Tai jau penktasis akcijos „Vanduo tai gyvybe“ ežeras, kurį perplaukė sportininkas. Šis plaukimas taip pat buvo skirtas simboliškai Lietuvos ir Lenkijos 150 metų išsivadavimo iš Rusijos imperijos sukakčiai paminėti (1963-64 m. sukilimas).

Perplaukus ežerą V. Urbonas iš karto buvo apsuptas vietinių žurnalistų. Laida apie tai, kaip lietuvis perplaukė Tanos ežerą buvo parodyta per centrinį Etiopijos kanalą 85 milijonams gyventojų.

„Iš Tana ežero išteka Mėlynasis Nilas, kuris vedė link mūsų sekančio sustojimo Lalibela kaimo. Po 7,5 val kelionės dulkėtais Afrikos keliais pasiekėme senovės karalių sostinę.

Kitą dieną norėdami patekti į Timkat (Kristaus krikštijimo vandeniu šventę, kuri čionykščiams taip pat svarbi kaip ir mums Šv. Kalėdos) vietas užsiimti reikėjo 5 val. ryto dar tamsoje. Pačios apeigos prasidėjo septintą ryte ir truko apie 3 valandas. Pati šventė tūkstančiams maldininkų trunka tris paras – dieną ir naktį. Nustebino tai, kad pamaldų metu ir dvasininkai šoko ir šypsojosi“, – GRYNAS.lt rašo triatlonininko žmona Rita.

Lalibela – uolose iškaltos XII-XIII amžiaus koptų bažnyčios.

XII a. pab. – XIII pr. vadovaujant karaliui Lalibelai iš Zaghwe dinastijos uoloje buvo iškaltas bažnyčių kompleksas ir visa tai pavadinta „Naujaja Jeruzale“. Šiandien, Lalibela pelnytai pripažinta, kaip vienas iš didžiausių pasaulio stebuklų.

Kaime, pavadintame imperatoriaus garbei, Lalibela, yra 11 bažnyčių. Visos jos veikia iki šių dienų. Didžiausia, primena graikų šventyklą. Kampe yra trys tušti kapai, simbolizuojantys biblinių patriarchų Abraomo, Izaoko ir Jokūbo kapus.

Pati įspūdingiausia – kryžiaus formos šventojo Jurgio bažnyčia, iškirsta raudoname smiltainio bloke. Manoma, kad ji simbolizuoja Nojaus arką.

Lankant bažnyčias būtina nusiauti savo apavą bei apsirengti kuklesniais drabužiais.

Jau trečius metus vykdomos ekologinės akcijos metu siekiama atkreipti dėmesį bei skatinti žmoniją branginti žemės turtą – gėlą vandenį. Sportininkas jau įveikė 2009 m. Titikaką Pietų Amerikoje, 2010 m. Yellow Stone Šiaurės Amerikoje, 2011 m. giliausią žemėje Baikal0 ežerą Azijoje. Jais V. Urbonas nuplaukė 145 kilometrus.

Plaukimas per Tana ežerą:

Ankstesni įspūdžiai iš kelionės po Etiopiją: