Skaitytoją sudomino skelbimai

DELFI pasirodžius tekstui apie Lenkijoje aptiktą mėsinę, į kurią siaubingomis sąlygomis buvo vežami besikankinantys ar jau nugaišę gyvuliai, o rastoje mėsoje antibiotikų kiekis kelis kartus viršijo žmogaus organizmui nekenksmingą normą, skaitytojas pradėjo domėtis, kokia situacija yra Lietuvoje.

Jo dėmesį patraukė bendrovės „Čevaita“, kuri savo internetinėje svetainėje skelbiasi superkanti gyvulius, parduodanti skerdieną, skerdžianti gyvulius ir teikianti pervežimo paslaugas. „Galime pasiūlyti kokybiškai paruoštą Lietuvoje užaugintų gyvulių skerdieną, atitinkančią ES reikalavimus“, - rašoma įmonės internetinėje svetainėje.
Skelbimas, kuriame įmonė rašo superkanti sergančius gyvulius
Tačiau skaitytojas Mantas sunerimo populiarioje skelbimų svetainėje „Skelbiu.lt“ suradęs tos pačios įmonės skelbimą, kurioje skelbiama, jog superkami sergantys gyvuliai. „Perkame nestandartinius traumuotus galvijus. Važiuojame į Kelmės, Telšių, Šiaulių, Mažeikių, Plungės, Radviliškio, Raseinių, Šilalės, Rietavo, Tauragės rajonus“, - rašoma skelbime.
Citata
VMVT duomenimis, per rugsėjo ir spalio mėnesį šioje skerdykloje buvo paskersti 65 galvijai, iš kurių 4 galvijai atvežti priverstiniam skerdimui: trys iš jų dėl galūnių traumų, vienas – dėl praryto svetimkūnio sukelto funkcinio virškinimo veiklos sutrikimo.

Ir tai ne vienintelis panašaus turinio skelbimas. Skelbimų svetainėje „Rinka.lt“ patalpintas skelbimas skamba taip: „Perka traumuotus, sergančius galvijus: karves, telyčias, bulius. Gali būti gulintys. Greitai pasiima. Pasikrauna patys.“

Panašių skelbimų galima rasti ir kitose svetainėse. Be to, GRYNAS.lt rado informacijos, kad bendrovė „Čevaita“ 2007-aisiais pateko į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nemalonę. Kilus įtarimams, kad  metais kilo įtarimų, skerdykla gyvulių atliekas ne utilizuoja, bet išmeta tiesiog laukuose, laikinai sustabdyta įmonės veikla.

Bendrovės vadovas: tai – visiška nesąmonė

Skaitytojas baiminasi, kad jeigu iš sergančių gyvulių iš tiesų gaminama mėsa, joje gali būti vaistų likučių. Anot jo, tokia situacija galima, nes sergantys gyvuliai dažniausiai gydomi.
Skelbimas, kuriame įmonė rašo superkanti sergančius gyvulius

Įmonės vadovas Česlovas Kalunda neigė tokius įtarimus. Jis aiškino, kad šitie skelbimai buvo patalpinti labai seniai – šių metų pradžioje. Tuomet įmonė esą turėjo kitų planų, kur panaudoti sergančius gyvulius. Be to, jis kategoriškai neigė, kad iš sergančių galvijų gaminama mėsa vartojimui.

„Tai yra visiška nesąmonė. Tas skelbimas patalpintas labai seniai. Tada mes turėjome visai kitų planų. Bet iš karto pasakau, kad sergantys galvijai tikrai nebuvo skerdžiami maistui“, - įtarimus neigė įmonės vadovas.

Įmonė priskirta vidutinės rizikos grupei

Kaip šią situaciją vertina VMVT? Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška teigė, kad pagal galiojančius teisės aktus gaminti mėsos produktus galima tik iš žmonių maistui pripažintos tinkamos mėsos. Anot jo, skerdyklose gali būti skerdžiami tik sveiki gyvuliai, kurių gydymui ar šėrimui nebuvo naudoti draudžiami preparatai. „Jei buvo gydyti, tai turėjo būti laikomasi nustatytų vaistų išlaukos terminų (t.y. mediciniškai patvirtinto termino, per kurį vaisto likučiai pilnai pasišalina iš organizmo)“, - aiškino specialistas.
Č. Kalunda
Tai yra visiška nesąmonė. Tas skelbimas patalpintas labai seniai. Tada mes turėjome visai kitų planų. Bet iš karto pasakau, kad sergantys galvijai tikrai nebuvo skerdžiami maistui.
Jo teigimu, taip pat gyvuliai gali būti skerdžiami priverstinai pagal specialiai nustatytą tvarką. „Pagal priverstinio skerdimo tvarką gali būti skerdžiami traumuoti gyvuliai nelaimingų atsitikimų metu, pavyzdžiui, įvairios galūnių traumos: sąnarių išnirimai, raiščių, sausgyslių trūkimai, lūžiai ir kt. Taip pat jie gali būti skerdžiami dėl fiziologinių ir funkcinių organizmo sutrikimų. Tokie gyvuliai turi būti paskerdžiami nedelsiant, kad kuo mažiau patirtų kančių ir skausmo. Tačiau priverstinai paskerstų gyvulių mėsos žymėjimui nustatytas specialus ženklinimas“, - kalbėjo G. Čereška.
Skelbimas, kuriame įmonė rašo superkanti sergančius gyvulius

Be to, jis atskleidė, kad ši įmonė priskirta vidutinei rizikos grupei. Jos, kaip ir visų kitų skerdyklų, veiklos priežiūra suskirstyta į 2 lygmenis: nuolatinę veterinarinę priežiūrą ir periodinę veterinarinę kontrolę. Tačiau kontrolės funkciją vykdantys veterinarai rimtų pažeidimų nenustatė.

„Čevaita“ skerdykloje valstybinė veterinarinė priežiūra vykdoma nuolat visų gyvulių skerdimo metu. Šiai veiklai paskirtas valstybinis veterinarijos gydytojas: „Periodinė valstybinė veterinarinė kontrolė 2014 m. įmonėje atlikta 2 kartus: balandžio ir rugsėjo mėnesiais. Skerdžiant gyvulius skerdykloje laikomasi visų nustatytų reikalavimų, užtikrinant mėsos saugą ir tinkamumą maistui. Patikrinimų metu buvo nustatyti smulkūs higienos ir įrangos neatitikimai. Trūkumus įmonė įsipareigojusi pašalinti pagal suderintą trūkumų šalinimo planą“, - kalbėjo VMVT atstovas.

VMVT duomenimis, per rugsėjo ir spalio mėnesį šioje skerdykloje buvo paskersti 65 galvijai, iš kurių 4 atvežti priverstiniam skerdimui: trys iš jų dėl galūnių traumų, vienas – dėl praryto svetimkūnio sukelto funkcinio virškinimo veiklos sutrikimo.

„Skerdykloje pagal medžiagų liekanų gyvūnuose planus buvo atrinkti devyni valstybiniai mėginiai kenksmingų medžiagų likučiams nustatyti, nei viename mėginyje veterinarinių vaistų ar kitų kenksmingų medžiagų likučių nebuvo nustatyta. Lapkričio mėnesį paimti dar 2 mėginiai, jų tyrimai atliekami, atsakymo iš laboratorijos dar negauta“, - skaitytojo įtarimus išsklaidė pašnekovas.