Vestuvių planavimas kiekvienai porai yra džiugus, jaudinantis ir įtemptas metas, bet kvietimų, spalvų derinimo, programos ir suknelių sūkuryje svarbu nepamiršti suplanuoti to, kas bus po vestuvių. Patariame nepamiršti vieno iš svarbiausių vedybinio gyvenimo aspektų – seksualinio gyvenimo.

Kiekvienos poros seksualiniame gyvenime yra sėkmingų ir nesėkmingų laikotarpių, tačiau poroms, kurios prieš susituokdamos aptaria klausimus apie seksą, vėliau sekasi daug geriau nei toms, kurios apie tai nesikalba.

Patariu iš anksto skirti laiko, susėsti ir užduoti vienas kitam svarbiausius klausimus apie jūsų būsimą intymų bendravimą. Kalbėtis apie seksą daugumai nejauku, tad pasistenkite sukurti raminančią atmosferą: uždekite žvakių, įjunkite mėgstamą muziką, pripilkite dvi taures vyno. Prieš užduodami vienas kitam klausimus, pasikalbėkite apie tai, kaip jaučiatės – apie nerimą, nejaukumą, negąstavimus, ir padėkokite vienas kitam už ryžtą kalbėtis atvirai.

1. Kokios jūsų stipriosios ir silpnosios pusės intymioje srityje? 

Jei nervinatės prieš pokalbį apie seksą, visų pirma pasikalbėkite apie maloniausius seksualinius prisiminimus. Kokia geriausia seksualinė patirtis? Kas jums abiem geriausiai sekasi? O tada aptarkite sritis, kuriose reikėtų labiau pasistengti. Turėkite omeny, kad sekso srityje visada yra kur tobulėti, niekada nebus taip, kad tobulumo viršūnę jau pasiekėte. Diskusiją vertinkite ne kaip kritiką, o kaip galimybę nubrėžti gaires, kur galima tobulėti kartu. Pavyzdžiui: „Galėtume skirti daugiau laiko glamonėms“.

2. Ką daryti, kad intymumas taptų prioritetu? 

Tai vienas iš pirmų klausimų, kuriuos užduodu savo klientams, ir jie visada į mane žvelgia taip, lyg sakytų: „Nežinojome, kad dėl to reikia kažką daryti“. Tad žinokite – būtinai reikia. Kad seksualinis gyvenimas nuolat būtų fantastiškas, reikia dėti pastangas. Reikia imtis aktyvių žingsnių, skirti laiko ir erdvės intymumui. Pavyzdžiui, galima susiplanuoti reguliarius pasimatymus, pasisamdyti auklę vaikams arba išvykti trumpų romantiškų atostogų ar bent suorganizuoti išvyką.

3. Kaip, jūsų manymu, keisis jūsų seksualinis gyvenimas laikui bėgant?

Jums teks daug ką kartu patirti – greičiausiai, jums gims vaikai, jūs kelsitės į kitą būstą, keisite darbus, prarasite mylimus žmones, galiausiai, sulauksite menopauzės. Visi šie pokyčiai gali turėti didelės įtakos jūsų seksualiniam gyvenimui. Žinoma, visų pokyčių numatyti neįmanoma, bet svarbu pasikalbėti apie tai, kokios iniciatyvos galima imtis, kad išsaugotumėte savo seksualinį gyvenimą net ir iškilus kliūtims.

4. Kaip išsaugoti aistrą?

Reguliariai mylėsitės ne vieną dešimtmetį, ir jei kaskart viską darysite taip pat, galite labai greit vienas kitam nusibosti. Pasikalbėkite apie tai, ką norėtumėte išbandyti kartu, ir kokios seksualinės fantazijos bei eksperimentai jums atrodo priimtini. Savo klientams patariu susidaryti raudonuosius, geltonuosius ir žaliuosius sąrašus. Į raudonąjį sąrašą įtraukite dalykus, kurių kategoriškai nenorite išbandyti; į geltonąjį – tuos, dėl kurių nesate 100 proc. tikri, o į žaliąjį – tuos, kurie jums atrodo priimtini visomis prasmėmis. Tokių sąrašų sudarymas gali būti vienas iš aistros kurstymo būdų.

5. Kaip elgsimės, jei kils konfliktų dėl sekso? 

Tai neišvengiama – kažkuriuo santykių raidos etapu kils ginčų dėl sekso. Jei strategiją susidarysite iš anksto, konfliktus bus lengviau suvaldyti. Ar žinote, kokios komunikacijos strategijos veiksmingos jūsų santykiuose? Ar žinote, kokiam seksologui ar sutuoktinių konsultantui galite paskambinti iškilus būtinybei?

6. Kaip kiekvienas iš mūsų puoselės savo lytiškumą individualiai?

Net ir susituokę žmonės turi asmeninį santykį su savo kūnu ir seksualiniais troškimais. Kaip kiekvienas iš jūsų šį santykį puoselės? Tai gali būti reguliarus sportas, pasimatymai, masturbavimasis, būdų, kaip sumažinti stresą, paieška arba individuali sekso terapija.

7. Kokie mūsų pageidavimai dėl medaus mėnesio?

Daugybė porų vyksta medaus mėnesio turėdami didžiulių lūkesčių, tačiau realybėje dauguma porų dėl nuovargio nesimyli net pirmąją vestuvinę naktį. Pasistenkite sudaryti realistiškų lūkesčių sąrašą ir aptarkite, kas judviem svarbiausia. Ar norite, kad didžiausias medaus mėnesio prioritetas būtų seksas, o ne kita veikla? Ar norite paeksperimentuoti ir išbandyti kažką naujo (naujas pozas, žaisliukus ar apatinius drabužius)? Ar tiesiog norite mėgautis neskubiu intymu seksu?

Tikimės, kad ši patirtis padės jums suprasti, kad pokalbiai apie seksą yra svarbi sveikų santykių dalis.