Pakeisti gyvenimą – nepakartojama patirtis ir didelis iššūkis. Panagrinėkime, kokie turėtų būti pirmieji žingsniai į naują, nuostabią rytdieną.

1.Sudėliokite planą ir jį užrašykite

Parašykite išsamų planą, ką norėtumėte pakeisti. Formuluokite kuo konkrečiau, venkite abstrakčių, miglotų teiginių. Paimkite popieriaus lapą, rašiklį, atsisėskite ir viską surašykite, negaiškite laiko per ilgiems apmąstymams. Popieriuje išliekite tai, kas pirmiausia ateina į galvą. Pirmiausia – teigiamas ir neigiamas gyvenimo puses. Tai svarbu, nes reikia suvokti, kas jums patinka ir nepatinka, kad nesugriautumėte to, ką turite gyvenime pozityvaus. Vertėtų susirašyti ir stipriąsias bei silpnąsias puses, tada bus aiškiau, ką reikia keisti.

Ar esate patenkinti savo išvaizda? Gal norite atsikratyti kelių kilogramų? Ar patinka šukuosena ir plaukų spalva? Peržiūrėkite sąrašą ir išrinkite tris ar penkis dalykus, kuriuos norėtumėte pakeisti. Ilgai negalvokite, tiesiog susirašykite, ko nedelsiant reikia imtis, norint įgyvendinti permainas. 

Susidarę sąrašą, atidžiai jį perskaitykite. Ką tik susidarėte savo žemėlapį į asmeninius pokyčius. Laikui bėgant, sąrašą galbūt patobulinsite, o šiuo metu to pakanka. 

Puikiai padirbėjote, dabar suskaidykite veiksmus į mažus – konkretesnius, realistiškesnius – žingsnelius. Pavyzdžiui, jei nusprendėte, kad nemėgstate savo darbo ir norite jį keisti, susirašykite, kokie žingsniai padės tai įgyvendinti.

Esminiai teiginiai tebūnie labiau orientuoti į veiksmus. Užuot rašę abstrakčiau, kaip antai, „pasikonsultuoti su advokatu“, suformuluokite konkretesnį teiginį, pavyzdžiui, „atlikti elgsenos testą“.

Vietoje grandiozinių projektų rinkitės mažesnius žingsnelius. Pavyzdžiui, teiginį „susirasti naują darbą“ pakeiskite „atnaujinti gyvenimą aprašymą“, „suskurti profilį tinklalapyje „Linkedln“ arba „parašyti motyvacinį laišką“. Tokie konkretūs planai, nors iš pirmo žvilgsnio atrodo nereikšmingi, atves į didesnes permainas.

2. Imkitės veiksmų

Apsispręskite, ką galite padaryti per artimiausias dvi paras. Gali prireikti pasiimti laisvą dieną ar pasamdyti auklę, kad prižiūrėtų vaikus. Patikėkite, verta tai padaryti, juk jūs keičiate savo gyvenimą, ir jei pavyks, tapsite laimingi, visi jums artimi žmonės irgi jausis daug geriau. Štai keli pavyzdžiai, ką galima nuveikti per artimiausias dvi paras.

1. Norite nutraukti laimės neteikiančius santykius. Pasikalbėkite su partneriu, tvirtai apsispręskite, būkite įsitikinęs, kad tikrai norite nutraukti santykius, susiraskite, kur išsikraustyti, susikraukite daiktus, paprašykite draugų, kad padėtų.

2. Norite pradėti sveikiau gyventi. Išmeskite iš šaldytuvo ir spintelių nesveiką maistą, nusipirkite mėnesio abonementą į sporto klubą, į baseiną ar vandens aerobikai, pasikalbėkite su žmonėmis, kurie galėtų jus palaikyti, pasiimkite savaitę atostogų ir kur nors išvykite, kad pasikeistų jūsų nuotaika, atsirastų naujų minčių.

3. Norite sulieknėti. Eikite ir nusipirkite mažesnio dydžio drabužių, į kuriuos ketinate laikui bėgant tilpti, susiraskite dietologą, pirkite vaisių bei daržovių, didelius butelius vandens. Tegul tuojau pat prasideda naujas gyvenimas!

4. Norite išsikraustyti į kitą miestą. Įdėkite skelbimą, kad parduodate namą ar butą, ir imkitės tvarkos – išmeskite senus, nereikalingus daiktus, kurių nesivešite, surenkite atsisveikinimo vakarėlį ir praneškite draugams bei artimiesiems naujieną. Pradėkite taupyti kelionei į naują gyvenamą vietą.

