Pasaulio vandenyje pilna mažų plastiko gabalėlių. Naujos Jungtinių tautų aplinkos programos vertinimu, šis plastikas kasmet atneša jūrų ekosistemoms nuostolių už 13 milijardų dolerių, o gėlavandenėms žuvims taip pat kyla pavojus. Dėl šios priežasties Ilinojuje uždrausta gaminti ir pardavinėti kosmetiką, kurioje yra plastiko granulių.

Galbūt tokia kosmetika gerai nuvalo veidą, tačiau mažos plastiko granulės nieko gero nežada. Gyvūnai plastiko granules gali palaikyti maistu, dažnai ir palaiko, o vėliau nugaišta su pilnu pilvu plastiko.
Valikliai su plastiko granulėmis vėliau su nuotekomis patenka į pasaulio vandens telkinius

Pasak Marcuso Erikseno iš 5 Gyres instituto Los Andžele, Kalifornijoje, didieji ežerai yra kupini būtent tokios medžiagos. Jo komanda tinklu išvalė ežerus ir rado iki 466 000 plastikinių gabalėlių kvadratiniame kilometre. Kosmetinės granulės sudaro 81 proc. šių šiukšlių (Marine Pollution Bulletin).

Toks pavyzdys paskatino ir kitų valstijų gyventojus susimąstyti apie taršą.. Niujorkas, Ohajo ir Kalifornija taip pat svarsto uždrausti plastiko granules kosmetikoje, o Niudžersio kongresmenas Frankas Pallonis pasiūlė uždrausti jas visos šalies mastu.

Kai kurios kosmetikos kompanijos jau po truputį atsisako mikrogranulių.

Parengta pagal „New Scientist“ № 2975