Nerimas mus puola, kai prisiimame daugybę pareigų, kai norime būti už viską atsakingos, kai norime jausti visų pasaulio reiškinių pulsą. Stresas – kai nėra pusiausvyros, kai ilsimės tik tiek, kiek lieka nuo darbų ir pomėgių. Ir tas nuolatinis nerimas, kai jaučiamės, kad nespėjame niekur, kad kiti gyvena kažkaip kitaip, o tik jūs viena esate kvailoje nesustabdomoje karuselėje.

Bet galime pasižiūrėti ir pasitikrinti, ar sugebame susidoroti su stresu. Geriausia situacija –egzaminai. Nesvarbu, ar jie būtų į aukštąją mokyklą, ar pateikti išlaikyti vairavimo kursuose.

Norėdama sužinoti, kaip valdote stresines situacijas, atsakykite į žemiau pateiktus klausimus. Už kiekvieną teigiamą atsakymą skirkite sau 1 balą, už neigiamą – 0 balų.

1. Ar pastebėjote, kad jums sudėtinga kalbėti prieš auditoriją?

2. Kai esate pasiruošusi atsakinėti, ar jus labai trikdo ir erzina kažkieno pokalbiai arba juokas?

3. Ar prieš atsakingus darbus visada jausdavote nerimą?

4. Ar dažnai būdavo, kad atsakinėjant į dėstytojo klausimus, jums būdavo sudėtinga susikaupti ir teisingai išreikšti mintis, netgi jei patys klausimai būdavo nesunkūs?

5. Jei egzamine dalyvautų dėstytojas, kurį jus gerai pažįstate, ar tai suteiktų jums daugiau pasitikėjimo?

6. Ar buvo taip, kad jūs atsisakydavote atsakinėti, nors ir būdavote pasiruošusi užduočiai?

7. Ar buvo taip, kad likus porai valandų iki egzamino, jausdavote vidinį drebulį?

8. Ar stengėtės kaip įmanoma daugiau ruoštis papildomai, kad gautumėte gerą pažymį?

9. Prieš kontrolinį darbą arba egzaminą dažnai atsirasdavo jausmas, kad viską pamiršote?

10. Atsakinėjant į dėstytojo klausimus, jums sunku būdavo atsikratyti baimės, kad galite gauti prastą įvertinimą?

11. Ar tiesa, kad dažnai jūsų galvoje atsirasdavo mintis: „Aš pasiruošusi viskam, kad tik išlaikyčiau egzaminą „puikiai"?

12. Jūs visada laukdavote pažymių paskelbimo labai nekantraudama ir labai jaudindavotės?

Sumuokite balus ir susipažinkite su išvadomis:

912 balų. Sprendžiant iš visko, egzaminų sesijos metu jūs patiriate stiprų stresą. Gerai būtų prieš egzaminą išgerti kokių nors lengvų raminamųjų preparatų, tačiau tai daryti galima tik pasikonsultavus su gydytoju! Keliaudama į egzaminą, pasinaudokite tokiu paprastu triuku: pamėginkite suskaičiuoti 10–20 bet kokių panašių dalykų, pavyzdžiui, mėlynos spalvos automobilių... Galima skaičiuoti ne daiktus, o, pavyzdžiui, merginas blondines arba, sakykime, vienos rūšies paukščius. Toks iš pirmo žvilgsnio beprasmiškas užsiėmimas padės jums atsijungti ir atitrauks nuo nerimą keliančių minčių ir baimės.

58 balai. Tikėtina, kad jūs jau gimėte kupina nerimo. Ir prieš egzaminus patiriate stresą. Įsidėmėkite: maistas dabar turi būti kaloringas, gausus vitaminų. Dažniau valgykite daržoves ir vaisius, pieno produktus. Smegenims tiks graikiniai riešutai ir šokoladas. Pasiruošimas turi trukti ne ilgiau kaip aštuonias valandas per parą, persitempimas jums nebus naudingas. Besiruošdama egzaminams, stenkitės laikytis žinomos taisyklės: efektyviausios valandos medžiagos įsisavinimui – nuo 8 iki 12 ir nuo 14 iki 18 valandos. Prieš egzaminus būtinai reikia gerai išsimiegoti. Įsiklausykite į rekomendacijas, tai padės sumažinti stresą.

Mažiau nei 5 balai. Apskritai jūs esate pasiruošusi išbandymams ir, tikėtina, dėl savo nuovokumo mokate nepasiduoti emocijoms. Jūsų galimybės sėkmingai atlaikyti šitą nelengvą periodą tikrai geros.