Vienas iš dažniausiai vartojamų produktų virtuvėje – sviestas. Jis laikomas natūraliausiu, lyginant jį su margarinu ar kitais riebaliniais tepiniais. Vis dėlto, pasak dietologų, žmogus per dieną turėtų suvartoti ne daugiau kaip tris šaukštelius sviesto.

Jei dar niekada neragavote sviesto, pagaminto tik iš pieno riebalų ir be įvairių priedų, GRYNAS.LT siūlo išmėginti ir pasigaminti šį produktą namuose.

Reikės: 1l kaimiškos grietinėlės; druskos

Prieš gamindami sviestą, leiskite naminei grietinėlei sušilti iki kambario temperatūros, tačiau jokiu būdu nešildykite grietinėlės ant ugnies. 20 laipsnių – laikoma optimaliausia temperatūra.

Naminę grietinėlę supilkite į didelį puodą, aukštomis sienelėmis, jei ketinate plakti masę su maišytuvu. Jei namuose turite specialų maišymo - plakimo įrenginį, pusę jo talpos pripildykite namine grietinėle.

Masę plakti tol, kol pageltonuos. Tokį minkštą mišinį galite pagardinti cukrumi ir tepti ant duonos ar vartoti su lietiniais blynais. Kad gautumėte naminį sviestą, masę plakite tol, kol ji taps standesnė už kremo masę ir išsiskirs baltas skystis.

Gautą skystį išpilkite lauk (jei norite, jį galite vartoti kepiniams vietoje pieno ar tiesiog pagirdyti naminį augintinį), kitaip sviestas gausis kartstelėjęs. Vietoje jo įpilkite šaldyto vandens ir vėl plakite, kol susidarys naujas balsvos spalvos skystis. Šį procesą kartokite tol, kol kaskart naujai susidaręs skystis taps bespalvis. Tuomet jį išpilkite lauk.

Gautą sviesto masę rankomis ar šaukštu suformuokite kaip jums patinka, pagardinkite druska ar kitais prieskoniais. Jokiu būdu nepersūdykite, rekomenduojama 250 gr. sviesto gardinti puse arbatinio šaukštelio prieskonių.

Namie pagamintas sviestas šaldytuve gali išbūti iki trijų mėnesių.