Taip jau būna - smegenys gauna signalą, kad norisi kažko saldaus. Čia ir dabar. Šokoladinio keksiuko arba viso maišelio guminukų.

Saldumynų poreikis atsiranda, kai dirbame protinį darbą ar išgyvename stresą. Dar saldi pagunda mus suvysto, kai einame pro tortų ir pyragų skyrių dideliuose prekybos centruose. Tačiau ir saldumynų pasaulyje yra tokių gardėsių, kurie visai nekenkia kūno linijoms.

Jei manote, kad jums neįmanoma griežtai atsisakyti saldėsių, tai rinkitės, pavyzdžiui, avižinius sausainius, vaflius be jokių pertepimų, paprastus sausainius be kremų ir priedų, javainių, džiovintų vaisių ir grūdų batonėlius. Svarbiausia, kad konditerijos gaminiai būtų pagaminti teisingai.

Marmeladas - vaikystės saldumynas, kuriame gausu pektino, kuris gerai veikia virškinimo sistemą. Natūralus marmeladas padeda organizmui atsikratyti toksinų, mkontroliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat įrodyta, kad būtent pektinas turi antivirusinių savybių bei užkerta kelią opoms.

Švelnus skonis, neįtikėtinai vanilinis zefyro aromatas suteikia malonumo, negadina figūros, gerina skrandžio bei žarnyno darbą. Dėl šių savybių turėtume dėkoti agarui, augalinei želatinai, kuri gaunama iš raudonųjų dumblių. Dumbliuose yra jodo, kuris padeda skydliaukės veiklai. Būtent zefyras ir marmeladas yra be riebalų, jų kaloringumas gerokai mažesnis nei saldainių ar kreminių pyragaičių.

Chalva - įvairių naudingų elementų šaltinis. Ypač naudinga arachisų chalva, kurioje yra vitaminų В6, РР, В2. Dietologai pataria reguliariai valgyti chalvos, žinoma, protingais kiekiais.

Karčiajame šokolade beveik nėra žalingo cukraus, jame yra 75 proc. kakavos. Šis gardumynas stiprina kraujagysles ir palankiai veikia širdies darbą. Gabalėlis šokolado panaikina potraukį saldumynams, pakelia nuotaiką, grąžina protui aiškumą bei užkerta kelią trombų formavimuisi.

Natūralus medus - tikra naudingų medžiagų, mineralų bei vitaminų, saugykla. Arbatinis šaukštelis medaus, suvalgytas prieš naktį, pagerina miegą, o jei suvalgysite ryte ant tuščio skrandžio, tai sunormalizuosite virškinimą.

P.S. Net jei tie saldumynai naudingi, būtina laikytis apribojimų, vartoti mažais kiekiais. Kitaip vitaminai virs papildomais kilogramais.