Pasaulio sveikatos organizacija ir Lietuvos mokslininkai rekomenduoja maitinti kūdikius vien motinos pienu iki jiems sueis 6 mėnesiai ir tęsti žindymą, primaitinant sveiku maistu iki dvejų metų, o kartais net ilgiau. Tačiau tai padaryti itin sunku, kai žindanti mama nori gyventi pilnavertį bendruomeninį gyvenimą, o visuomenė į žindymą viešoje aplinkoje žiūri nepalankiai. Iniciatyvios mamos nusprendė pakeisti visuomenės požiūrį į šį procesą.

Organizacija „Pradžių pradžia“ nusprendė sumažinti maitinančių mamų socialinę atskirtį ir prie šios naujos iniciatyvos siūlo jungtis visiems, kas palaiko žindančias mamas. Draugiška aplinka - tai ne specialiai sukurta erdvė, o žmonės ir jų požiūris į žindymą. Todėl prisijungusiems prie akcijos iniciatyvos bus siūloma užsiklijuoti ant lango ar durų specialiai sukurtą lipduką „Žindymui draugiška aplinka“, kuris parodys, jog įstaiga yra palanki žindančiai šeimai.

GRYNAS.lt kalbina akcijos iniciatorę Daivą Šniukaitę-Adner ir kitas jaunas mamas.

Organizacijos „Pradžių pradžia“ steigėja Daiva Šniukaitė-Adner
„Mes norime kad ši iniciatyva neturėtų pabaigos, kad visuomenė pagaliau suvoktų, jog kūdikis yra tarsi mamos dalis, tik su specifiniais poreikiais. Todėl šia iniciatyva siekiame, kad žmonės kitaip pažvelgtų į žindomus kūdikius ir vaikų turinčias šeimas, pripažintų jų socialinius poreikius lankytis viešose įstaigose, tvarkyti reikalus ar pramogauti,“ - kalbėjo organizacijos „Pradžių pradžia“ steigėja bei iniciatyvos autorė Daiva Šniukaitė-Adner.

Viena iš mažylius auginančių mamų priminė, jog mama turi taikytis prie kūdikio poreikių.
„Žindymas labai intymus procesas, be to mažylis gali paprašyti krūties bet kada ir jam nepaaiškinsi, jog aplinkui esantiems „dėdėms ir tetoms“ negražu, kai jis valgo, - apie žindančių mamų problemas pasakojo Violeta Jermakova. - Galima tik įsivaizduoti kaip jaučiasi mama, kuriai tenka raminti klykiantį vaikutį ir bandyti susirasti saugią vietą žindymui, iš kurios ji nebūtų išvaryta.“

Jauna mama taip pat piktinosi, jog visuomenėje žindanti mama yra nepadori, o mergina su gilia iškirpte ir apnuoginta bamba - kur kas gražesnė. Jos nuomone, tokį trumparegišką, netolerantišką požiūrį ir siekia pakeisti organizacijos „Pradžių pradžia“ sugalvota iniciatyva.

Jurga Volodkienė
„Iniciatyvos tikslas - paskleisti žinią, jog visur, kur turi teisę apsilankyti mama, teisę būti žindomu turi ir jos kūdikis, - teigė Violeta Jermakova. - Todėl būtina kraginti visas įmanomas įstaigas ir įmones tapti draugiškomis žindymui.“

„Dažnai žindančiai mamai trūksta pasitikėjimo ir net nedidelė kritika žlugdo jos galimybes žindyti. Jei ji žinos, kad yra viešų vietų, kur galima ramiai daryti tai, ko reikia jai ir kūdikiui, mama labiau pasitikės savo jėgomis, o tai lemia ilgą ir sėkmingą žindymą“, - teigia iniciatyvos idėjos autorė D. Šniukaitė-Adner.

Mamų teigimu, pažangiose šalyse jau seniai pastebėta, jog žindančių ir mažus vaikus auginančių šeimų pritraukimas yra gana pelningas. Šeimos ir ypač mamos, turi ne tik daugiau laiko, bet ir didesnį poreikį socializuotis: apsipirkti, pasėdėti kavinėje ar papramogauti. Todėl, akcijos sumanytojai tikisi, jog įmonės bus linkusios kurti mamoms palankią ir draugišką erdvę.

Mama Violeta Jermakova
„Žindanti mama yra tokia pati pilnateisė visuomenės narė, kaip ir bet kuri kita moteris, - mano mažylį auginanti Jurga Volodkienė. - Mums reikia kuo daugiau žindančių mamų: žindanti mama - sveikesnė mama, o žindomas kūdikis turi daugiau galimybių užaugti sveiku, laimingu ir savimi pasitikinčiu žmogumi.

Trijų vaikų mama Marija Karaliūtė teigia, jog žindymo neįmanoma suplanuoti. „Kadangi aš esu trijų vaikų mama - visada turėjau poreikį žindyti. Dabar taip pat, nes nenoriu tūnoti namie. Mano vaikai, žindomi pagal poreikį, todėl aš negaliu žiūrėti į laikrodį ir susiplanuoti, kada reiks žindyti. Aš visad turiu būti pasiruošusi tai daryti“, - teigė moteris.