Vilnietis: jei namuose būtų tarakonų – kepčiau

Trečiadienį prekybos ir pramogų centro „Ozas“. patalpose vienai dienai kenkėjų kontrolės įmonė „Dezinfa“ atidarė vabzdžių restoraną „Pestaurant“.
Vilnietis Justinas
Buvo tikrai baisu, bet išdrįsau. Dar niekas nesu to daręs – visada būna pirmas kartas. Užkąsk ir tu.

Prekybos centro lankytojai turėjo galimybę nemokamai paragauti netradicinio maisto: skrudintų didžiojo milčiaus lervų, malūninio juodvabalio lervų, skrudintų svirplių ir skėrių. Be to, nebuvo pamiršti ir saldumynų mėgėjai. Jiems buvo pasiūlyti įvairių skonių ledinukų su viduje matomu ypatingu įdaru – skorpionu.

GRYNAS.lt komanda, apsilankiusi neįprastame restorane, pastebėjo, kad vilniečiai netradiciniam maistui nėra abejingi. Paragauti skrudintų vabzdžių ryžosi tiek vaikai, tiek suaugę. Linksmai nusiteikę žmonės vienbalsiai tvirtino, kad savo sprendimu paragauti skrudintų vabzdžių, neliko nusivylę. O kai kam gardžiai paruošti kenkėjai taip patiko, kad ryžosi pakartoti.

„Pasaka, kaip skanu“, - sakė pirmą kartą skrudintų svirplių paragavęs vaikinas. Jam antrino ir studentė Aurelija: „Dar niekad nesu taip skaniai valgiusi!“

O štai Justino draugei teko ilgai įkalbinėti savo vaikiną paragauti skrudintų lervų. Jis, kelias minutes dvejojęs, galiausiai neatlaikęs spaudimo paragavo. „Buvo tikrai baisu, bet išdrįsau. Dar niekas nesu to daręs – visada būna pirmas kartas. Užkąsk ir tu“, - draugę kvietė Justinas.

„Jei būtų tokių restoranų, gal ir dažniau užeitume. O namuose tokio maisto niekad negaminau, bet gal ir pabandyčiau, jei visi kenkėjai dar nebūtų išnaikinti“, - juokėsi GRYNAS.lt pašnekovas, pirmą kartą ryžęsis tokiai avantiūrai.
Margarita Kutkaitė
Skatiname žmones nebijoti kalbėti apie tai, kas juos kankina. Aš manau, kad tai nebus vienkartinis projektas. Tai tęsime ir ateityje.

Kiti restorano lankytojai vabzdžiais vaišinosi jau nebe pirmą kartą. Vienas jų atskleidė, kad vorų ir skėrių ragavo Kambodžoje: „Skonis kaip saulėgrąžų. Kambodžoje ragavau skėrių ir vorų. Todėl šįkart nebuvo baisu. Kambodžoje ragautų patiekalų skonis buvo kiek kitoks“, - lygino pašnekovas.

Kolorado vabalų kepti nepatarė

„Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas atskleidė, kad visi patiekalai buvo gaminti ne Lietuvoje. Jie buvo atvežti iš Didžiosios Britanijos. O pasidomėjus, ar būtų galimybė tokio maisto pasigaminti Lietuvoje, vyras sakė, kad mūsų šalyje niekas specialiai tokių gyvių neaugina.

Tiesa, tarakonų gerai paieškojus visgi būtų galima gauti. Galiausiai jis perspėjo žmones: namuose surasti kenkėjai maistui netinka! Jei norite jais pasivaišinti, turite surasti specialiai maistui juos auginančią firmą.

Lietuvos bulvių laukuose labai daug kolorado vabalų, kurie neduoda ūkininkams ramybės. Kai kuriems vabzdžių restorano lankytojams kilo klausimas - ar galima ir juos panaudoti maistui? Biologas sakė, kad jam dar neteko girdėti, jog šiuos vabalus kas nors Lietuvoje valgytų. Galiausiai jis teigė, kad šie lapgraužiai gali būti netinkami maistui, nes maitinasi toksinų turinčiais bulvių lapais.

„Dezinfa“ direktorė Margarita Kutkaitė GRYNAS.lt sakė, kad šį projektą įgyvendino net 11 pasaulio šalių – nuo Australijos iki Brazilijos. Ji pabrėžė, kad akcijos metu buvo ne tik ragaujami vabzdžiai, bet ir kenkėjų naikintojai davė patarimus žmonėms apie įkyrių vabzdžių naikinimo galimybes.

„Pirmąjį „Pestaurant“ mes organizavome prieš mėnesį. Tai įvyko Kaune. Ir toks renginys sulaukė didžiulio pasisekimo. Tuomet mes sugalvojome prisijungti prie „Pestaurant“ dienos. Taip žmonės skatinami ragauti vabzdžių ir tuo pačiu kalbėti apie vabzdžių keliamas problemas. Skatiname žmones nebijoti kalbėti apie tai, kas juos kankina. Aš manau, kad tai nebus vienkartinis projektas. Tai tęsime ir ateityje“, - kalbėjo įmonės vadovė, pridūrusi, kad jai pačiai vabzdžių skonis yra visai priimtinas, tačiau namuose ji pati tarakonų nečirškina.