Tarptautinis buitinės technikos gamintojas „Beko“ sukūrė technologiją, kuri leidžia į aplinką išmesti perpus mažiau nepanaudotų skalbimo priemonių kiekvieno skalbimo ciklo metu. Tai sudaro vidutiniškai 5,5 kilogramo skalbimo priemonių nuo kiekvienos skalbimo mašinos per metus arba 5225 tonos skalbimo priemonių Lietuvoje, jei efektyviau veiktų visos šalyje esančios skalbimo mašinos.

Naujoji technologija padidina automatinių skalbimo mašinų efektyvumą, nes skalbimo sistema yra uždaroma plūduriuojančiu kamuoliuku ir taip neleidžiama skalbimo priemonėms patekti į vandens išleidimo siurblį.
E. Mačiulis
Efektyviai naudojant skalbimo priemones skalbimo kokybė tampa geresnė, nes suveikia visas įdėtas skalbiklio kiekis. Tokiu būdu tausojama aplinka, nes galima naudoti mažiau skalbimo miltelių tam pačiam rezultatui pasiekti.

Apskaičiuota, kad per metus vidutiniškai viena skalbykle skalbiama 220 kartų. Kiekvieno skalbimo ciklo metu į aplinką dėl naujosios technologijos nebus išmetami vidutiniškai 25 gramai nepanaudotų skalbimo priemonių, per metus tai sudaro vidutiniškai 5 su puse kilogramo. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje yra 1,27 mln. namų ūkių, iš kurių 75% turi automatines skalbimo mašinas – tai 950 tūkst. skalbyklių, kurios galėtų į aplinką be reikalo neišskirti daugiau nei 5225 tonų skalbimo priemonių.

Fosforu „praturtiname“ Baltijos jūrą

Aplinkosaugininkai ir visuomenininkai jau seniai skambina pavojaus varpais, kad būtina saugoti Baltijos jūrą ir Lietuvos upes bei ežerus nuo kartu su skalbimo ir valymo priemonėmis į aplinką išmetamų didelių fosfatų ir kitų cheminių medžiagų kiekių. Fosfatai skatina vandenyse augti dumblius, kurie suvartoja deguonį, o dėl deguonies stygiaus žūsta kiti vandens organizmai ir sutrinka natūrali vandens ekosistemos pusiausvyra.

Aplinkosaugininkai skaičiuoja, kad, pavyzdžiui, Baltijos jūroje šiuo metu yra 4 kartus daugiau azoto ir 8 kartus daugiau fosforo nei buvo prieš šimtą metų, todėl pakrantės vandenys žydi 30-40 kartų dažniau nei XX amžiaus pradžioje. Skaičiuojama, kad maždaug pusė į jūrą patenkančio fosforo kiekio yra iš buitinių nuotekų.

Pasak Eimundo Mačiulio, vieno didžiausių Lietuvoje buitinės technikos importuotojų „AG Trade“ direktoriaus, Lietuvoje žmonės domisi skalbimo priemonėmis, ieško ekologiškesnių, natūralesnių sprendimų.

Sutaupo skalbimo priemonių

Atsižvelgdamas į šias tendencijas, buitinės technikos gamintojas „Beko“ pirmasis tarp didžiųjų gamintojų pradėjo ieškoti ir rado būdą, kaip efektyviau naudoti skalbimo priemones ir mažinti aplinkos taršą – siekiama, kad visas gamintojų rekomenduojamas ir į skalbyklę patenkantis skalbiklių kiekis atliktų savo funkciją, o ne paprasčiausiai ištekėtų su vandeniu.

„Efektyviai naudojant skalbimo priemones skalbimo kokybė tampa geresnė, nes suveikia visas įdėtas skalbiklio kiekis. Tokiu būdu tausojama aplinka, nes galima naudoti mažiau skalbimo miltelių tam pačiam rezultatui pasiekti“, – sako E.Mačiulis.
Citata
Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje yra 1,27 mln. namų ūkių, iš kurių 75% turi automatines skalbimo mašinas – tai 950 tūkst. skalbyklių, kurios galėtų į aplinką be reikalo neišskirti daugiau nei 5225 tonų skalbimo priemonių.

Naujoji technologija „AquaFusion“ šiuo metu neturi analogų, taip pat kol kas „Beko“ ją pritaikė tik skalbimo mašinoms.