Esu ragavusi įvairiausių šio patiekalo versijų - su pomidorais ir varške, su kumpiu ir morkomis, su porais ir špinatais, tačiau vienas gardžiausių būtent šis - su grybais! Puikaus skonio pyragas, ypač skanus kol šiltas. Sūrį galima naudoti įvairų - vieną kartą dariau su mocarela, kitą - su parmezanu. O ši tešla tinkama ir saldiems kepiniams. 

Tešlai reikės:
200 g margarino,
1 kiaušinio,
100 g grietinės,
300 g miltų,
žiupsnelio druskos.

Įdarui reikės:
100 g sūrio,
400 g grybų,
1 svogūno,
druskos,
maltų juodųjų pipirų.

Užpilui reikės:
100 g sūrio,
1 kiaušinio,
200 g riebios grietinės,
1 šaukštelio kepimo miltelių,
1 šaukšto miltų,
druskos,
maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas. Pasiruoškite tešlą. Sutarkuokite margariną, suberkite miltus, druską ir maišykite elektriniu plaktuvu, kol masė bus panaši į trupinius. Tuomet sudėkite grietinę, sumaišytą su kiaušiniu, ir išminkykite minkštą, elastingą tešlą. Tešlą suvyniokite į plėvelę ir pašaldykite šaldytuve maždaug 1 valandą.

26 cm skersmens kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Tešlą iškočiokite ir įdėkite į formą, suformuodamos 3 - 4 cm aukščio kraštus. Subadykite šakute ir kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje 15 minučių.

Kol tešla kepa, pasiruoškite įdarą. Šviežius grybus apvirkite. Aliejuje apkepkite kubeliais supjaustytą svogūną, suberti grybus ir troškinkite uždengtoje keptuvėje apie 10 minučių. Pagardinkite druska, pipirais ir sukrėskite į formą ant apkeptos tešlos. Užberkite tarkuotą sūrį.

Pasigaminkite užpilą. Kiaušinį išmaišykite su grietine, suberkite smulkiai sutarkuotą sūrį, kepimo miltelius ir miltus, išmaišykite. Pagardinkite druska, pipirais ir užpilkite ant grybų.

Pyragą kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių, kol paviršius gražiai apskrus.

Skanaus!