Tikrai nereikia laukti tinkamo meto. Nesvarbu, kiek dabar valandų, kokia savaitės ar mėnesio diena, reikia bandyti. Tai jūsų gyvenimas. Atidėliojimas vėlesniam laikui tebus pretekstas nieko nesiimti. Nelaukite rytojaus, ką įmanoma atlikite šiandien, tada rytoj jau būsite pakeliui į naują gyvenimą.

3. Atraskite savo aistrą

Verta skirti laiko ir patyrinėti, kas jus uždega. Mėgstama veikla turi begalę privalumų. Ji daro jus laimingą, jūs dažniau šypsotės ir juokiatės, esate pozityviai nusiteikę, kūrybingesni ir t. t. Sąrašą galima tęsti iki begalybės. Patyriau, ką reiškia surasti savo aistrą, kai savanoriavau šunų prieglaudoje. Suvokiau, kad kartai šunys mane supranta geriau už aplinkinius žmones. Nė nepastebėdavau, kaip prabėga laikas, buvau per daug įsitraukusi į pagalbą benamiams šunims. Galiausiai mano namuose atsirado du šunys ir katinas. Augintiniai įkvėpė mane permainos, taigi dabar įgyvendinu savo svajones.

Pastebėjau, kad po dienos su gyvūnais nejaučiu streso, kitaip elgiuosi, kitaip jaučiuosi. Mėgstamas darbas tikrai gali pakeisti jūsų ir kitų pasaulį. 

4. Raskite, kur pasisemti įkvėpimo

Įkvėpimas labai svarbus, jis motyvuoja, kelia norą keisti ar keistis. Kai mane apima įkvėpimas, atrodo, kad visą pasaulį galiu pakeisti. Jis pravartus dėl daugelio dalykų, nes motyvuoja net tokiomis dienomis, kai norime pabėgti nuo viso pasaulio ir susisukti į nematomą kiautą. Įkvėpimo galima semtis labai įvairiai, pavyzdžiui, pradėkite dieną šviežiai spaustomis vaisių sultimis, įkvepiančiu apsakymu ar citata. Galima tiesiog pasivaikščioti gryname ore.

5. Įdėkite maksimaliai pastangų

Norint iš pagrindų pakeisti gyvenimą, reikia įdėti daug pastangų. Teks išlieti nemažai prakaito, ašarų, pasitelkti aistros ir troškimo, kad gyvenimas imtų keistis. Netikėkite tais, kurie siūlo greito praturtėjimo schemą ar žada staigius pokyčius, jie meluoja arba tiesiog gviešiasi jūsų pinigų.

Jei ėmėtės keisti savo gyvenimą, patikimiausia priemonė – pastangos. Jei skiriate daug jėgų, išteklių, atlygis bus didžiulis. Kartais prireikia nemažai laiko, kad pasimatytų rezultatai, bet kai jie bus akivaizdūs, suprasite, kad ne veltui stengėtės.

6. Stenkitės, kad neišblėstų troškimas

Kad permainų procesas vyktų, reikia degalų, o tai – karštas troškimas. Raskite būdų, kaip pakurstyti troškimą ir eiti pirmyn. Motyvacija turi išlikti tvirta, nes jis sustiprins motyvaciją, suteiks energijos siekti, ko norite. Būsima sėkmė ar nesėkmė priklauso nuo to, ar stiprus jūsų vidinis noras.

Stiprinkite valią, nepasiduokite. Ar įsivaizduojate, kiek žmonių būtų išgelbėta, jei jie būtų karštai to troškę? Milijonai gyventų kitaip, jei jų svajonės ir norai butų stipresni. Patarimas: susikaupkite, įveikite kliūtis, priimkite pagalbą, ieškokite įkvėpimo, atsikratykite negatyvių minčių, pasistenkite nusiteikti pozityviai ir bendraukite su žmonėmis, kurie, kaip ir jūs, nori pokyčių, padėkite vieni kitiems.

7. Rūpinkitės savimi

Sėkmė stipriai priklauso ir nuo to, ar rūpinatės savimi. Kartokite sau: „Esu svarbiausias žmogus, privalau savimi pasirūpinti.“ Tai suteiks daugiau pasitikėjimo.

Galbūt jums reikia naujų drabužių? Investuokite į išvaizdą, įpraskite mankštintis, sportuoti, sveikai maitinkitės. Pravers ilgi pasivaikščiojimai, pasidžiaukite netoliese esančiu parku, apžiūrėkite muziejų. Džiaukitės tuo, kas jus supa, tegul tai tampa įkvėpimo šaltiniu naujam gyvenimui.