Viena iš konkurso dalyvių - Asta (vardas pakeistas) pasidalino savo šeimos istorija apie tai, kaip ji su savo mylimuoju Tadu išliko kartu ir dabar yra laimingi, planuojantys vestuves ir šeimos kūrimą.

„Pradėjome draugauti tada, kai už mėnesio jau buvau suplanavusi išvykti į pusės metų kelionę po Europą. Kelionės metu atstumas darė savo - buvo daug klausimų ar verta būti kartu, ar skirtis. Abu susipažindami žinojome, kad norim ilgalaikių santykių.

Iškilus sunkumams norėjosi trenkti durimis ir išeiti. Mes tik kaupdavome nuoskaudas savo viduje.

Aš buvau pavargusi nuo tobulo princo paieškų, su kuriuo galėčiau gyventi ilgai ir laimingai. Norėjau vyro ir santykių, o tuo pačiu tai reiškė vidinį pasiryžimą eiti per viską drauge. Pasąmoningai tai abu mus gąsdino ir neramino - turbūt daugeliui pažįstama situacija, kai iškilus sunkumams norisi trauktis, bėgti ir viską mesti. Nepaisant mano ilgos kelionės, gyvenant kartu pirmuosius metus turėjome konfliktų, po kurių atrodė, kad viskas sugriuvo ir vėl reikia energijos „pastatyt santykius ant kojų“. Iškilus sunkumams ir man, ir Tadui, daugybę kartų, norėjosi trenkti durimis ir išeiti. Tai nutikdavo, kai jausmų neišsakydami tik kaupdavome nuoskaudas savo viduje.

Santykiai – tai abiejų kūryba ir darbas, kuriam reikia kantrybės - tą supratome porą kartų priėję skyrybų ribą. Buvo skaudu, kai griuvo įsitikinimai, kad viskas turi būti paprasta (pasąmoningai tikėdamiesi, kad tik kitas turi pasikeisti). Bet atradom, kad santykiai tik stiprėja praėjus kiekvieną sunkumą, kai atsakomybę prisiima abu.

Mūsų santykiams, kokie jie yra šiuo metu, daug pasitarnavo įvairios psichologinės literatūros skaitymas, bet labiausiai - asmeninis darbas su savimi. Kuriant santykius su artimu sielai žmogumi iškyla įvairiausios žaizdos, užslopinti jausmai, kuriems yra puiki galimybė išgyti, transformuotis, jeigu pora sąmoningai vienas kitą palaiko. Mūsų santykius labiausiai gydo atviras nuoširdus išsikalbėjimas. Kartais darbuose, kasdienybėje sunku atrasti daug laiko vienas kitam, kai galime atsiverti, pasidalinti.

Kai būna sunku, rodos, nieko nesinori daryti, bet mes atradome mažytę mūsų harmoningų tarpusavio santykių formulę...

Kartais išsakyti ir išgirsti nėra lengva, ypač jei jausmuose yra daug pykčio savo partneriui. Tada puikiai padeda vienas kitam parašyti meilės laišką. Kodėl meilės? Tai laiškas, kuriame išsakai, kas tau nepatinka, skaudina, bet kartu ir tai, kas džiugina ir tai proga dar kartą išsakyti, kokie iš tiesų svarbūs man yra šie santykiai. Juk jei nemylėtum ir tau nerūpėtų, ar norėtum stengtis? Kartais mes pamirštam tai, kodėl esame su savo mylimuoju. Mūsų santykiuose geriausias vaistas - praleidimas daugiau laiko kartu. Kaip tik šį savaitgalį tik dviese praleidome Birštone, o tai dar labiau sustiprino mūsų santykius. Patarimų yra galybės, o kai būna sunku, rodos, nieko nesinori daryti ar niekas nepadeda, bet mes atradome mažytę mūsų harmoningų tarpusavio santykių formulę - išlaukti, išklausyti, išsakyti. Išlaukti - tai neskubėti daryti skubių sprendimų, o gebėjimas išklausyti ir išsakyti - tai raktas į gilesnį vienas kito supratimą.

Tai mūsų svarbūs atradimai, bet santykiai yra tarsi mokykla, kurioje visada mokomės kažko nauja. Linkiu visiems surasti savąjį harmoningų santykių receptą!“