Beveik 90 laiptelių lipant į statų kalną aplankyti Jono Biliūno kapą. Laimės žiburiu vadinamas rašytojui skirtas paminklas ant Liudiškių kalvos Anykščiuose traukia ne tik vietos gyventojus, bet ir miesto svečius.

Iš tašytų akmenų suręstais laiptais kopiant aplankyti žymaus lietuvių literatūros klasiko kapo nuo pušynų skleidžiamo kvapo svaigsta galva. Kaip savo novelėje „Laimės žiburys“ rašė J. Biliūnas, kartą „ant aukšto status kalno pasirodė stebuklingas žiburys“. Norėdami pasiekti laimę, žmonės lipo į tą kalną ir virto akmenimis, kol galų gale vienas drąsuolis pasiekė kalno viršūnę ir „atsirado tarp žmonių laimė…”

Nežinia, ar tikėdami padavimais, ar pasikliaudami rašytojo žodžiu, anykštėnai iki šiol lanko šią vietą.

Vieni, norėdami pagerbti klasiko, kurio palaikai 1953 metais buvo perlaidoti ant šios kalvos, atminimą, kiti – tiki šios vietos sakralumu ir viliasi būti laimingi, treti čia užsuka pagrybauti ar šiaip grynu oru pakvėpuoti.

Kelis dešimtmečius į kalną kopdavo vestuvininkai, mielai fotografuodamiesi ant akmeninių laiptų.
Ši kalva senųjų anykštėnų vadinta smėliakalniais, Anykščių „sachara", nes buvusi plika, pustoma vėjo, be medžių. Vėliau tapo pušynu.

Jonas Biliūnas gimė 1879 m. Niūronių kaime, netoli Anykščių. Mirė 1907 m. Zakopanės miestelyje Tatrų kalnų papėdėje (dab. Lenkija). Sirgdamas ir gyvendamas toli nuo tėvynės, jis sukūrė poetinį testamentą:

Kad numirsiu, man pakaskit Tu, Julyte, mano kapą
Ant Šventosios upės Kranto: Žolynėliais apkaišysi,
Kad matytų kapas sodžių, Tarpu rožių ir lelijų
Kūdikėlis kur užaugau. Man kryželį pastatysi. /J. Biliūnas/

1953 m. J. Biliūno palaikai iš Zakopanės buvo perlaidoti Anykščiuose ant šios kalvos. 1958 m. virš kapo iškilo 14 m aukščio architekto Vytauto Gabriūno paminklas – monumentas iš tašytų Anykščių apylinkių akmenų, bareljefą sukūrė Bronius Vyšniauskas.

Sąjūdžio metais paminklo kriptoje prie rašytojo kapo prigludo antkapinis granitinis kryžius iš Zakopanės, buvęs parvežtas su J. Biliūno palaikais. Vėliau ant kapo uždėta granite iškalta lelija (autorius Valdas Bakšys).