Apie 10-15 nevyriausybinės organizacijos atstovų žaliais balionais apraišiojo šalia Aplinkos ministerijos augantį medelį. Kaip aiškino „Žali“ susivienijimo koordinatorius Martynas Norbutas, žali balionai simbolizuoja gražią išorę, o vidus – tuštumą.

„Ministras savo kalbose dažnai sako, kad klimato kaita yra viena iš pagrindinių problemų, kad reikia siekti mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimus į aplinką, bet iš tikrųjų mes matome priešingus dalykus – po kalbų nėra darbų. Baliono viduje yra oras, jis ir simbolizuoja realią situaciją“, - aiškino M. Norbutas.

Jo teigimu, nors yra imamasi tam tikrų veiksmų, jie toli gražu nėra tokie, kokie turėtų būti, o tam tikrais klausimais išvis sulaukiama tik tylos. Nevyriausybininkai siekia, kad būtų pritarta vasario 19-ą dieną pristatytai 17 nevyriausybinių aplinkosaugos ir atsinaujinančių energetikos išteklių organizacijų pozicijai, kokių tikslų Lietuva kartu su kitomis Europos šalimis turėtų siekti iki 2030-ųjų, siekiant sumažinti klimato kaitos padarinius.
M. Norbutas
Kiekviena maža šalis, yra vienas balsas – pradėkime nuo savęs, duokime toną kitiems - „žiūrėkite, mes pasirengę, kodėl jūs nepasirengę“? Reikia kelti kartelę, o ne laukti kai kažkas bus nuspręsta ir po to mes eitume iš paskos.

„Sakome ministrui, kad laikas dirbti ir prisiimti aiškius, ambicingus įsipareigojimus, parodyti, kad Lietuva yra pasirengusi, o ne dairytis aplinkui – laukti, kol didesnės šalys ką nors padarys. Dažnai yra sakoma - „mes tokie maži, ką galime pakeisti?“. Net jeigu ir nuspręstume kažką ambicingo, kitos šalys pasielgs kitaip. Kiekviena maža šalis, yra vienas balsas – pradėkime nuo savęs, duokime toną kitiems - „žiūrėkite, mes pasirengę, kodėl jūs nepasirengę“? Reikia kelti kartelę, o ne laukti kai kažkas bus nuspręsta ir po to mes eitume iš paskos“, - sakė M. Norbutas.

Akcijos dalyvis sako, kad yra problema, jog net diskutuojant apie Lietuvai svarbius tikslus 2030-aisiais, renginyje nenumatomas aplinkos ministro Valentino Mazuronio vizitas: „Čia yra problema – ministerijos darbuotojai kažką parengia, viskas nueina į politinį lygmenį ir sustoja. Ateina pas politikus lobistai, sako, kad norėtų daugiau taršos leidimų, mažiau reguliavimo ir jie laimi, nes nevyriausybinės organizacijos Lietuvoje neturi savo lobistų, neturi darbuotojų, nes tai savanoriškos organizacijos“, - aiškino M. Norbutas.

M. Norbutas patikino, kad visi akcijos metu panaudoti balionai nebus palikti kaip atliekos ant medžio, o bus nurišti po kelių valandų.