Meksikietiško skonio lervos, traškūs skrudinti skėriai, kokosiniai vabzdžiai, aplieti šokoladu, – dalis to, ką trečiadienį gali paragauti žmonės.

Pro šalį einantys vilniečiai noriai ragavo vabzdžių. Jie sakė, kad jei yra tokia galimybė, kodėl ja nepasinaudoti. Visgi kiti tik šiaip užsuko pažiūrėti į lervų ar skėrių paragavusių žmonių reakcijas. Patys tam nesiryžę aiškino, kad tokio maisto niekada nevalgytų, nes jis atrodo neestetiškai.

Tačiau buvo ir tokių smalsuolių, kurie prie tokių užkandžių yra pripratę ir jie sako visada ieškantys naujų pojūčių. „Aš keliaudamas visada ieškau tokio maisto. Ko tik nesu valgęs. Įdomu. Ir tikrai nėra šlykštu. Viskas valgoma ir turi visai gerą skonį. Nesuprantu žmonių, kuriems šlykštu. Čia yra daugiau įsitikinimas“, - kalbėjo Karolis.

Pasaulyje populiarios iniciatyvos autorė Jill Rodgers sako, kad tokie restoranai yra puikus būdas pažvelgti į žmonių kenkėjus, kurių žmonės bijo, iš kitos pusės.

„Vienose šalyse žmonės drąsesni – jie ne tik ragauja jau specialiai užaugintus ir apdorotus vabzdžius, bet ir mielai užkandžiauja mėsainiais su lervomis ar balandžiais“, – sako J. Rodgers.

Specialiai tam užaugintais vabzdžiais vilniečius jau trečią kartą laikiname vabzdžių restorane „Pestaurant“ vaišinusios įmonės „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė mano, kad Lietuvoje kepti balandžiai mažai ką sudomintų, tačiau prie vabzdžių žmonės palengva ima priprasti.

Mokslininkai sutinka, kad vabzdžiuose yra gausu baltymų, vitamino B, geležies ir cinko. Be to, juose yra mažai riebalų. Pavyzdžiui, Pietų Afrikoje įprasta maitintis specialiu būdu apdorotais skėriais. Jie labai maistingi – 100 g šių vabzdžių yra per 20 g baltymų, per 35 mg kalcio ir 5 mg geležies. 100 g svirplių turi tik 121 kcal, kai toks pat kiekis jautienos turi 288 kcal. Be to, naminis svirplys turi keturis kartus daugiau baltymų nei toks pat kiekis vištienos. Valgant vabzdžius yra praturtinama mityba ir sumažinamas suvartojamų angliavandenių kiekis.

Ragauja ir vyresni žmonės

M. Kutkaitė GRYNAS.lt pasakojo, kad ją nustebino, jog vabzdžius mielai ragauja ne tik studentai, bet ir vyresnio amžiaus žmonės.

„Lietuviai yra be galo drąsūs žmonės. Kiek teko kalbėtis su kolegomis, kurie organizuoja tokį patį renginį kitose šalyse, jiems reikia pritraukti žmones, pavaišinti, įteikti dovanų, o lietuviams to nereikia, jie patys nori paragauti. Keista, tačiau labai drąsiai prieina ir pagyvenusio amžiaus žmonės. Kai žmonės paragauja, baimės išgaruoja, nes tai yra skanus ir maistingas maistas“, - sakė M. Kutkaitė.

Paradoksas, bet kenkėjus naikinanti įmonė vieną kartą per metus siūlo jų paragauti: „Mes nesame maitinimo įstaiga ir tai nėra mūsų tikslas, mūsų tikslas yra paskatinti kalbėti apie kenkėjus. Mūsų motininė kompanija pasirūpina, kad galėtumėme saugiai pavaišinti žmonės, o gamybos proceso mes nekuruojame, tik žinome, kad tai yra sveikas maistas. Jeigu kenkėjai visą laiką mus gąsdina ir kankina, mes šmaikščiai sakome: įveik vabzdį, kol jis neįveikė tavęs.“

Renginio metu ragautojai buvo skatinami pasidaryti „asmenukę“ valgant vabzdį ir siūlė laimėti visą vabzdžių rinkinį. M. Kutkaitė pastebėjo, kad socialiniai tinklai iš tiesų padeda tokioms akcijoms.

Vabzdžiai maistingesni už jautieną

Biologas Liutauras Grigaliūnas GRYNAS.lt teigė, kad šis maistas yra vertingas.

„Daugiau yra žmonių, kurie išdrįsta paragauti negu tų, kurie praeina pro šalį, ypač jaunimas labai drąsiai ragauja. Maistine verte vabzdžiai ne daug nusileidžia, pavyzdžiui, jautienai. Kai kurių vitaminų jie turi net daugiau nei yra mėsoje. O kalorijų jie turi net mažiau negu mėsa“, - aiškino L. Grigaliūnas.

Pašnekovas pasakojo, kad vabzdžiai buvo parsisiųsti iš Didžiosios Britanijos, kur jie yra auginami specialiai. Šie vabzdžiai yra ne iš patalpų. Jie yra specialiai išauginti, maitinti specialiu pašaru, kad būtų švarūs.

„Pas mus yra tik pirmieji žingsniai. Žmonės stebėjosi, kad vabalus valgome, o Jungtinėje Karalystėje net asortimentas yra didesnis, kai kurių patiekalų net nedrįstame siūlyti, pavyzdžiui, iš karvelių paruoštų patiekalų. O pietryčių Azijoje keptos žiurkės yra delikatesas, žinoma, kol kas apie tai negalvojame“, - juokėsi L. Grigaliūnas.

Nesutaria dėl skaniausio vabzdžio

GRYNAS.lt kalbinti vabzdžių paragavę žmonės buvo patenkinti ir teigė, kad baimės greitai nebeliko.

„Buvo labai skanu. Dar gerai, kad pavalgius gavome ledinuką. Nebuvo labai baisu - juk vabzdžiai negyvi, be to, dar su prieskoniais. Po pirmojo visiškai nerimo neliko. Patys skaniausi vabzdžiai buvo su meksikietiškais prieskoniais. Tačiau jeigu Lietuvoje būtų toks restoranas, greičiausiai nebūtų labai populiarus, žmonės norėtų nueiti vieną kartą ir paragauti, nebent būtų patiekalų su vabzdžiais, o ne jie vieni“, - sakė vabzdžių paragavę vaikinai.

„Man pats skaniausias vabzdys buvo su druska ir actu. Iš tiesų išbandžiau visus „patiekalus“ ir man patiko. Galbūt niekad daugiau nepasitaikys tokia proga, todėl kvaila būtų nepabandyti“, - sakė Juozas.

„Visai skanu. Dukra gyvena Azijos šalyje ir visada giriasi, kad ragauja, todėl buvo įdomu ir pačiai paragauti. Dabar suprantu apie ką ji kalba. Pats pirmas įdėjimas į burną gal buvo baisesnis. Man šie vabzdžiai priminė traškučius, o riebesnis turi daugiau baltymų“, - pasakojo Rima.