Miestų centrinėse dalyse nekilnojamojo turto kainos paprastai labai didelės. Be to, laisvų plotų beveik nėra, nes viskas, kas įmanoma jau užstatyta. Kaip išspręsti šią problemą? Lietuvos kaimynystėje gyvenanti architektūros studentė Monika Wierzba uostamiesčiams pasiūlė problemos sprendimo būdą, rašo inhabitat.com.

Lenkės sukurti plūduriuojantys namai, ne šiaip sau namai: juose surenkamas ir naudojamas lietaus vanduo, pats namas būtų statomas iš perdirbamų arba perdirbtų medžiagų, apšvietimui ir šildymui būtų naudojama saulės energija.

Didžiausias dėmesys skirtas vandentiekio ir kanalizacijos sistemoms, pvz. po namu būtų įrengta nuotekų saugykla su vandens valymo įrenginiais, šie galėtų išvalyti iki 80 proc. vandens, kuris galėtų būti vėl naudojamas arba išleidžiamas į jūrą. Likusi nuotekų dalis patektų į miesto kanalizacijos sistemą.

Plūduriuojančių namų išorė nėra išskirtinė, paprasto dizaino, kad būtų lengva juos transportuoti.

Autorė teigia, kad dabar nauji mediniai, karkasiniai namai yra surenkami dirbtuvėse ir atvežami į vietą. Kad nebūtų liūdna vienam gyventi ant vandens, studentė siūlo iš karto planuoti plūduriuojančių namų mikrorajonus – kaimynai galėtų keistis gyvenimo ant vandens patirtimi, kartu spręsti iškylančias problemas ir džiaugtis neįprastos gyvenamosios vietos privalumais.

Geriausia yra tai, kad žmonės gyventų netoli miesto centro, kur dažniausiai telkiasi pramogų, prekybos ir administraciniai miesto centrai.