Taip tikrai nėra - orchidėjų mylėtojai teigia, kad reikia tik žinoti, ką jos mėgsta ir skirti pakankamai dėmesio. Rezultatas tikrai nudžiugins.

Kaip teisingai laistyti orchidėją?

Galima pilti vandenį iš viršaus, o perteklių, kuris susikaupia lėkštelėje po vazonėliu tuojau pat pašalinti.

Galima keletą kartų perlieti žemes kiaurai, laikant vazonėlį virš indo, į kurį išbėga vanduo. Tai kartoti kelis kartus, kad visos žemės sudrėktų.

Retkarčiais galima orchidėjas išmaudyti „po dušu" - tai tarsi liūčių sezonu kaip iš kibiro pilantis lietus. Tačiau tuo piktnaudžiauti nereikėtų, nes tokiu būdu naudojamas vanduo iš čiaupo, nenusistovėjęs - kenkia šaknims.

Kiek, kada ir kuo laistyti?

Vanduo turi būti drungnas - ne vėsesnis nei kambario temperatūra.

Laistykite, purkškite tik rytais, kad iki vakaro spėtų nudžiūti ir nepradėtų pūti.

Saugokite lapų pažastėles ir centrą, kad į jį patekęs vanduo neužsistovėtų - įsimetus puviniui gali būti labai sunku, kartais net neįmanoma išsaugoti orchidėjos. Patekus vandeniui į sunkiai pasiekiamas vietas, jį pašalinti galime ant pagaliuko užvynioję vatos ar kitos gerai sugeriančios medžiagos - pasieksite net sunkiausiai prieinamas vietas.

Purkšdami stenkitės purkšti ne tiesiogiai ant paties augalo, tačiau aplink jį - taip bent keliais procentais pakelsite aplinkos oro drėgnumą, kas orchidėjoms ypatingai patinka.

Jei ant lapų liko vandens lašelių ir iki atsisukant saulei jie nespės nudžiūti - geriau purškimą paankstinti arba saugoti augalą nuo tiesioginių saulės spindulių, nes lašelių vietose saulė išdegins žaizdeles saugokite savo augalus!

Purkšdami saugokite, kad vandens kuo mažiau patektų ant žiedų - gali atsirasti negražios dėmės, gali grėsti net žiedų nukritimas.

Visais atvejais vanduo turi būti minkštas. Tam, kad jis būtų tinkamas laistymui, turi būti:

lietaus - pats tinkamiausias (ištirpdytas sniegas taip pat tinka);
distiliuotas;
virintas;
bent parą pastovėjęs vandentiekio vanduo.

Augalus geriausia persodinti pavasarį, kai prasideda aktyvus augimas (šaknų galiukai pasidaro žali). Taip mažiausiai pakenksime augalui, o ir adaptuotis jam bus lengviau. Orchidėjos nėra jautrios persodinimui ir kitu metų laiku, tačiau vengti tai daryti žydėjimo metu, nebent augalui gresia rimta liga, jis nukrito ar kokia rimta bėda ištiko, nes žiedai gali nukristi, pumpurai neišsiskleisti...

Taisyklė galiojanti visoms orchidėjoms: sveikus augalus reikia vengti persodinėti rudenį ar žiemos pradžioje, kad nesutriktų ramybės ir žydėjimo periodai. Taip pat reikėtų vengti persodinti žydinčius ar besiruošiančius žydėti augalus. Kai kurie augintojai persodina visas be išimties naujai įsigytas orchidėjas, tačiau jei substratas atrodo šviežias, o augalas sveikas - to daryti visai nebūtina.