Laikantis dietos ar nereguliariai maitinantis dažnai gali kankinti alkis. Kai norisi valgyti sunku susikaupti, produktyviai dirbti ir mąstyti. Na kaip gali dirbti, kai galvoje sukasi sumuštinių karuselės, o pilvas gaudžia lyg reaktyvinis lėktuvas.
Alkį sukelia sudėtingi organizmo procesai: skrandžio rūgštys, raumenų susitraukimai, cukraus kiekis kraujyje, hormonų audros.
Apgauti organzimą ir jo nenualinti nėra sudėtinga, tereikia žinoti kelias gudrybes.

1. Alkio priepuoliai nėra ženklas, kad jūsų kūnas yra išalkęs ir jam būtinai reikia maisto, ypač jei jūs sveikai maitinotės per pastarąsias 12 valandų. Amerikoje atlikti tyrimai įrodė, kad žmogaus organizmui užtenka vienos porcijos sveiko ir sotaus maisto per 12 valandų. Tik per tiek laiko jis sugeba iki galo suvirškinti ir tinkamai įsisavinti visas maistines medžiagas. Todėl jei laikotės dietos, negalvokite, jog alinate savo kūną nieko neužkandžiaudamos, vos tik pajuntate alkį. Alkio priepuoliai paprastai trunka 30-45 minutes. Todėl stenkitės šiuo laiko tarpu užsiimti kokia nors veikla, kuri nukreiptų dėmesį nuo minčių apie maistą, o alkio priepuoliui praėjus, valgyti vėl nebenorėsite.

2. Atskirkite troškulį nuo alkio. Mūsų kūnui reikia kur kas daugiau skysčių, nei maisto, tačiau valgydami, su maistu gauname ir nemažai vandens. Todėl jei pajuntate alkį, numalšinkite jį atsigerdamos vandens arba arbatos - rezultatas gali nustebinti. Jūsų kūnas bijodamas dehidratacijos, siunčia jums alkio signalus, nes įpratęs skysčius gauti su maistu. Pripratindamos kūną gauti juos tiesiogiai, alkio priepuoliai baigsis.

3. Čikagos kvapo ir skonio mokslinių tyrimų fondas įrodė, jog smegenis galima apgauti pasitelkiant aštrų maistą. Pamėginkite įsivaizduoti, kad valgote imbierą, ciberžolę, karį, čili pipirą, kajeno pipirus. Galvokite apie jų skonį ir sukeliamus pojūčius. O iš tiesų valgykite pūstų ryžių paplotėlius. Mokslininkai teigia, kad galvojant apie aštrų maistą, smegenys greičiau atsiunčia signalus kūnui, jog nebenori valgyti.

4. Išmokite valgyti lėtai. Pirmiausia, turite suvokti, kad pradedame valgyti smegenimis ir akimis. Taip, tai jos mato maistą ir suvokia, kad nori jo viso ir greitai. Tačiau apie gaunamą maistą smegenys skrandžiui nusiunčia signalą tik po 12 minučių, nuo to laiko kai pradėjote valgyti. Per tiek laiko galima prisivalgyti labai daug, jei kimšite dideliais kąsniais ir greitu tempu. Pamėginkite per šį laiko tarpą įveikti tik trečdalį porcijos ir suvoksite, kad pamažu aplanko sotumo jausmas. Tai padės visoms norinčioms neskausmingai sumažinti maisto porcijas.

5. Kramtykite becukrę kramtomąją gumą. Guma gali tikrai veiksmingai padėti numalšinti alkį, nes pats žiaumojimo procesas jus nuramins. Tačiau nemėginkite jo numalšinti guma, kurioje yra cukraus - ji skatina skrandžio rūgščių išsiskyrimą, todėl po keliasdešimt minučių dar labiau užsinorėsite valgyti.