Kai kurie Lietuvoje pavieniui likę gandrai visai nesibaimina žmonių ir netgi ieško jų draugijos. Specialistai spėlioja, kad tokius paukščius vasarą kas nors bus pabandęs jaukintis. Dabar lieka tik tikėtis, kad jie susivoks laiku ir dar pakils skrydžiui į šiltuosius kraštus.

Praėjusią savaitę nebaikštus gandras pasirodė ant prie Vilniaus esančio vieno prekybos tinklo administracijos pastato stogo. „Paukštis nutūpdavo ant pastato stogo arba greta pastato, elgėsi gana drąsiai, dėl to nusprendėme, kad juo anksčiau galėjo rūpintis kiti žmonės, dėl kažkokių priežasčių nusprendę gandrą paleisti. Netgi išgirdome gandų, kad aplinkinių namų gyventojai apie šį gandrą žinojo jau kelis mėnesius ir netgi buvo jam suteikę Gošos vardą“, - pasakojo prekybos tinklo „Iki“ Komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta.

Anot jo, gyvūnų globėjai sakė gandro atvykti galintys po keleto dienų. „Kadangi apylinkėse bastosi nemažai lapių ir benamių šunų, nusprendėme, jog gandrui bus saugiau, jeigu jį pagausime ir tas kelias dienas prižiūrėsime“, - aiškino V. Lopeta.

Pasak jo, paukštis lengvai davėsi sugaunamas. „Porą dienų jis praleido konteineryje, kurį patobulinom. Davėme krevetes, kito maisto - darbuotojai tikrai skaitė internete, domėjosi, ką galima duoti. Per tas porą dienų jis pasitaisė - kai paėmėme, buvo sulytas, purvinas“, - pasakojo V. Lopeta.

„Kai paaiškėjo, kad gyvūnų globos įmonės atstovai žada atvažiuoti pasiimti gandro tik po savaitgalio arba dar vėliau, patys suorganizavome jo nugabenimą iki Kauno, kur gandras bus toliau globojamas specialistų“, - pridūrė jis.

Gyvūnų globėjų asociacijos atstovai nurodė Kaune iš tiesų sulaukę vilniečio gandro. Anot jų, paukštis atrodo sveikas, dabar jis laikomas voljere lauke. Viliamasi, kad šiemet dar galėtų pakilti skrydžiui paskui kitus gandrus. Jei taip neatsitiks, gandras bus globojamas per žiemą. Anot savanorių, kasmet tokių paukščių būna ne viena dešimtis. Be gandrų, žiemomis tenka gelbėti ir gulbes, kurios, įpratusios būti lesinamos, taip pat dažnokai nebepasuka į šiltuosius kraštus.