykite ir patiekite su lęšiais bei kitomis daržovėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)