Pirmoje dalyje sužinojote, kad šaltas oras negali tiesiogiai būti siejamas su ligos atsiradimu, nereikia stengtis išgerti kuo daugiau vandens, užkasti prieš maudantis nieko blogo, o skaitymas prieblandoje regai tiesiogiai nekenkia. Šioje dalyje bus paneigti ne mažiau populiarūs mitai.

Kramtomoji guma išlieka žarnyne iki kelių metų

Praryta kramtomoji guma prilimpa prie virškinamojo trako sienelių ir ten lieka ilgam – vis dar linkę manyti dalis žmonių.

Daugelis kramtomojoje gumoje esančių medžiagų yra visiškai nevirškinamos žmogaus žarnyne, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad jos ten užsibūna ištisa amžinybę. Mūsų organizmai sutvarkyti taip – ko neįmanoma suvirškinti yra gana greitai pašalinama. Rekomenduojamos valgyti ląstelienos mūsų skrandžiai taip pat neapdoroja, o įvairaus didumo skaidulos keliaudamos traktu puikiai jį išvalo.

Nerimauti dėl prarytos gumos tikrai nėra jokios svarios priežasties, nepaisant jos lipnumo ir tamprumo ji labai greitai pasišalins.

Vartodami vitaminus ir maisto papildus būname sveikesni

Kelios atliktos studijų metu buvo įsitikinta, kad vitaminų ir įvairių papildų vartojimas gali būti ne tik neefektyvus, bet ir žalingas jūsų organizmui.

Nuolatinis vitaminų C ir E perdozavimas apsunkina organizmo veiklą ir gali sukelti įvairius genetinius išsigimimus – rodo šiais metais atliktas tyrimas, publikuotas „Stem Cells“ apžvalgoje.

Kito panašaus tyrimo metu, pelėms buvo duodamos kelis kartus didesnės nei rekomenduojamos žuvies taukų papildų dozės. Paaiškėjo, kad per daug vitaminų gaunančioms graužikėms gana greitai pasireikšdavo vėžiniai susirgimai.
 
„Vitaminų kompleksai turėtų būti griežtai ribojami ir paskiriami tik su gydytojo receptu. Toks būdas leistų apsaugoti nepakankamai žinių apie sveikatą turinčius žmones“ – sako eksperimentų autoriai. 

Šiuo metu nėra aiški kiekvieno vitamino perdozavimo pasekmė žmogui, todėl žadama atlikti išsamius stebėjimus ir bandymus. Prieš geriant kompleksinius maisto papildus, rekomenduojama pasikonsultuoti su gydytoju ir išsiaiškinti, ko iš tiesų trūksta jūsų organizmui.

Cukrus vaikams sukelia hyperaktyvumą

Iš Vakarų į Lietuvą atėjęs mitas.

Vieno tyrimo metu vaikams buvo duoti saldainiai, užsaldinti aspartamu – nekaloringu becukriu priedu. Pusei tėvų tyrėjai atskleidė saldainių gudrybę, likusiesiems buvo leista manyti, kad saldainiai buvo įprasti. Vėliau jie, stebėdami savo atžalas, turėjo įvertinti, kaip juos paveikė duotieji saldumynai. Visų nuostabai, tėvai, nežinantys apie aspartamą, pranešė apie padidėjusį vaikų aktyvumą, o žinojusieji įvertino savo atžalų būklę įprastai. 

Hipotezės patvirtinimui buvo išmatuotas kiekvieno vaiko širdies ritmas, pulsas ir kiti fiziologiniai duomenys, kurie paneigė „cukrinį“ mitą.
 
Psichologai cukraus karštligę aiškina kiek kitaip: saldumynai dažniausiai duodami vaikams laisvalaikio metu arba kai jiems tenka bendrauti su bendraamžiais (vakarėliai, gimtadieniai ir t.t.), tada jie dažnai išdykauja, nes tai tiesiog būdinga jų amžiuje. Keista, kad šie gana svarūs argumentai yra interpretuojami kaip cukraus pasekmė.

Mes naudojamės tik dešimtadaliu smegenų

Toks mitas kilo palyginti senai, maždaug prieš gerą šimtmetį. Tuo metu, daugelis politinių lyderių norėjo pabrėžti neaprėpiamas žmogaus galimybes. Tokios kalbos anaiptol nėra laužtos iš piršto, nes to meto mokslininkai tiesiog apibrėžė žmogaus smegenų dalį atsakingą už mąstymą ir palygino ją su visu likusių pusrutulių apimtimi.

Šių laikų tyrinėtojams, tokios prielaidos atrodo juokingos.
 
Kiekviena smegenų dalis atlieka tam tikrą funkciją, dažnai mes jų net negalime kontroliuoti ar kokiu nors būdu jausti savaime vykstančių procesų. Žmogaus kūnas tarsi sudėtingas mechanizmas, kuri reikia kažkam valdyti – paaiškina mokslininkai.

Ko gero mums patinka manyti, kad žmogus neišnaudoja visų savo galimybių, todėl leidžiame šiam mitui gyvuoti.