Apsilankyti lauko treniruoklių aikštelėje ir jaunam, ir vyresnio amžiaus kauniečiui jau tapo kasdieniniu įpročiu. Draugystės, Kalniečių ir Santarvės parkuose jie stovi nuo praėjusių metų vasaros.

„Ateinu čia beveik kasdien. Užvakar nebuvau, nes lijo. Sportuoja ir senjorai, ir šeimos su vaikais. Čia mes ir susipažįstam, pasikalbam. Puiki pramoga“, - pasakojo ponia Salomėja, prisipažinusi, kad tokios treniruotės jai suteikia ir daugiau sveikatos bei guvumo.

Treniruokliai įrengiami ir atnaujinami

Paskutinieji lietuviškam klimatui pritaikyti lauko treniruokliai lapkričio pabaigoje išdygo Petrašiūnuose (Masiulio gatvės 3-7 namų kiemas), o gruodžio pradžioje – Panemunės pliaže (Smetonos alėjos galas). Dar šiemet juos planuojama įrengti Ąžuolyne bei Aleksoto ir Vilijampolės seniūnijose.

Kauno miesto savivaldybės Kūno kultūros ir sporto skyriaus vyriausiojo specialisto Kazio Kulikausko teigimu, kiekviena seniūnija pagal esamą situaciją sprendžia, kokią dangą tokioms aikštelėms pasirinkti. Treniruokliai įrengiami ant žolytės, smėliuko, skaldos, žvyro.

„Pirmieji treniruokliai buvo tartum išbandymas, o tuomet jau pamatėme, kad rytais prie jų nusidriekia eilės. Tad nusprendėme pastatyti visose 11-oje miesto seniūnijų“, - teigė savivaldybės atstovas.
Pirmieji treniruokliai buvo tartum išbandymas, o tuomet jau pamatėme, kad rytais prie jų nusidriekia eilės.

Treniruokliai buvo įsigyti viešojo pirkimo būdu, numačius tam tikras jų specifikacijas. Pagrindinis kriterijus buvo mažiausia kaina ir atitikimas reikalavimams.

„Iš karto numatėme, kurioms raumenų grupėms jie būtų skirti. Dabar statome ir naujų. Vienas jų – tai neįgaliesiems skirtas treniruoklis, specialiai pažemintas ir skirtas rankų raumenims mankštinti. Jis įrengtas Petrašiūnuose. Čia stovi ir skersinis bei lygiagretės. Netrukus jos bus įrengtos ir Kalniečių, Draugystės parkuose“, - teigė K. Kulikauskas.

Žinios pasiekia ne kiekvieną

Petrašiūnuose naują „sporto kompleksą“ surasti gana sudėtinga. Vietiniai gyventojai kaip susitarę teigė nieko apie jau 10 dienų stovinčius treniruoklius nežiną. Netoli Kauno marių sutikta sportiškai nusiteikusi vyresniųjų porelė teigė apie naujus treniruoklius girdintys pirmą kartą.

„Prie Pažaislio vienuolyno aikštelė įrengta labai seniai. Gal ten kokį naują ir pastatė, bet kitų treniruoklių nemačiau“, - teigė šiaurietišką ėjimą propaguojantis vyras.

Nors treniruokliai pastatyti beveik šios seniūnijos viduryje, sutiktieji tikino žiną tik apie stovinčius šalia Kauno marių. Vienintelė viltis buvo kreiptis į vietos seniūniją. Žinančių, kur dirba seniūnas, buvo nepalyginamai daugiau.

 Petrašiūnų seniūnas Algimantas Vilkevičius sutiko pagelbėti ir pavėžėti iki naujųjų treniruoklių aikštelės, kuri įrengta daugiabučių namų kieme.

„Rinkomės vietą, kad šalia gyventų tvarkingi žmonės. Jei kompostavimui susigrėbia rudeninius lapus, viliuosi, kad skirs laiko ir sporto įrenginių priežiūrai, neleis jų niokoti. Čia taip pat įrengsime ir sportinį kompleksą, renovuosime krepšinio aikštelę, sukursime žaliąją oazę“, - teigė Petrašiūnų seniūnas, pridurdamas, kad šioje seniūnijoje įrengtas pirmasis mieste treniruoklis, kuris sportinę formą padės palaikyti vežimėliuose sėdintiems asmenims.
Čia vaikai ateina, padaužo, padaužo. Nei jie sportuoja, nei ką, tik laužo ir „chuliganavoja“.

Valdininko teigimu, treniruokliai įrengti nenuošalioje vietoje ir tikrai visiems prieinami – šalia veikia du darželiai, vidurinė ir humanitarinė pradinė mokyklos. A. Vilkevičius pripažino, kad dar trūksta reklamos, tad apie aikštelę bus paskelbta seniūnijos internetiniame puslapyje ir per bendruomenės aktyvistus.

Šalia treniruoklių komplekso šunelį vedžiojusi senjorė buvo išties nustebusi sužinojusi, kad treniruokliai skirti ne tik vaikams, jaunimui, bet ir jos amžiaus žmonėms.

„Ką čia bandysi! Ne mano amžiui. Čia vaikai ateina, padaužo, padaužo. Nei jie sportuoja, nei ką, tik laužo ir „chuliganavoja“, - paklausta ar jau išbandė naujuosius treniruoklius atsakė moteris.

Niokotojai neliečia

Treniruoklių aikšteles vandalai linkę aplenkti, nors nuo jų išpuolių neapsaugotų jokie standartai, o prie kiekvienosaikštelės policininko juk nepastatysi.

Šilainių seniūno Gintauto Sinkevičiaus teigimu, lauko treniruoklių vietiniai negadina, tačiau juos įrengusi bendrovė buvo paprašyta užkalti varžtus, kad jų nebūtų įmanoma atsukti. Bene vienintelė iškilusi problema – pakeistas subyrėjęs vieno treniruoklio guolis.

Petrašiūnų seniūno A. Vilkevičiaus teigimu, kiekvienai seniūnijai tenka ilgai svarstyti, kur treniruoklius įrengti.

„Juk aikštelę reikia ne „pakavoti“, o skatinti visus sportuoti. Ten kur nėra šeimininko, statyti treniruoklius yra rizikinga. Anksčiau treniruoklius buvome įrengę Palemone, prie vaikų dienos centro ir Saleziečių vienuolyno (Marijos Krikščionių Pagalbos dukterų instituto – aut.past.). Ir po metų viskas veikia“, - džiaugėsi seniūnas.

Iki šių metų pabaigos suaugusiems ir vaikams skirtos treniruoklių aikštelės bus įrengtos Aleksoto, Vilijampolės ir Žaliakalnio seniūnijose, o kitąmet – likusiose – Centro, Gričiupio ir Šančių seniūnijose.