Vorų specialistas, turintis elektroninę vorų parduotuvę „Staktos voras“ ir insektariumą pajūryje, Edgaras Čepulkovskis pripažino, kad žmonių susidomėjimas vorais pastaruoju metu itin didelis -
žmonės juos ne tik fotografuoja, bet ir atneša parodyti sugautus gyvus.

Specialistui nusiuntus skaitytojo laiškelį, šis atsakydamas pajuokavo, kad vorų nuotraukomis atakuojami ne tik žurnalistai, bet ir jo insektariumo komanda. Laimei, redakcija dar nėra sulaukusi nei vieno gyvo tokio egzemplioriaus, o štai elektroninės vorų parduotuvės savininkui taip yra nutikę ne kartą.

E. Čepulkovskio teigimu, skaitytojo surastas žalias voras priklauso Kryžiuočių (lot. Araneidae) šeimos (lot. Araniel) genčiai.

„Europoje yra aptinkama šešios jų rūšys. Vorai būna nuo gelsvos iki žalsvos spalvos, pilvelis su 4 ar 5 poromis juodų taškelių. Gyvena žolėse ir ant įvairių medžių, krūmų. Ant medžių ir krūmų rezga maždaug plaštakos dydžio apskritą tinklą. Slėptuvės neturi“, - trumpai apie šį vorą papasakojo vorų specialistas.

Anot jo, rudenį kryžiuočių vorų jaunikliai skrenda voratinkliais, dėl to ir kilęs pavadinimas „Vorų vestuvės“.

„Subrendę vorai randami nuo gegužės mėnesio iki liepos. Pavojaus nekelia joks voras, jei su juo elgiesi atsakingai. Į namus jie nemėgėjai užsukti, bet kartais pasitaiko. Norint išpašyti lauk, tiesiog galima paimti popieriaus lapu ar bet kokiu šalia esančiu dangteliu“, - patarė E. Čepulkovskis.

GRYNAS.lt skaitytojai anksčiau net du kartus yra teiravęsi apie plyšinį kampavorį (lot. Eratigena atrica), taip pat  paprastąjį kryžiuotį.

Šios šeimos vorai mums labiausiai žinomi iš savo apskritų taisyklingai nuaustų voratinklių, nors ne visos rūšys rezga apskritus tinklus. Kryžiuočių kojos ilgos ir storos. Pilvelis ovalinis, dažniausiai labai plaukuotas ir su tipišku įvairių formų kryžiaus piešiniu. Kiaušinėlius šie vorai deda į didelius tankius kokonus. Jų tinklai yra su lipniais siūlais, dažnai signaline gija susieti su slėptuve. Atskirų rūšių tinklai skiriasi dydžiu, spindulių skaičiumi, gaudomųjų siūlų tankumu, laisvosios zonos pločiu ir t. t.

Kryžiuočiai dažnai visą gyvenimą praleidžia vienoje vietoje. Išplinta rudenį, jaunikliams skraidant ant voratinklių („bobų vasarą“).