Mėlynėse yra tiek antioksidantų, kad jų nevalgyti (ypač sezono metu), yra tiesiog žiaurus nusikaltimas. Stiklinė per dieną  ir būsite kaip nauja! Na, beveik.

Naudingas savybes mėlynei suteikia dažikliai polifenoliai, kurie ir nulemia sodrią mėlynių spalvą. Jų poveikis senėjimo procesams (pristabdo) yra 50 kartų galingesnis nei gerai žinomo antioksidanto vitamino C.

Nuotr. Shutterstock

Kiekvieną dieną rekomenduojama suvalgyti po stiklinę šių uogų, nes mėlynės:

 turi priešvėžinio poveikio (užkerta kelią piktybinių auglių augimui),

 gerina regėjimą,

stiprina kaulus,

 sumažina cukraus kiekį kraujyje, kartu sumažina diabeto atsiradimo riziką,

– turi antibakterinio poveikio, padeda kovoti su šlapinimosi takų infekcijomis,

 lėtina senėjimo procesus. Žiurkės, kurias 8 savaites šėrė mėlynių ekstraktu, visiškai nepaseno, palyginti jas su giminaitėmis, kurios buvo maitinamos įprastu žiurkių maistu.

Iš visų miško uogų mėlynės teisėtai laikomos naudingiausiomis. Paskutiniai moksliniai tyrimai pateikė įrodymų, kad šita uoga turi begalę unikalių savybių, kurių svarbiausios  gebėjimas atkurti įvairias organizmo funkcijas ir aktyviai užkirsti kelią senėjimui.

Liaudies medicinoje mėlynės, kaip universalus vaistinis augalas, žinomos seniai. Pavyzdžiui, mėlynių kisielius yra labai veiksminga priemonė skrandžio sutrikimams gydyti.

Liaudies gydytojai rekomenduoja gerti prinokusių mėlynių uogų sultis, sergant gastritu su sumažėjusiu rūgštingumu, taip pat sergant hepatitu ir esant žarnyno darbo sutrikimui. Mėlynių sultyse yra ypatingas augalinis fermentas sekretinas, kuris padeda suvirškinti maistą.

Mėlynių lapuose yra vitamino С, organinių rūgščių, eterinių aliejų. Būtent todėl lapų antpilas turi antiseptinio poveikio ir yra sėkmingai naudojamas gydyti įvairius uždegiminius burnos gleivinės, virškinamojo trakto, šlapimo pūslės susirgimus, taip pat gydyti akmenligę.

Mėlynių uogose daug pektininių medžiagų. Jos greitai pašalina iš organizmo toksinus, sunkiųjų metalų druskas. Ypač mėlynės naudingos žmonėms, kurie kenčia dėl medžiagų apykaitos sutrikimų.

Nuotr. Shutterstock

Unikalios mėlynių gydomosios savybės suteikia palengvėjimą ir diabetikams, nes mėlynių lapų arbata turi cukraus kiekį mažinančio poveikio ir gali būti naudojama kompleksinėje cukrinio diabeto terapijoje.

Taip pat mėlynes galima vartoti ir kaip išorinius vaistus. Pavyzdžiui, gydant nudegimus, egzemas, opas ir spuogus, ant odos užtepama tiršta virtų uogų košelė.

Palyginti neseniai buvo atrastas mėlynių augalinių pigmentų vaidmuo. Jų bioflavonoidai veikia akies tinklainę, padeda gamintis baltymui, būtinam regėjimo adaptacijai tamsoje. be to, mėlynės padeda esant susirgimams, kurie sukelia akies dugno kraujagyslių pažeidimus, sergant glaukoma.