Kitaip negalima būtų suprasti žmonių elgesio, kurie Mazoviecko Ravos mieste buvo įrengę skerdyklą nuo ligų kritusiems galvijams.

Kaip rašo dienraštis “Fakt”, “visi valgėme iš tokios mėsos pagamintus paštetus, konservus ir dešras”. Ir visa ši nežmoniška afera vyko su tyliu veterinarijos gydytojų leidimu. Nežinia kiek laiko lenkai, manoma, jog ne tik lenkai, būtų valgę šiuos labai kenksmingus mėsos produktus, jei ne atsitiktinumas.

Eilinės kelių policijos patikros metu buvo sulaikytas sunkvežimis, kuris vežė galvijus į Mazoviecko Ravos mieste esančią privačią skerdyklą. Tai ką pamatė, jau ir visko mačiusiems policininkams ant galvos plaukai pasišiaušė: sunkvežimio priekaboje buvo surasti 24 galvijai.

Iš jų devyni buvo negyvi, o likusieji kankinosi agonijoje - jiems buvo sulaužytos kojos, matėsi atviros žaizdos, kiti galvijai sirgo. Buvo nustatyta, jog suluošinti ir negyvi galvijai vežami į 44 metų Piotro M. skerdyklą.

Kaltinimai dėl aplaidumo ir dokumentų falsifikavimo buvo pateikti taip pat dviems veterinarijos gydytojams – 58 metų Miroslawui Ch. ir 60-ties metų Wieslawui G. Kratos metu policija skerdykloje aptiko šaldytuvą, kuriame buvo 19 tonų mėsos be veterinarijos gydytojų žymeklių. Ištyrus mėsą, joje nustatytas didžiulis kiekis antibiotikų, kelis kartus viršijantis žmogaus organizmui priimtiną normą.

Piotras M. buvo areštuotas, tačiau už 150 tūkst. zlotų užstatą, paleistas. Tardytojams pavyko nustatyti, jog skerdieną iš skerdyklos pirkdavo keli nuolatiniai mėsos perdirbėjai. Žurnalistai išsiaiškino, jog gaminiai iš kritusių galvijų buvo tiekiami aplinkiniams prekybos centrams. Po kratos skerdykloje buvo aptiktas paslėptas šaldytuvas, kuriame buvo 90 tonų mėsos.

Tardytojai jau apklausė 700 liudininkų ir bylos pabaigos dar nematyti. Šiomis dienomis paaiškėjo, kad sąžinės neturintis skerdyklos savininkas “priglausdavo” ir iš parduotuvių dėl senaties išimtus mėsos gaminius.

Skerdyklos savininkas Piotras M. taip pat apgavo dvi bendroves, iš kurių išviliojo beveik 1,5 mln. zlotų. Jam gresia iki 12 metų kalėjimo, o Lenkijos gyventojai su didžiule baime perka mėsos gaminius. Gal yra dar vienas panašios skerdyklos savininkas?

Tai kol kas pats didžiausias tokio pobūdžio nusikaltimas Lenkijos kriminalistikos istorijoje. Prieš pora metų Palenkės vaivadijoje buvo išaiškinta panaši, tik savo mastais kur kas mažesnė, skerdykla. Dalis iš kritusių galvijų čia pagamintos produkcijos, įtariama, galėjo patekti ir į Lietuvą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (326)