Paaiškėjo, jog absoliučiai visi – net sunkiai pasiekiamose vietose pastatyti informaciniai skydai buvo išpjaustyti. Situacija kartojosi ir Aukštaitijos nacionaliniame parke.

Parkų direktoriai tikino, jog tokių lėšų, kokios buvo gautos iš Europos sąjungos stendams atnaujinti antrą kartą niekas neskirs. Todėl šiandien nauji stendai statomi po vieną, kaskart su nerimu laukiant, ar nepasikartos keliasdešimties tūkstančių litų žalą atnešę išpuoliai.

Supjaustyti visi iki vieno

Neries regioninio parko direktorė Audronė Žičkutė tikino, jog šiame parke absoliučiai visi stendai - supjaustyti. Paskutinis toks atvejis regioniniame parke pastebėtas prieš metus, vandalai stendus sugadino per kelis kartus. Iš viso sugadinta apie 40 naujų stendų, vieno jų kaina siekia nuo 800 iki 1000 litų.

„Prieš dvejus metus pakeitėme visus informacinius skydus ir kiekviename jų buvo trumpa santrauka anglų kalba. Visi jie buvo supjaustyti. Kol kas atnaujinome tik vieną ir laukiame, kas bus. Nes pakeisti visus stendus, kad jie vėl būtų išpjaustyti – tkrai neturime tiek lėšų, - kalbėjo A. Žičkutė.

Regioninio parko direktorė labiau apgailestauja ne dėl finansinės žalos, bet dėl prarastos galimybės papasakoti apie parką užsieniečiams. „Mes prarandame galimybę paskleisti žinią apie save – o tai yra neįkainojama. Tas niokojimas yra toks kvailas, kad net nerandu žodžių. Tarsi noras užsidaryti savo „tvarte“ ir niekur daugiau neišeiti. Galima tai vadinti ir euroskepticizmu.“

Vandalą gėdino lipdukais

Suniokotas stendas Neries regioniniame parke

Parko direkcija dėl suniokotų informacinių stendų kreipėsi į policiją, tačiau pažeidėjas iki šiol nėra surastas, taip pat nėra ir įtariamųjų. Norint sugauti vandalą greičiausiai reiktų taikyti kokį nors sekimo būdą, o stendus apstatyti dar ir vaizdo kameromis – nėra galimybės.

Todėl Neries regioninio parko darbuotojai bandė su pažeidėju aiškintis gražiuoju. „Rašėme viešus laiškus šitam stendų niokotojui, - teigia A. Žičkutė. - Ant skardų klijavome lipdukus. Kvietėme netgi ateiti į direkciją ir pasikalbėti, kas jam nepatinka tuose stenduose ir kodėl. Žodžiu išbandėme įvairius nestandartinius būdus.“

Neries regioniniame parke išpjautos vietos buvo uždengtos užrašais: „Nenaikinkite informacijos parašytos svetima kalba! Kviečiame saugoti tėvynės vertybes kuriant, o ne griaunant!“

Turistai nesipiktina informacijos stoka

Moteris teigia, jog vienas naujausių parko stendų išliko sveikas nuo pavasario ir viliasi, jog vandalizmo atvejai nepasikartos.

„Gal tie žmonės, kurie juos niokoja, pasikeitė, nurimo? Tuomet iš lėto po vieną atnaujinsime stendus. Tačiau galimybės pakeisti ir atnaujinti visus iškart jau niekada neturėsime,“ - guodėsi  regioninio parko direktorė.
E. Leškevičius
Ligonių ir durnių aš negydau – turiu savo darbą. Tais visais chuliganizmo išpuoliais užsiima atskiros tarnybos. Nori kaip geriau – o išeina kaip visada.

A. Žičkutė tikina, jog užsieniečiai yra labai mandagūs žmonės ir niekuomet nereiškia pasipiktinimo dėl trūkstamos informacijos. Tačiau dažnai teiraujasi, gal parko darbuotojai gali suteikti padalomosios medžiagos.

„Nori kaip geriau, išeina kaip visada...“

Aukštaitijos nacionalinio parko direktorius Eminuelis Leškevičius tikino, jog čia dalis stendų jau pakeisti naujais, tačiau dalis dar yra likusių be angliško teksto. Vyras patvirtino, kad suniokoti stendai dažniausiai buvo randami prieš metus ar du, dabar tokių atvejų nepasitaiko.

„Ir ką gali tokiu atveju pasakyt? Ligonių ir durnių aš negydau – turiu savo darbą. Tais visais chuliganizmo išpuoliais užsiima atskiros tarnybos. Nori kaip geriau – o išeina kaip visada...“ - liūdnai kalbėjo E. Leškevičius.

Aukštaitijos nacionalinio parko direktorius teigia kreipęsis į policiją, bet nesitikėjęs, kad rastas nors vienas įtariamasis. „Stendai išsidėstę 400 kvadratinių kilometų teritorijoje, kas ten ką sugaus? Išpjovė, sėdo ant dviračio ir nuvažiavo!“ - įsitikinęs E. Leškevičius.

Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijoje, darbuotojų teigimu, pamažu naujose teritorijose statomi nauji informaciniai stendai ir jie kol kas stovi nepažeisti.