Penkis mėnesius trukusi mėnesienos saturnijų metamorfozė, kurią gamtos mylėtojai gali stebėti tiesiogiai GRYNAS.lt, susilaukė daug dėmesio ir pagyrų. Kai ėdrūs vikšrai susisuko į kieto chitino šarvus ir tapo nejudriomis lėliukėmis, daugelis stebėtojų pradėjo nuogąstauti, kad metamorfozės projektas tampa nuobodus. Tęsdamas savo švietėjišką misiją, GRYNAS.lt pristato naują, dinamišką ir hiperaktyvią tiesioginę transliaciją - „Roborovskių šeimynėlė“.

Kas tapo projekto dalyviais?

Realybės projekto dalyviais tapo penki Roborovskio žiurkėnai, kuriuos GRYNAS.lt kūrybinė grupė pakrikštijo kriminalinės istorijos „Krikštatėvis“ veikėjų vardais. Du patinėliai gavo Vito ir Carlo vardus, o trys patelės pavadintos Cicci, Zasa ir Momo.

Gamtoje Roborovskio žiurkėnai paplitę Tolimuosiuose Rytuose nuo Kazachstano iki Šiaurės Kinijos, tačiau pirmą kartą juos aptiko leitenantas Vsevolodas Roborovskis 1894 metais Gobio dykumoje. Praėjus dešimtmečiui šią rūšį pradėjo studijuoti ir nelaisvėje veisti zoologai. Žmonėms šie smulkūs graužikai buvo pristatyti zoologijos soduose ir ilgainiui išpopuliarėjo kaip naminiai augintiniai.

Šios rūšies žiurkėnai laikomi vienais mažiausių. Suaugęs individas siekia apie 8 centimetrus, todėl rūšis dažnai vadinama nykštukiniais žiurkėnais.

Kaip taisyklingai prižiūrėti Roborovskio žiurkėnus?

Koks projekto tikslas?

Tiesioginėmis transliacijomis GRYNAS.lt siekia supažindinti visuomenę su slėpiningais gamtos procesais ir pateikti svarbią informaciją populiariu ir lengvai suprantamu būdu.

Projekto žiūrovai turės galimybę susipažinti su laukine žiurkėnų prigimtimi ir pažvelgti į šiuos žinduolius ne vien kaip į naminius augintinius.

Projektas „Roborovskių šeimynėlė“ skirtas tiems, kurie svarsto savo namuose apgyvendinti graužiką. Sekdami žiurkėnų racioną bei priežiūrą, būsimieji šeimininkai sukaups reikiamas žinias visavertei šių gyvūnų priežiūrai.

Kaip stebėti žiurkėnus?

Iš Gobio dykumos kilę graužikai apgyvendinti erdviame terariume. Roborovskių kasdienybę transliuoja trys didelės raiškos kameros, nukreiptos į gyvūnėlių namelį, maitinimosi erdvę ir žaidimų įrenginius.

Žiūrovai gali pasirinkti, kurią terariumo vietą pageidauja stebėti ir neišleisti savo favorito iš akiračio.

Tamsiuoju paros metu pagrindinis terariumo apšvietimas bus išjungiamas, kad naktiniai gyvūnai galėtų laisviau jaustis.

Paskutinės naujienos apie Roborovskių kasdienybę bus pranešamos šalia transliacijos lango esančiame naujienų lauke.

Tiesioginė Roborovskio žiurkėnų realybės šou transliacija - jau greitai per GRYNAS.lt