Kaminą Šiauliuose nusipirkę žmonės nustėro, kai iš jo iškrito visiškai nusilpę mažyčiai paukščiukai.

„Pirkau kaminą Šiauliuose. Parsivežėme į Kauną, o kai jį apvertėme, iškrito paukščiukai. Taip taip, mums atrodo, kad tai paukščiukai. Jie visai pliki, raudoni, bet atrodo dar gyvi“, - tokio pagalbos prašymo sulaukė prieglauda.

Apie žvirblių gyvenimą prieglaudoje GRYNAS.lt pasakojo jais besirūpinanti Lolita Grėblikienė.

„Dabar jie pas mus yra jau dvyliktą dieną. Jau yra sustiprėję, turi ir plunksnų. Tiesa, vienas yra stipresnis, o kito likimas dar kelia įtarimų. Žinoma, jiems reikia daug priežiūros, dabar vaikštome ratais kvadratais - vieną baigiame maitinti ir einame pas kitą. Su paukščiukais yra tokia situacija, kad juos reikia šerti vos ne kas pusvalandį“, - pasakojo L. Grėblikienė.

Anot pašnekovės, tolimesnis paukščiukų likimas bus kaip ir visų: „Pirmiausia reikia užaugti, o po to, žiūrėsime. Dabar kaip tik ruošiamės zylių paleidimui, turime labai daug zylučių. Ančiukus išleidome, ežiukus maitiname. Pas mus yra pasaka be galo: vienus išleidžiame, kiti ateina.“

Nors prieglaudoje yra daug paukštelių, vis dėlto ši situacija, pasak pašnekovės, buvo išskirtinė.

„Paukščiukai atvažiavo pas mus ne iš karto kai juos rado, o kažkur po paros ir buvo visiškai pliki, nemaitinti, nei balso nerodė. Todėl nebuvo galima pasakyti, kokie tai paukščiai. Iš pradžių jie buvo maitinti per prievartą ir buvo kišti po šildymo lempa, kad atsigautų. Tiesą pasakius, juos pamačiusi daviau labai mažai vilties, nes jie buvo labai silpni. Tačiau po truputėli jie sustiprėjo, kol kas dar lesa tik gyvą maistą“, - kalbėjo L. Grėblikienė.

Žvirbliai minta įvairiu maistu: javų grūdais, dobilų, runkelių, guobų, spygliuočių sėklomis, nulesa vyšnias, trešnes, žemuoges, išlesa dygstančius žirnius, pupeles, salotas, kopūstus. Taip pat gaudo lėtus vabzdžius, pavyzdžiui, karkvabalius. Vasaros pabaigoje būriais niokoja javus, saulėgrąžas, kanapes. Žiemą dažnai lankosi prie lesyklų.

Žvirblių patino kakta, galvos viršus ir pakaušis pilki, galvos šonai rudi. Nugara ruda, išmarginta rudomis išilginėmis dėmėmis, skruostai balsvi. Sparnu driekiasi balsva juostelė. Pilvas balsvas, gerklė ir pagurklis juodi. Snapas juodas, rudenį ir žiemą papilkėja. Kojos juodos. Patelė blankesnių spalvų, beveik visa pilkšvai rusva. Sveria 32-33 g. Jaunikliai išsirita pilki, vėliau įgauna rusvą spalvą, tamsesnę negu patelės.