Gruodžio 10-oji pasaulyje minima kaip tarptautinė žmonių ir gyvūnų teisių diena. Pirmadienio vidurdienį Vilniaus Vinco Kudirkos aikštėje už gyvūnų teises kovojantys jaunuoliai surengė taikų protestą. Aikštės laiptelius protestuotojai papuošė 14 gyvūnų nuotraukų. Jos buvo perjuostos juodomis gedulo juostomis, prie kiekvienos iš jų uždegta po žvakelę.

„Kasdien pasaulyje nužudoma 145 milijonai gyvūnų“, „Kievienas gyvūnas ypatingas – pagalvok prieš valgydamas“, „Cirkas – žiauri pramoga“, - skelbė protestuotojų plakatai. Praeivių dėmesį traukė ir žiaurų elgesį iliustruojančios nuotraukos iš cirkų ir zoologijos sodų.

Protesto iniciatorė, judėjimo „Gerbk gyvūnų teises“ atstovė Aušrinė Skirmantė teigė, jog kažkada ir juodaodžiai žmonės neturėjo visų prigimtinių teisių ir kai kam atrodė, jog tai normalu. Tačiau ilgainiui jas iškovojo. Merginos nuomone, tokie pokyčiai turėtų kažkada įvykti ir gyvūnų teisių srityje. 

„Žmogaus ir gyvūnų teisių diena sutampa – manome, kad gyvūnų teisės turėtų būti žmogaus teisių tąsa. Gyvūnai irgi turi teisę būti laisvi“, - kalbėjo A. Skirmantė.

Gyvulių ir pieno pramonė gausiai teršia aplinką

Kalbėdama apie gyvūnų laisvę mergina pateikė Graikijos ir Austrijos pavyzdį - šios šalys uždraudė rengti cirko pasirodymus su bet kokiais gyvūnais, nesvarbu, ar jie būtų laukiniai, ar naminiai.

„Mėsa taip pat valgoma dėl patogumo, dėl tradicijos, - bėrė aktyvistė. - Beje, pieno pramonė yra tokia pat žiauri, kaip ir mėsos. Todėl mes propaguojame veganizmą – visų gyvulinės kilmės produktų atsisakymą. Juk gausu augalinės kilmės maisto – duona, grūdai, pupelės, daržovės. Pienas apskritai yra nenatūralus – neįprasta gerti kitos žinduolių rūšies pieną. Šioje iniciatyvoje yra ir ekologinis aspektas – vakar rengėme paskaitą „Artotekoje“ apie tai, kaip gyvulių ir pieno pramonė teršia aplinką. Taip pat kokią įtaką veganiška mityba daro sveikatai. Šiandien šia tema vienas iš mūsų aktyvistų kalbėsis su mokyklos mokytojais.“

A. Skirmantė teigė, jog veganizmas Lietuvoje populiarėja. Vyresni gyvūnų teisių aktyvistai prisimena, jog anksčiau Lietuvoje net nebuvo lietuviško atitikmens angliškam žodžiui „vegan“ (veganas – red. past.).

Vis dėlto mergina pripažįsta, jog besivystančiose šalyse mėsos suvartojimas nuolat auga.

Nepritaria mėsos produktų PVM mažinimui

Šiuo metu siūloma sumažinti PVM mokestį mėsos, pieno produktams bei kiaušiniams. Gyvūnų teisių aktyvistai tokiems ketinimams nepritaria ir žada taip pat protestuoti, ieškoti jų pažiūras atitinkančių politikų.

„Gaila, kad žaliųjų politikų naujajame Seime mažai...“, - svarstė mergina. 

Vis dėlto judėjimui priklausančių jaunuolių tikslas – ne laukti politikų dėmesio, o pirmiausia šviesti žmones, kad jie atsisakytų kailių, odos gaminių, taip pat nebevalgytų mėsos bei pieno produktų.

Taip pat nepritartų cirko pasirodymams. Jaunuoliai žada protestuoti ir prie įėjimo į gruodžio 13-ą dieną vyksiantį cirko su drambliais renginį Vilniaus „Siemens“ arenoje.