Skaitykite 5braskes.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Siūlome 20 greitų ir paprastų būdų, kaip galima pažvalėti, nevartojant cheminių medžiagų įmantriais pavadinimais.

1. Pasportuokite vidurdienį. Kai po pietų atkeliauja nuovargis, eikite į sporto salę, o ne gulkite ant kušetės darbe. Tai padės padidinti produktyvumą ir sėkmingai pabaigti darbo dieną. O jei sportuoti negalite, žiūrėkite 3 punktą.

2. Valgykite šokoladą. Jame yra kofeino, tačiau tai ne vienintelė priežastis, kodėl jis suteikia jėgų. Šokolade esantys flavonoidai padidina smegenų aktyvumą ir pagerina nuotaiką.

Nuotr. Shutterstock

3. Šiek tiek pamiegokite. Nesipriešinkite snauduliui. Tyrimai parodė, kad optimali dienos miego trukmė – 1020 minučių. Nusnauskite tiesiog padėjusios galvą ant stalo  žvalumas sugrįš. Be to, toks trumpas dienos miegas nepaveiks jūsų noro miegoti naktį  tikrai užmigsite lengvai.

4. Pasivaikščiokite. Išeikite iš pastato. Geriausiai pasivaikščiojimui tiktų parkas. 20 minučių gryname ore, ir pasijausite žymiai šviežesnė. Kaip jums patinka toks būdas pasikrauti energijos?

5. Valgykite laiku. Mūsų kūnui maistas reikalingas tam, kad jis funkcionuotų. Reguliarus sveikas maistas (ir net gi užkandžiai) geba pagerinti smegenų aktyvumą. Tačiau nepamirškite, kad neišsimiegojimas verčia valgyti netgi tada, kai nesame alkanos. Taip kad išsiaiškinkite savo pojūčius prieš tai, kai imsite ką nors kramtyti.

6. Apsirūpinkite kompleksiniais angliavandeniais. Nežinote, kuo save „užpildyti"? Kompleksiniai angliavandeniai (pavyzdžiui, iš neskaldytų grūdų)  puikus pasirinkimas. Juose esanti gliukozė  maistas smegenims. Angliavandeniai leidžia jaustis žvalesnei. Moksliškai įrodyta, kad tie, kurie vartoja mažai angliavandenių, yra linkę į nuotaikų kaitas ir užmaršumą.

7. Gerkite gėrimus be cukraus. Mokslininkai įrodė, kad išgėrus gėrimo su cukrumi, netekti jėgų galima jau po valandos. Cukraus poveikis yra beveik toks pats, kaip ir kofeino! Po žvalumo antplūdžio  tonuso sumažėjimas!

8. Juokitės. Juokas  streso žudikas. O be to, jis ir žvalina. 

Nuotr. Shutterstock

9. Pasirąžykite. Užteks tik keleto pasirąžymų nepakylant nuo stalo.

10. Atitraukite užuolaidas. Natūralūs aplinkos signalai veikia tai, kaip mūsų kūnas gamina energiją. Saulės šviesa padeda įveikti sezoninę depresiją. Ir nereikia pirkti šviesos terapijos prietaiso, jei šalia yra langas, nukreiptas į saulėtą pusę.

11. Ką nors pakramtykite. Vietoj to, kad knapsotumėte nuobodžiame susirinkime, suvalgykite saldainiuką arba pakramtykite kramtomąją gumą. Tie patys mokslininkai tvirtina, kad kramtymas paaštrina dėmesį ir pakelia nuotaiką.

12. Nusiprauskite po šaltu dušu. Tyrėjai vienu balsu tvirtina, kad trijų minučių šaltas dušas padeda netgi esant lėtiniam nuovargiui. 

Nuotr. Fotolia

13. Keletą kartų giliai įkvėpkite. Gilus kvėpavimas, kai pakeliama diafragma, priverčia kraują greičiau tekėti venomis, o tai savo ruožtu įkrauna energijos.

14. Gerkite daugiau vandens. Kartais sportuodamos sporto salėje arba tvarkydamos reikaliukus, mes pamirštame išgerti būtiną vandens kiekį. Tačiau netgi nedidelė dehidratacija gali paskatinti mieguistumą, todėl visada po ranka turėkite vandens.

15. Dainuokite balsu. Be abejo, žinote, kad dainuojant reikia kontroliuoti kvėpavimą. Sudainuokite dainą, ir gausite begalę deguonies, kuris leis išlaisvinti papildomą energiją. Be to, tyrimai rodo, kad dainuojančių žmonių tonusas padidėja labiau, nei tų, kurie tiesiog klausosi.

16. Uždekite šviesą. Paros ritmai labai veikia mūsų savijautą. Ir paprasčiausiai būnant ryškiai apšviestame kambaryje galima jaustis žymiai žvaliau. Deja, šis patarimas nenaudingas tiems, kurie bando neužmigti žiūrėdami nuobodų filmą.

17. Bendraukite. Tyrimai rodo, jog tie žmonės, kurie mažai kalbasi su aplinkiniais, jaučiasi nelaimingi ir dėl to blogai miega. Tie, kurie darbo metu pasiplepa su kolegomis, jaučiasi žvalesni.

Nuotr. Shutterstock

18. Pagarsinkite muziką. Vien tik girdėti jos motyvą yra per mažai. Garsiai klausydama muzikos ir mušdama koja ritmą, greitai surasite savyje jėgų susikoncentruoti.

19. Sureguliuokite temperatūrą. Kai patalpoje pernelyg šalta, organizmas sako smegenims: „metas miegoti". Apsivilkite megztinį arba suraskite būdą temperatūrai pakelti, kad atsikratytumėte mieguistumo.

20. Atsikelkite nuo stalo, pasivaikščiokite. O užkandžiavimas prie kompiuterio dažniausiai paskatina persivalgymą. Jei norite pažvalėti, užtenka tiesiog atsistoti nuo stalo ir pavaikščioti.